I provinsen er det hele byen, der bærer sejlsporten, hvad enten du sejler eller "bare" er en del af fællesskabet. Sådan er det sgu ikke på Øresund, hvor alle gerne nyder, men kun sjældent yder. I dag har vi så 2 undtagelser: Fynboerne og Jørgen Ring.
Tursejlerne samles
I den kommende weekend mødes op mod 400 sejlere i Nyborg i forbindelse med Danske Tursejleres 20 års jubilæumstræf. Nyborg kommune har reserveret hele den gamle inderhavn til danske tursejlere, så de deltagende både får mulighed for at ligge samlet. Et stort festtelt bliver opstillet lige ud til havnebassinet, masser af frivillige fynboer giver den "en skalle". Nyborgs borgmester Erik Christensen, holder åbningstalen. Havnekaptajnen udfordrer formanden for Danske Tursejlere, Poul Erik Jakobsen, i "at gå planken ud".
Fynboerne giver den gas
Havnen i Bogense summer i dag fredag af liv, når den fyldes af omkring 2000 glade sejlere, der skal sejle Palby Fyn Cup. I Pinsen var Kerteminde på den anden ende med Big Boat Challenge & Sail Extreme, og en fest – lige midt i byen. Alle lokale fynboer var af huse, enten fordi de lige "bare" skulle kigge, men langt hovedparten fordi de "lige" skulle give en hånd med i det frivillige arbejde.
Hvor vi på Øresund jubler rørstrømsk, når en enkelt eller 2 sejlere udviser lidt initiativ og kalder dem "ildsjæle", så kan de i Nyborg, Kerteminde og Bogense få hele byen til at løfte i flok. Fantastisk, og forhåbentlig lidt god inspiration for alle de mange "dødbidder", der sidder passivt i dansk sejlsport – og kun brokker sig her i kommentarfeltet.
En stor inspirator - Jørgen Ring
Jørgen Ring, Yngling sejler, juniorleder og ikke mindst inspirator i dansk sejlsport de sidste mange generationer. Som den kvikke læser – hvis vedkommende overhoved findes – ved, så fyldte jeg 55 år for 2 "Bagsider" siden. Jeg har selv haft Jørgen som min juniorleder i KDY. Sikkert blevet skældt ud, og formentlig sat i karantæne for upassende omgang med de våde vare og klubbens materiel. Jeg har sejlet med og mod Jørgen i mange år. Faktisk bærer Jørgen også sit store ansvar for mine maritime skriverier – nu med "Bagsiden". For med Jørgen som inspirator, lavede vi dengang KDyngling og DYK bladet, to klubblade produceret med masser af klister og heftig brug af en saks. Ikke trykt, men produceret på en ildelugtende spritduplikator. Du skal en tur på Teknisk Museum, hvis du ikke ved, hvad en spritduplikator er.
Indvirkning på mange mennesker
Ingen kan snyde sin egen dåbsattest, og hvis Jørgen Ring tjekker sin egen fra 1946, opdager han, at nutidens begreber som "efterløn" og "førtidspension" er spildte muligheder for ham. Derfor kan han ligeså godt fortsætte som frivillig juniorleder i Taarbæk Sejlklub. I den sammenhæng er det symptomatisk, at ingen gennem de næsten 40 år har kunnet gøre Jørgen rangen stridig som Danmarks førende juniorleder? Hvis det ikke havde været for Jørgen, så var bådtypen "Yngling" endt som en historisk parentes for mange år siden. Meget vand er løbet igennem Øresund, men Ynglingen er stadig centrum for Jørgens daglige virke.
I KDY fik Jørgen muligheden for at udvikle verdens bedste juniorafdeling - en chance han greb de næste 37 år. Ser man på sejlsportens resultater, så har rigtig mange internationale stjerner sin baggrund i juniorafdelingen hos Jørgen Ring. Ser man på dansk erhvervsliv, har Jørgen Ring leveret rigtig mange topfolk.
Ungdomsarbejdet i KDY undergår i disse år betydelige forandringer – især på Jørgen Rings hjemmebane i Skovshoved. Spørgsmålet om det er sundt for nogen at sidde på den samme position i så mange år, som Jørgen har gjort?
Unge sejlere er mere forkælet
Unge sejlere er ikke, som vi var dengang i 70erne – og nok godt for det. "Unge er generelt set overforkælede i dag" Citatet er af sejlsportens store pædagog Jørgen Ring helt eget. For den store pædagog er det en udfordring, når de unge hellere vil "Twitte" og passe deres Facebook profil end at være ude at sejle på Øresund. Derfor er det utroligt, at den store mester stadig kan sejle rundt med unge gaster, som han med en smule seksuel ihærdighed kunne være bedstefar til. – Hvis man skal kunne blande sig, man skal kunne forstå de unge og deres sprog, som han selv udtrykker det.
Jørgen selv er indbegrebet af "Easy living",og et produkt af en tid, hvor glæden ved livet på vandet gik før kravet om ussel mammon. Udviklingen er en skrue uden ende. Det basale grundprincip fra dengang jeg selv var junior: "Du skal yde, for at nyde" er trængt i baggrunden for de unges spørgsmål: "Hvad vil I give mig?". Konsekvensen er, at de unge har langt færre timer ude på vandet, end deres forældre havde, som var juniorer for 20 år – 30 år siden. Det ødelægger det grundlæggende arbejde med at træne, træne og blive bedre – det skader dansk sejlsport på den lange bane.
Fakta er, at Jørgen de sidste mange år har haft 2. generation af sejlere i juniorafdelingen, hvor far eller mor var juniorsejlere i 70.erne og 80.erne I dag er disse gamle juniorer blevet forældre til teenagere og har givet sejlerbacillen videre. Når ens far eller mor også har været på sommertur med Jørgen i spidsen - sejlende rundt i sin Maxi 84 "Pujle", opfattes den gamle juniorleder lidt anderledes og lidt mere positiv, end alle andre voksne opleves af nutidens teenagere.
"Bagsiden" ønsker Jørgen al mulig held og lykke fremover.