Sportschef Thomas Jacobsen med sit bud på antal OL-medaljer

Related Articles: Lin & CP: Særlig fokus på sejlads i bølger og mental træning, 49erFX: Ida & Marie - topmotiverede og sultne efter en medalje, Anne-Marie: Guldfavorit i Laser Radial, Jonas & Jakob: Vi tror på en medalje , Lærke: Pandemien gav mig mulighed for endnu bedre forberedelse

Thomas Jacobsen deltager i sit tredje OL som sportschef, hidtil er det blevet til 2 medaljer i henholdsvis 2012 og 2016, i alt 1 sølv og 3 bronze. Kommer der også en guldmedalje i Tokyo ?

Optakten til dette OL har været helt anderledes end tidligere. Sidste sommer blev OL i Tokyo udsat på grund af den verdensomspændende Corona pandemi, og siden har der kun været gennemført relativt få internationale mesterskaber og World Cup stævner.

Alle sejlere, trænere og nationer har skullet forlænge OL-satsningen med yderligere et år, og 5 år er en lang kampagne. Det har betydet, at mange måtte revurdere planer for deres liv set i forhold til sejlsport, familie og venner, studier, arbejde m.v.

Thomas siger til Bådmagasinet om udsættelsen af OL: ”Det var været et vanskeligt år for både sejlere og hele træner teamet. For mit vedkommende har jeg ikke været ude til stævner med sejlerne i næsten halvandet år, og det er helt usædvanligt. Sejlerne har selvfølgelig haft de enkelte klassetrænere med til træning i udlandet, samt de mindre stævner som trods alt er afholdt, men med amputerede felter. Træningen er foregået i små tætte grupper for at minimere smitterisikoen. Generelt er det min opfattelse, at alle sejlere og besætninger har haft fordel af udsættelsen, selvom de naturligvis skulle omstille sig efter udsættelsen og på grund af Corona situationens indvirkning på deres planer.”

Artiklen fortsætter under dette billede

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  20 July, 2021© Sailing Energy / World Sailing
OL-havnen i Enoshima. Foto: SailingEnergy

Sejlerne var blandt de første i Tokyo
Sejlerne var blandt de første idrætsudøvere som ankom til Tokyo forrige lørdag, og de får dermed næsten 14 dage til akklimatisering, arbejde med både og udstyr samt træning på vandet. Thomas siger om forholdene for sejlerne:

”Vi bor heldigvis på et hotel tæt på havnen og ikke i OL-byen. Det bliver mentalt hårdt at være i Tokyo næsten en måned, 14 dage før sejladserne starter og 14 dage under selve OL. Vi er jo reelt isoleret på vores hotel eller på havnen gennem hele perioden. Siden jul har vi haft et varmetelt på sejlsportscentret i Aarhus arrangeret af Team Danmark, hvor sejlerne løbende har kunne træne i betingelser som mht. varme og fugtighed minder meget om forholdene i Japan. Vi har klimamæssigt kunnet matche det ’worst case scenario’ som sejlerne kan komme til at opleve i Japan med mere end 30 grader og meget høj luftfugtighed. Så sejlerne har på forhånd oplevet situationer med overophedning, men med varmetræningen har vi kunnet tage det i opløbet hjemmefra.”

Artiklen fortsætter under dette billede

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  20 July, 2021© Sailing Energy / World Sailing

OL-havnen med et hav af containere til opbevaring af sejlernes grej. Foto: Sailing Energy


Vi skal have 1-2 OL-medaljer med hjem
Bådmagasinet gav vores bud på OL-medaljer for et par uger siden i artiklen OL med danske medaljehåb.

DS sportschef Thomas Jacobsen mener, der er rigtig gode chancer for medaljer i Tokyo:

”Vi stiller med et meget erfarent hold, som har stor erfaring fra international konkurrencedeltagelse, og det burde styrke medaljemulighederne. På grund af de specielle omstændigheder omkring pandemien, har vi ikke set ret mange af sejlerne fra den sydlige halvkugle i konkurrence det sidste halvandet år. Men vi ved, at de går meget seriøst til opgaven og er i stand til at sætte sig 100% op til OL.

Jeg tror på, at vi kan komme hjem med 1-2 medaljer, og vi har denne gang fire bådklasser med oplagte medaljemuligheder - her sportschefens vurdering af de enkelte teams:

Laser Radial med Anne-Marie Rindom er en af favoritterne til OL-guldet, men det bliver i hård konkurrence med mange gode nationer. Anne-Marie er en fantastisk allround sejler og her tror jeg hendes største konkurrenter bliver Holland og Belgien. Bliver det blæsevejr flertallet af dage, så er Finland og Irland også meget stærkt sejlende.

