Lærke: Pandemien gav mig mulighed for endnu bedre forberedelse

Related Articles: De danske sejleres olympiske historie

Frem mod OL i Tokyo, i løbet af de kommende to uger, bringer vi her på Bådmagasinet et portræt-interview af de danske deltagere, hvor vi denne søndag lægger ud med Lærke Buhl-Hansen, RS:X Surf.

Den 29-årige windsurfer Lærke Buhl-Hansen er glad for at være med til OL, og hendes mål er Medal Race. Hun vil gerne forbedre placeringen fra Rio 2016, hvor hun blev nr. 15.

Lærke Buhl-Hansen deltager i Windsurfing RS:X Kvinder i sit andet OL, og har i 2020/21 konsolideret sig i klassen med en VM 9.-plads og EM 8.-plads indenfor det seneste år.

Lærke har et – måske beskedent, men realistisk mål – om at deltage i Medal Race, og dermed forbedre resultat fra OL i Rio.

Det er Bådmagasinets opfattelse, at Lærke med sin stabile formkurve og seneste resultater vil kunne være med i top 10 og dermed Medal Race. Men en OL-medalje vil være en kæmpe overraskelse – men ikke umuligt. En top 10 placering vil placere Lærke som den bedste danske OL-deltager i windsurfing nogensinde.

lærkebuhlhansen 02 dspressefoto
Lærke Buhl-Hansen går efter en placering i Medal Race ved OL i Tokyo.

Da Lærke blev udtaget til OL af den olympiske komite, udtrykte Lærke det på denne måde: ”Jeg fik en del erfaring i Rio, som jeg tror bliver nyttig ved OL i Tokyo, OL er et stort ”cirkus” på mange måder, og det er helt fantastisk at være med til. Men der er også mange andre ting, der er anderledes ved et OL end andre stævner, og det, at jeg har prøvet det før, gør, at jeg forhåbentlig kan lave en endnu bedre placering i Tokyo.”

Covid-19 situationen resulterede i udsættelse af OL med et år, og Lærke siger om sine forberedelser: ”Pandemien og udsættelsen af OL blev en fed chance for at bruge endnu mere tid på mine forberedelser, endnu længere træningslejre, mulighed for at evaluere og gøre det endnu bedre og optimere min teknik. Det var bestemt ingen ulempe for mig og jeg er endnu bedre rustet end for et år siden.”

"I forhold til varmeforberedelser har jeg trænet i varmetelt nogen gange og lavet varme test hos Team Danmark, samt forberedt hvor meget væske der skal indtages med salte m.m. Men jeg tror allermest det handler om ikke at frygte varmen. Jeg er vant til at sejle mange steder, hvor det også er varmt, og mentalt er forholdene i Japan ikke nogen hindring for mig. Som sejlere er vi vant til skiftende forhold - og Jeg har haft mulighed for at træne med den engelske pige, som jeg forventer vil være blandt medaljefavoritterne, sammen med deltagerne fra Frankrig, Kina og Holland.”

Et års langturssejlads efter OL i Rio
Lærke havde allerede før OL i Rio i 2016 besluttet sig for, at hun ville ud opleve verden. Lærke fortæller til Bådmagasinet: ”Det var et stort ønske for mig at komme ud og sejle langt efter OL i Rio, en beslutning jeg allerede havde truffet inden vi tog derned. Jeg tog afsted i min egen båd, en Compis 36, og brugte 1 år på at få en masse oplevelser.” EgenAnn.jpg

”Undervejs tænkte jeg selvfølgelig også på, om jeg skulle fortsætte med en ny OL-satsning, og ville se hvordan lysten var når jeg kom hjem. Det er kun lysten, som gør det muligt at lave en OL-satsning og bruge al den nødvendige tid over en årrække. Og beslutningen blev så, at det kunne være sjovt at satse på OL i Tokyo - Båden har også været brugt som en god og billig måde at bo på, under studier og OL-satsning. Og samtidig er det virkelig hyggeligt at bo på en havn.”

Top 10 på verdensranglisten
Lærke er de seneste år stille og roligt ’kravlet op’ på verdensranglisten, og med stabile topplaceringer i både VM og EM har Lærke op til OL konsolideret sig som nr. 8 på verdensranglisten her op til OL.

Med en 17.-plads og 9.-plads fra VM 2020 og 2021, samt en 10.-plads og 8.-plads fra EM 2020 og 2021 har Lærke vist, at hun er blandt de bedste kvindelige RS:X sejlere i verden, selvom hun endnu ikke har opnået podiepladser ved mesterskaberne.

Windsurfing så sjovt ud
Lærke har saltvand i blodet og sejlede allerede som barn meget i båd. Sejlklubben og havnen blev hendes faste base og Lærke startede som mange unge sejlere i Optimist klassen og sejlede derefter Zoom 8 jolle, hvor hun vandt EM. Lærke har derudover sejlet alt muligt, bl.a. 29er og Elliott. Hun sejlede to år i Norsminde før hun flyttede til Aarhus, så det er hovedsaling i Aarhus at hun er vokset op med sejlsporten, som medlem af Aarhus Sejlklub og med sin daglige gang i sejlsportscentret.

Siden Optimist alderen har Lærke hele tiden haft en mulig OL-satsning i tankerne og har haft interessen for at bruge meget tid på sejlsporten. Men hvorfor blev det windsurfing ? Lærke fortæller:
”Jeg syntes windsurfing så sjovt ud og begyndte som 17-årig. RS:X var allerede en OL-disciplin, da jeg startede, men det er ikke så konkret, når man er 17 år. Windsurfingen fangede mig, og så blev målet sat mod OL i Rio, hvor det lykkedes mig at kvalificere.”

Lærke Buhl-Hansen OL udtaget RS:X Tokyo2020 (2021) Træning 2019
Tokyo 2020 bliver sidste gang surferne benytter RS:X ved et OL

RS:X Klassen

RS:X klassen blev efter nogle testsejladser valgt til at erstatte Mistral-brættet som den olympiske windsurfing klasse. Danmark var blandt de lande som havde stillet forslag om testsejladser mhp. at finde et mere moderne sejlbræt, da Mistral-brættet havde nogle år på bagen.

RS:X er en one design klasse, hvor alle har helt ens udstyr. Klassen er stor på verdensbasis, men der er kun få sejlere i Danmark, hvor windsurfing er populært i mange andre klasser, og derfor foregår meget af træningen i udlandet sammen med sejlere fra andre lande.

RS:X klassen sejles af både kvinder og mænd, hvor kvinderne sejler med et lidt mindre sejl. Den er designet til at kunne konkurrere i vindstyrker op til ca. 15 m/s. I let vind er sværdet nede og man kan se, at sejlerne næsten pumper hele banen rundt, hvilket er meget fysisk krævende. Fra ca. 5-6 m/s sejles med sværdet oppe og brættet sejler alene på finnen.

RS:X er med på OL-programmet sidste gang i Tokyo, og i Paris 2024 er iQfoil valgt som den nye klasse til både kvinder og mænd.


Galleri







★ Test af sejlbåde

★ Interview, test samt portræt: Det nye First-DNA

★ Test af sejlbåde

★ 50 fod, to meter bred på 2,7 ton - helt sin egen...

★ Interview & Portræt

Fik du læst: DS formandsvalg, Jens Rask: ’Det fællesskab vi...

★ Artikel

★ Et arbejde uden facit med to streger under

★ Artikel

★ Vi har ikke et offentligt støttet søredningsselskab

★ Artikel

★ Hammeren faldt i CE-sagen

★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen