Skibskokkens ferieråd
Carsten Berg er kok og sejler, og her giver han ferieråd til nem og sikkermadlavning i båden. Rådene bør du også bruge hjemme. Carsten har ikke kokke-tykkelse, men maden er alligevel god. Og bare rolig, han giveringen opskrifter her.
Vi havde vores egen kok med på sommerferie. Carsten er god til at bomme spiler og den slags på dækket, og så er han som nævnt kok. Det betyder ikke overdådige måltider om bord med mange fine retter, for kokken er jo også på ferie, og vi er først og fremmest ude for at sejle og opleve noget.
Men en kok kan på kort tid lave de bedste og hurtigste retter feriemad. Han er vant til det store køkkenudstyr, men siger: ”Ét eneste blus og et tin-askebæger til at koge i, så kan jeg lave mad”. Tin-askebægret er fra Claus Ryskærs historie om ”Enlig far” der laver mad uden at have de rigtige gryder mv. men måtte koge i bl.a. et tin-askebæger og i vaskemaskinen.
I båden har kokken kun to blus og ingen ovn, men det er helt fint. Et kvarter før spisetid siger han: ”Nå, jeg må vist i gang.” Efter kort tids skramlen med gryder og pander står dampende lækker mad på bordet. Kartofler skal ganske vist koge i ca. 20 minutter, men en kok kan åbenbart gøre det på kortere tid og uden synlig anstrengelse. Han er på ferie, han kan li’ at lave mad - og at sejle.
Til gengæld for madlavning er kokken fritaget for opvask om bord.
af Anders Høegh Post