Nacra 17 med Lin Ea Cenholt & Christian Peter Lübeck har et højt niveau, hvor de kan vinde sejladser og dermed også medaljer, hvis de rammer det rigtige set up og trim. Deres største muligheder er i varierede vindforhold, hvor også Argentina og Italien er stærke. Derudover skal man holde øje med England, Frankrig og Australien.

49er med Jonas Warrer & Jakob Precht er også et stærkt medaljekort, de er kun blevet endnu bedre med et års yderligere forberedelse, hvor de er blevet endnu mere sammensejlet og teknisk gode. Og Jonas har enorm international konkurrenceerfaring, som kan komme dem til gode under de vanskelige forhold i Tokyo. De new zealandske OL-guldvindere fra Rio og 6-dobbelte verdensmestre er ekstremt gode, så de er afgjort guldfavoritter. Men de må forvente hård konkurrence fra blandt andet Danmark, England, Spanien, Tyskland og Østrig.

49erFX med Ida Marie Baad Nielsen & Marie Thusgaard har holdt sig blandt top 10 i verden i mange år, og vil afgjort kunne vinde en medalje, hvis marginalerne er med dem. Jeg vurderer Spanien og Brasilien som guldfavoritter, og udover Danmark så vil blandt andet også Holland og Tyskland kunne gøre sig gældende i toppen. Men flere andre nationer kan også melde sig i medaljekampen.

RS:X med Lærke Buhl-Hansen vil kunne gøre en god figur og jeg tror afgjort, at hun kan sejle sig i medal race. Lærke har satset meget på teknik og fart det sidste år med en polsk træner, og hun er blevet meget mere stabil. Ved de seneste EM og VM stævner har hun begge gange sejlet sig i top 10.

Bådmagasinet har den seneste uge bragt portrætter og interview med alle de danske OL-besætninger/sejlere. Under denne artikel kan du finde disse portrætter som relaterede artikler.

Artiklen fortsætter under dette billede

ol holdet alle dspresse free
OL-holdet består af 8 sejlere i 5 bådklasser, samt 12 personer i træner og support teamet, heraf en træner til hver bådklasse

Erfarent træner & support team
Thomas Jacobsen siger om teamet: ”Vi har også et træner team med stor erfaring, og det bliver en styrke under de vanskelige forhold i Enoshima. Heldigvis fik vi en mulighed for en ekstra træner, idet Danmarks Idræts Forbund prioriterede, at vi kunne få en træner til hver klasse, hvilket giver optimale betingelser for sejlerne.

Dansk Sejlunions 12 personers store træner & support team i Tokyo udgøres af:
• Thomas Jacobsen - sportschef
• Piotr Wojewski – Laser Radial (polsk)
• Lennart Briesenick - 49erFX (tysk)
• Maciek Kluszcynski - RS:X (polsk)
• Peter Hansen - 49er
• Kristian Kjærgaard - Nacra 17
• Rasmus Bundsgaard – kok
• Jeremy Gale – bådbygger
• Hans Vengberg – Regel ekspert
• Martin Baun – massør (tysk)
• Kristoffer Henriksen – sports psykologi
• Trine Abrahamsen – dataanalytiker/strateg

OL-programmet i sejlsport
OL åbningsceremonien er den 23. juli, hvor Jonas Warrer er én af to danske fanebærer - og to dage efter, den 25. juli starter de første bådklasser, nemlig Laser Radial/ILCA 6 og RS:X, og det er derfor også her vi kan følge de første danskere i Medal Race (finale-sejlads).

For Danmark bliver finalesejladserne i ILCA 6 den 1. august, i 49er og 49erFX den 2. august og Nacra 17 Mix den 3. august nok de meste spændende dage.

ol program sejlsport

Sejlsporten er Danmarks mest vindende OL-disciplin
Dansk sejlsport er den OL-sport, som har vundet flest OL-medaljer til Danmark siden OL startede for mere end 100 år siden.

Derfor er der altid en forventning om, at der er mindst én medalje fra sejlsporten som en del af Danmarks samlede medaljehøst ved et OL. Det er da også lykkedes dansk sejlsport at komme hjem med medaljer ved samtlige olympiske lege i tiden efter 2. verdenskrig, bortset fra to nemlig i Kiel 1972 og Los Angelos 1984.

Læs mere i De danske sejleres olympiske historie her.







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen