Hvad med lovgivning og forsikring ?

Artikelindeks

 

Helsingør Sejlklub er som arrangør af Sjælland Rundt allerede begyndt at overveje, om de skal have et løb for singlehand både i 2015, og hvis der skal, hvordan kan man så styrke sikkerheden.

Formanden for klubben, Kim Dragstrup siger, at han personligt mener, at arrangøren har et moralsk og sportsligt ansvar, da det er dem der inviterer. Også selvom selve det sejladsmæssige er sejlerens eget personlige ansvar.

Dansk Sejlunion reagerer også på episoden med solo-sejleren, som sejlede forbi mållinjen og var på vej ud i trafiksepareringen, men heldigvis blev vækket, da hans kone sprang i en RIB og sejlede ud og vækkede ham efter næsten 60 timers sejlads. To solo-sejlere gennemførte efter at have været næsten 60 timer undervejs i den lette vind, mens 4 andre sejlere opgav og tog konsekvensen af, at trætheden overmandede dem.

Sejlunionens sejladschef Steen Wintlev peger på, dels at det lovmæssige naturligvis også gælder for lystsejlere, dels at det er sejlerens ansvar at vurdere, om han kan overholde lovens krav. Steen som også sidder i Søsportens Sikkerhedsråd, tilføjer, at rådets holdning vil være, at sejlerne nok bør undlade alt for lange singlehand sejladser, dels af sikkerhedsmæssige, dels af lovmæssige årsager.

Læs også: Bør sikkerheden øges på lange singlehand sejladser ?

Francis Zachariae, Vicedirektør i Søfartsstyrelsen samt formand for Søsportens Sikkerhedsråd – selv mangeårig erfaren lystsejler i familiens Vindø 50 - siger om hændelsen samt det mere generelle aspekt:

”Min første reaktion er, at det er uforsvarligt at sejle så lange distancer singlehand, at man begynder at blive overtræt med risiko for at falde i søvn. Det er uforsvarligt over for sig selv, men ikke mindst også over for den øvrige skibstrafik.”

”Det strider i øvrigt også mod Søvejsregler og vagtholdsbekendtgørelsen, idet ethvert skib skal holde behørigt udkig ved at tilrettelægge og opretholde en sikker vagt. Det kræver naturligvis, at vagten ikke forringes på grund af træthed. Dette er jo stof ved duelighedsprøven, men også almindelig viden for alle lystsejlere – eller burde være det.”

”Man skal være i stand til at udføre vagt og udkig på en forsvarlig måde, og træthed kan hurtigt sløve sanser, reaktionsevne og dømmekraft hos skibsfører eller sejler. Det er jo ikke uden grund, at vagter på broen i erhvervsskibe er fastlagt til normalt kun 4 timer, og det er skipperen, der bærer ansvaret for, at dette er planlagt forsvarligt. I denne planlægning og overvejelse bør også indgå, at der sejles i nogle af verdens mest trafikerede stræder Storebælt og Øresund.”

”Overholdelse af reglerne er først og fremmest sejlerens eget ansvar, men på den anden side synes jeg ikke, at en arrangør bør lave noget, som resulterer i, at sejlerne åbenlyst ikke kan overholde reglerne.”

En af kommentarerne til artiklen Solosejler faldt i søvn er:

”Egentlig er det interessant om forsikringen dækker. Jeg har selv overvejet deltagelse i Sølvroret og mit forsikringsselskab siger, at det er afgørende for dækningen er forsvarlig, og de mener det er svært at sige om den dækker, hvis man sejler ud over 24 timer. Et andet selskab jeg talte med havde en grænse på 24 timer for solosejlads. Det er relevant at spørge selskabet konkret, idet vi jo er mange, der er forsikret i udenlandske selskaber efterhånden. Tag ikke dækning for givet.”

Bådmagasinet har derfor spurgt to af Danmarks største på området for lystfartøjsforsikring, Pantaenius og Topdanmark. Læs hvad de siger på næste side, også om henholdsvis ansvars- og kaskodækning.


 

Gert Toft, direktør for Pantaenius - Danmarks største selskab på lystfartøjsforsikringsområdet - siger om problematikken:

”De lange distancekapsejlads for singlehand løb kan naturligvis indebære en risiko, og kan være på grænsen til det fornuftige, også fordi distancekapsejladser i indre danske farvande ofte betyder, at man i kortere eller længere tid sejler tæt på nogle af verdens mest trafikerede ruter for erhvervsskibe.”

”Det er klart, at vi som forsikringsselskab vil se på, hvad det er for nogle skader der eventuelt opstår, og samtidig hvordan de er opstået. I givet fald vil vi se det i forhold til, hvis Søfartsstyrelsen bliver indblandet i en sag. I forbindelse med personskader kommer styrelsen under alle omstændigheder ind i sagen. Bliver sejleren dømt, kan det naturligvis også få konsekvenser for forsikringsdækningen.”

”Jeg vil ikke afvise, at grov uagtsomhed og groft uforsvarlige handlinger kan betyde, at vi vil afvise en skade, der ellers er dækket af kaskoforsikringen. Ansvarsforsikringen vil normalt dække skader på tredjeperson eller tredjepersons ting. Men i yderste konsekvens kan grov uagtsomhed også her betyde, at der ikke dækkes.”

Meldingen er også klar fra et andet af de større selskaber indenfor lystfartøjsforsikring, idet Sven Holmbo, Afdelingsleder for Topdanmarks Bådafdeling siger:

”Søfartens internationale regler samt den danske vagtholdsbekendtgørelse gælder jo også for lystsejlere. Skipperen har ansvaret for, at fartøjet er behørigt bemandet, udstyret, sødygtigt samt for udkig og sikker sejlads.  Hvis der er tale om personskade kommer Søfartsstyrelsen under alle omstændigheder ind i en sag.”

”Hvis skipperen har opført sig uansvarligt eller groft uagtsomt vil vi kunne afvise en dækning fra kaskoforsikringen, mens ansvarsforsikringen oftest dækker tredjeperson og dennes ting.”

”Når man sejler igennem kraftigt trafikerede farvande som Øresund og Storebælt med mange gennemsejlende erhvervsskibe, så skal der naturligvis være størst mulig opmærksomhed. Og det kan jo være yderst vanskeligt for solo-sejleren, hvis man ikke har sovet i lang tid. Risikoen for at falde i søvn kan være ganske stor.”

”Denne episode med solo-sejleren viser, at man virkelig skal passe på og have respekt for dét man begiver sig ud i. Træthed sløver sanserne, man mister koncentrationen, reduceret dømmekraft og reaktionsevne. Jeg tror vi alle sammen kender det, ikke kun fra sejlads men også i mange andre situationer, når noget bliver langtrukkent og trivielt.” 

Der bliver blandt andet refereret til Søvejsreglerne, vagtholdsbekendtgørelsen og trafiksepareringerne i danske farvande, som er blandt verdens mest trafikerede m.h.t. erhvervstrafik. Her er link til relevante dokumenter:

Link til "Vagtholdsbekendtgørelsen"

Link til "Bekendtgørelse om Søvejsregler"

Havets hovedveje - trafiksepareringssystemer, dybvandsruter & særlige gennemsejlingsruter

Vi har - for at få samlet debatten ét sted og skabe overblik - lukket for kommentarer på denne artikel, og opfordrer debattører til at forsætte debatten ifm. artiklen Bør sikkerheden øges på lange singlehand sejladser ?

For god ordens skyld minder vi lige om vores retningslinjer for debat, også fordi der er mange holdninger og følelser omkring disse spørgsmål.







★ Tursejlads

★ Familien Nissen - Hvordan kommer man i gang?

★ Tursejlads

★ Familien Nissen - Sådan kom vi i gang

★ Artikel

★ Kend vejrmodellerne og brug dem rigtigt

★ Artikel

★ Sejl dig sund - brug havet som medicin

★ Artikel

★ Har The Ocean Race en holdbar fremtid?

★ Test af sejlbåde

★ Kom billigt og trygt ud at sejle

★ Test af sejlbåde

★ Fire gode både til familie og race

★ Tursejlads

★ Mit melanesiske eventyr: Et krydstogt fra Australien til...

★ Artikel

★ Svenske fyr bliver mere driftssikre





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen