Jonas & Jakob: Vi tror på en medalje

42-årige Jonas Warrer og 22-årige Jakob Precht i 49er har medaljepotentiale, men de forventer hård kamp i toppen af feltet blandt seks nationer. Jonas skal være fanebærer sammen hækkeløberen Sara Slot.

Jonas Warrer vandt OL-guld i 2008 sammen med Martin Kirketerp, kvalificerede sig ikke til OL 2012 og opnåede en flot 4.-plads i Rio 2016, hvor en fejl i første sejlads, med en diskvalifikation til følge kostede en medalje.

Jonas startede i 49er allerede efter OL i år 2000, og har i snart 20 år været blandt de bedste 49er sejlere i verden sammen en stribe gaster: Peter Krüger, Martin Kirketerp (OL 2008), Søren Hansen, Peter Lind, Anders Thomsen og Christian Peter Lübeck (OL 2016).

Efter Rio 2016 satte Jonas igen kursen mod sit fjerde OL, og her fandt Jonas sammen med endnu en ny gast, den kun 22-årige Jakob Precht, og de kvalificerede sig få år efter til OL 2020.

Vores makkerskab bygger på gensidig respekt

Jakob fortæller om den ny spændende mulighed om at sejle med Jonas:

”Vores træner Peter Hansen havde spurgt mig, om jeg var interesseret, hvis Jonas eventuelt skulle have en ny gast. Det var jeg naturligvis. Kort efter havde Jonas og jeg et møde for at tale et samarbejde igennem, afstemme forventninger til hinanden og se om vores kemi passede sammen. Der var en god stemning helt fra starten, og vi gik hurtigt i gang med træningen for at se, om vi kunne fungere sammen.

Jonas er jo meget ældre og enormt erfaren, så i starten var det en meget stejl indlæringskurve for min som en ung, uerfaren sejler. Vi fik hurtigt et harmonisk samarbejde, og jeg syntes det var fedt, at Jonas er så rolig, har så stor erfaring og kan føle hvordan båden sejler.

Vi er gode til at kigge indad og se på vores egne fejl. Vi har stor respekt for hinanden, og det er det som vores makkerskab bygger på. Især den mentale træning i samarbejde med Team Danmarks sportspsykologer har givet mig større mental styrke i samarbejdet med Jonas og i pressede situationer i løbet af sejladserne.

Jeg synes vi har rykket os vildt meget det sidste år, har fået meget mere erfaring og er blevet godt synkroniseret i båden.”

49er jonas og jakob teambillede dspresefoto
Jonas Warrer (th.) her sammen med Jakob Precht. Foto: Pressebillede/DS

Jonas siger om samarbejdet med den 20 år yngre gast:

"Typemæssigt ligner vi hinanden, men vi er også forskellige på en række områder. Vi har en klar rollefordeling i både, og kan samtidig udfordre hinanden i samarbejdet. Aldersforskellen mellem os betyder ikke noget, det er de menneskelige egenskaber som er afgørende. Vi er opmærksomme på de udfordringer, som skal løses for at få det hele til at fungere optimalt. Når man er sammen så meget, er der naturligvis udfordringer som skal løses, men det vigtigste er, at man har det samme mål og vil yde optimalt for at nå målet. Og det vil vi begge to.”

Udsættelse af OL blev en fordel
På spørgsmålet om udsættelsen af OL har været en fordel eller ulempe for besætningen, svarer Jonas:

”Vi var et nyt makkerpar, og det tager naturligvis tid at lære hinanden at kende og sejle optimalt sammen. Mange af vores konkurrenter har sejlet sammen lang tid, og derfor gav det ekstra år os en mulighed for at optimere samarbejdet endnu mere.

Jeg synes virkelig vi har udviklet os meget det seneste år, hvor vi har kunnet arbejde med koncentreret med optimering af mange facetter i sejladsen. Vi er endnu bedre end for et år siden, hvor vi vandt Kielerwoche sammen.

Så udsættelsen har været en klar fordel for os.”

Ligesom alle de andre OL-besætninger har Jonas & Jakob opholdt sig meget i udlandet og har trænet både på Lanzarote og i Villamoura, Portugal.

Jonas fremhæver, at der også har været en virkelig god flok af unge sejlere i Danmark til træningen på Aarhus Bugt som har haft stor betydning, ikke mindst det sidste år. Samtidig har besætninger fra Østrig og Polen været de primære udenlandske træningspartnere.

49er, 49erFX, Nacra 17 World Championships, Geelong , Australia 2020 © Pedro Martinez / Sailing Energy 13 February, 2020.
Jonas og Jakob ved VM i Geelong Australien tilbage i 2020. Foto: Sailing Energy

Tror på en medalje
Besætningen har stor tro på, at de kan være med i medaljekampen. Jonas vurderer, at de væsentligste konkurrenter til være fra England, Spanien, Tyskland, Østrig og naturligvis New Zealand. Sidstnævnte stiller med de 6-dobbelte verdensmestre og OL-guldvindere fra Rio:

 ”Peter Burling & Blair Tuke vil givetvis være favoritter, men ingen kender rigtig deres niveau. Vi har ikke sejlet mod dem siden seneste VM, vi har hørt at de har haft vanskeligt ved at finde træningspartnere på den sydlige halvkugle, ligesom de har været involveret i det new zealandske Americas Cup projekt.”

