Fisk … det er da noget man fanger
Fiskeri under sommerens sejltur kan give megen glæde både ved fiskeriet men også under spisning af de indfangede fisk. Men husk der skal fiskekort til.
Uanset hvor sejlturen går hen i sommer vil den foregår på vandet, og i vandet er der næsten altid fisk. Ikke forstået på den måde at de ligefrem hopper op i båden som på kommando, men med en lille smule basisvidener det relativt let at få frisk fisk på bordet. Det du har brug for som lystsejler i den forbindelse er ikke en voldsom og kostbar udrustning der optager al pladsen i stuverummene. Faktisk kan en billig fiskestang på 7-8 fod der ikke er for blød (kastevægt mellem 20 og 50 gram), noget line på 0,35 mm og et almindeligt fastspolehjul fange stort set alt hvad der svømmer. Grejet kan du finde i specialforretninger, men også varehuse som for eksempel Bilka forhandler udstyr, du kan bruge til formålet. Typisk er man ”kørende” for blot et par hundrede kroner. Det man har brug for er et par sildeforfang, et par flad-fiskeforfang, et par pirke i forskellige vægte, et par blink, nogle kroge, et flåd og et par lodder. I alt løber dette op i det samme som stang og hjul. Hele molevitten får plads i en kasseret taske eller plastikkasse og ligger nu permanent om bord.
Fisketips nummer 1: Hvis man vil fange bundlevende fisk
Er det torsk, fladfisk, kvabber og ål man vil fange, så foregår det lige over bunden. Her virker agn bedst for de uøvede. Her skal der anvendes sandorm, orm, sildestykker eller lignende. En reje fra køleboksen er absolut heller ikke at foragte - og så er den knap så klam at sætte på krogen som en sandorm. Du monterer et fladfiskeforfang på linen og sætter et blylod på 25 til 50 gram på - alt efter forholdene. Flytter agnen sig hele tiden er blyloddet for let. Fiskepladser med strøm i vandet og vekslende bund med tang, sten og sand er gode. Fiskene kan søge ly i tangen og finde føde mellem stenene og på sandbunden. Dybden kan variere, men de fleste vil nok synes at dybder mellem 5 og 15 meter er det bedste med det omtalte grej. Bliver dybden større vil det nok være tid at skifte til en pirk over 75 gram bundet på et sildeforfang.
Fisketips nummer 2:Pelagiske stimefisk
Her taler vi om sild, hornfisk og makrel. Hornfisk kan træffes stort set overalt i de indre danske farvande fra april/maj - september/oktober. Makrellen kommer lidt senere på forsommeren, mens silden er her hele året. Alle tre arter træffes i stimer og fanges lettest i de mellemste og øverste vandlag. Ligger man en varm sommerdag og driver er det tid at forsøge sig med et lille stykke sild skåret i en tynd strimmel. Krogen skal være mellem en halv og tre meter under et flåd. Her hugger gerne hornfisk og makrel på - men de er også lette at miste igen.
Kastefiskeri med lette kystpirke er også god latin. Sejler man med almindelig fart op til cirka 6 knob, vil det være muligt at fange de samme to arter ved at have et blink ude efter båden. Når fisken hugger skal man dog være klar til at reducere farten. For at holde blinket nede i vandet benytter de ”proffe” en downrigger, men et antikink lod går også sagtens an - på den måde snor linen sig ikke nær så meget. Når man trækker blinket efter båden vil det jo rotere og denne rotation giver let linekludder, af samme grund er en lille svirvel foran blinket en god idé. Afstanden fra båden til blinket er almindelig kastelængde. Silden fanges når den står under båden i stimer, dette kan ses som små ”skyer” på et skrivende ekkolod eller simpelthen ved at ekkoloddet springer mellem flere dybder fordi det ikke kan slå igennem fiskestimen. Man firer en pirk på mellem 75 og 200 gram med sildeforfang foran ned mod bunden. Taktikken er at anbringe sit sildeforfang i den dybde som fisken hugger på og så vippe og sitre let med stangen for at skabe lidt liv i forfanget. Når man mærker hugget af sild, venter man lidt for at der skal hugge flere sild på de øvrige kroge på forfanget. Inden man haler sildene op tager man en permanent tusch og sætter et lille mærke på linen, på den måde er det let at finde den rette dybde når man skal prøve fiskelykken igen efter første fangst.
Dette fiskeri er ret underholdende og er der mange sild er der også mange glade smil hos børn og voksne. Ind imellem giver dette fiskeri en uventet bifangst af torsk og sågar havørred - og så er der kamp til stregen.
Fisketips nummer 3:Laks og havørred
Laks og havørred er blandt de mest eftertragtede fisk i danske farvande. Disse fisk kan i princippet fanges med alle de nævnte metoder, men den mest effektive metode er vel nok trolling eller - med et gammelt ord - dørgefiskeri. Bliver man først bidt af fiske-riet efter disse arter kan det blive en dyr hobby, der let beløber sig til en helt anden båd, masser af kostbart specialudstyr og rejser den halve klode rundt. Derfor er det med en vis tøven du får disse tips.
Glem laksen i første omgang, hvis ikke turen går til Østersøen omkring Bornholm. Havørreden derimod finder man overalt i de danske farvande og den er en værdig modstander. Man kan fange den på kastefiskeri fra kysten med lette blink eller sildestykker under et flåd. Du kan også trække af sted med et par blink ude i kølvandet efter båden. Farten bør være mellem 1,5 og 3 knob. Blinket skal belastes med et lod så det kommer et stykke ned under overfladen, dybest først på sæsonen. Hugger havørreden vil den omgående lave så meget ballade at man bemærker det. Stængerne behøver man ikke at holde selv, de kan sidde i en stangholder på søgelænderet - eller simpelthen bindes fast med et par seisinger. Det er vigtigt at hjulets bremse indstilles således at fisken kan trække line af hjulet, og at man er klar til at sænke hastigheden. Når fisken skal om bord landes den bedst med et stort net, men hænderne kan naturligvis også benyttes.
Tilberedning
Først skal fisken renses. Det eneste det er tilladt at smide overbord fra et fartøj i danske farvande er som bekendt fiskeaffald. Af samme grund kan man lige så godt rense fisken først som sidst, mens man er på havet. Hoved, hale og finner samt indmad skæres bort. Pas på ikke at skære hul på galde-blæren (ligner et gul klat mellem indvoldene) da det vil efterlade en særdeles bitter smag i kødet. Ellers er det bare i gryden, på panden, grillen eller i ovnen med ”dyret” - fisk kan tilberedes på utallige måder og tilfredsstille selv den sarteste gane. Selvfanget og indtaget i naturen er de fleste børn også med på den - især hvis de har været med til at tilberede den.
Torsk med peberfrugt
I virkeligheden kan alle hvide fisk benyttes her. Fisken fileteres så den er uden ben og lægges i et ildfast fad/pande. Der kommes en klat smør i fadet og et par gule peberfrugter skæres i ringe og dækker fisken. Der fyres op i grill, ovn eller pande og efter få minutter er maden færdig. Torsken serveres rygende varm med smørret fra panden, citronbåde og nye kartofler med frisk purløg samt en klat creme fraiche. Salt og peber støder først til på tallerkenen. Hertil gerne en blå Thor. (ja, den er jysk - og underskattet på Sjælland).
af Dan Rylinger