Formanden for klubben, Kim Dragstrup siger, at han personligt mener, at arrangøren har et moralsk og sportsligt ansvar, da det er dem der inviterer. Også selvom selve det sejladsmæssige er sejlerens eget personlige ansvar.
Dansk Sejlunion reagerer også på episoden med solo-sejleren, som sejlede forbi mållinjen og var på vej ud i trafiksepareringen, men heldigvis blev vækket, da hans kone sprang i en RIB og sejlede ud og vækkede ham efter næsten 60 timers sejlads. To solo-sejlere gennemførte efter at have været næsten 60 timer undervejs i den lette vind, mens 4 andre sejlere opgav og tog konsekvensen af, at trætheden overmandede dem.
Sejlunionens sejladschef Steen Wintlev peger på, dels at det lovmæssige naturligvis også gælder for lystsejlere, dels at det er sejlerens ansvar at vurdere, om han kan overholde lovens krav. Steen som også sidder i Søsportens Sikkerhedsråd, tilføjer, at rådets holdning vil være, at sejlerne nok bør undlade alt for lange singlehand sejladser, dels af sikkerhedsmæssige, dels af lovmæssige årsager.
Læs også: Bør sikkerheden øges på lange singlehand sejladser ?
”Min første reaktion er, at det er uforsvarligt at sejle så lange distancer singlehand, at man begynder at blive overtræt med risiko for at falde i søvn. Det er uforsvarligt over for sig selv, men ikke mindst også over for den øvrige skibstrafik.”
”Det strider i øvrigt også mod Søvejsregler og vagtholdsbekendtgørelsen, idet ethvert skib skal holde behørigt udkig ved at tilrettelægge og opretholde en sikker vagt. Det kræver naturligvis, at vagten ikke forringes på grund af træthed. Dette er jo stof ved duelighedsprøven, men også almindelig viden for alle lystsejlere – eller burde være det.”
”Man skal være i stand til at udføre vagt og udkig på en forsvarlig måde, og træthed kan hurtigt sløve sanser, reaktionsevne og dømmekraft hos skibsfører eller sejler. Det er jo ikke uden grund, at vagter på broen i erhvervsskibe er fastlagt til normalt kun 4 timer, og det er skipperen, der bærer ansvaret for, at dette er planlagt forsvarligt. I denne planlægning og overvejelse bør også indgå, at der sejles i nogle af verdens mest trafikerede stræder Storebælt og Øresund.”
”Overholdelse af reglerne er først og fremmest sejlerens eget ansvar, men på den anden side synes jeg ikke, at en arrangør bør lave noget, som resulterer i, at sejlerne åbenlyst ikke kan overholde reglerne.”
En af kommentarerne til artiklen Solosejler faldt i søvn er:
”Egentlig er det interessant om forsikringen dækker. Jeg har selv overvejet deltagelse i Sølvroret og mit forsikringsselskab siger, at det er afgørende for dækningen er forsvarlig, og de mener det er svært at sige om den dækker, hvis man sejler ud over 24 timer. Et andet selskab jeg talte med havde en grænse på 24 timer for solosejlads. Det er relevant at spørge selskabet konkret, idet vi jo er mange, der er forsikret i udenlandske selskaber efterhånden. Tag ikke dækning for givet.”
Bådmagasinet har derfor spurgt to af Danmarks største på området for lystfartøjsforsikring, Pantaenius og Topdanmark. Læs hvad de siger på næste side, også om henholdsvis ansvars- og kaskodækning.