Jonas Warrers enorme internationale erfaring kan blive afgørende under de vanskelige forhold i Japan, og under et OL som på ingen måde er som det plejer, ikke mindst på grund af at sejlerne kommer til at leve isoleret i deres egen boble på hotellet og havnen.

Begge er vokset op på Aarhus Bugten
Jonas startede i Optimist, fortsatte i Hobie 405, da han ikke var stor nok til at sejle Europejolle. Herefter blev det til et år i 470-jolle, og så var der en god folk unge sejlere, der startede samtidig i 49er i 2000. Allerede i ungdomsklasserne vidste Jonas, at OL var noget han gerne ville.

Jakob startede også i Optimist, men da han blev for stor fortsatte han i Zoom 8 og derefter en række år i 29er. Herefter startede han sammen med kammerat i 49er, og da de stoppede i september 2017, kom tilbuddet om at sejle med Jonas. Jakob siger om OL:

”Det var ikke noget jeg tænkte så meget på, jeg elsker at sejle og udvikle min sport, og det var naturligt at fortsætte over i nye joller. Det var først i 2016, at OL kom ind i mine tanker ifm. 49er, og så skal man også være indstillet på at give den hele armen. Og det har jeg fået mulighed for sammen med Jonas.”

Jonas & Jakob sejler for Kongelig Dansk Yachtklub.

Enoshima Yacht Club fik danske Optimist joller
Jonas var i 2014 i på besøg i Enoshima Yacht Club, som skal stå for afviklingen af OL. Jonas oldefar, Kaj Wolhardt - som var bosiddende i Japan - var involveret i stiftelsen af Enoshima Junior Yacht Club i 1964 sammen med en japansk sejlerven. I den forbindelse skænkede Kaj Wolhardt seks danskbyggede Optimistjoller til klubben. I 1970’erne var Jonas far, Peter Warrer med til at introducere Flipperjollen i Japan.

Jonas deltog sammen med sin far, Peter som æresgæster i 2014 i 50-årsjubilæet for juniorsejlklubben, og du kan læse mere om deres besøg i artiklen her på sitet: 2 x Warrer fejrer japansk juniorklub

Elvstrøm ønskede skiff joller ved OL
Paul Elvstrøm var i starten af 1990’erne involveret i at hjælpe Dansk Sejlunion (DS) med at beskrive en ny strategi for OL-bådeklasserne, idet han mente, at OL-programmet savnede modernisering og skulle være mere attraktivt specielt for den yngre sejlergeneration.

Med i denne plan var beskrevet ideen om, at der skulle være skiffjoller i OL. DS stillede forslag om at International Sailing Federation (nu World Sailing) skulle afvikle testsejladser for nye moderne jolletyper. FD-guldvinderen Jørgen Bojsen-Møller blev sendt til testsejladserne, og hans reaktion på de nye skiffjoller var, at de var for ustabile og væltede for nemt, og dermed ikke ville være egnet til OL. Jollen vælter nemlig, hvis den bare ligger stille i vandet uden at blive manøvreret.

egenann.jpg

49er blev i november 1996 valgt som OL-klasse og var med i Sydney 2000 for første gang. Det er en af de hurtigste både på OL-programmet, og den er meget fysisk og teknisk krævende. Derfor er det også en spektakulær klasse med mulighed for drama, og sejladserne er sjældent afgjort før på mållinjen.

Danske sejlere har i mere end 20 år været med i verdenstoppen i 49er klassen. Og her i 2021 er det 13 år siden, Jonas Warrer sammen med Martin Kirketerp vandt OL-guld i 49er ved legene i Beijing/Qingdao i 2008.

 Historien om den knækkede mast, den kroatiske lånebåd og det langtrukne skrivebordsdrama – før OL-guldet definitivt var sikret – hører til blandt de mest dramatiske kapitler i den danske idrætshistorie. En historie som også blev bragt på CNN og NBC, som ellers aldrig nævner meget om OL-sejlsport. 'Vores eget' DR har også tidligere sat fokus på dette drama, se - eller gense udsendelsen via linket her (eksternt link til DR, red.)







★ Test af sejlbåde

★ Interview, test samt portræt: Det nye First-DNA

★ Test af sejlbåde

★ 50 fod, to meter bred på 2,7 ton - helt sin egen...

★ Interview & Portræt

Fik du læst: DS formandsvalg, Jens Rask: ’Det fællesskab vi...

★ Artikel

★ Et arbejde uden facit med to streger under

★ Artikel

★ Vi har ikke et offentligt støttet søredningsselskab

★ Artikel

★ Hammeren faldt i CE-sagen

★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen