I provinsen er det hele byen, der bærer sejlsporten, hvad enten du sejler eller "bare" er en del af fællesskabet. Sådan er det sgu ikke på Øresund, hvor alle gerne nyder, men kun sjældent yder. I dag har vi så 2 undtagelser: Fynboerne og Jørgen Ring.
Tursejlerne samles
I den kommende weekend mødes op mod 400 sejlere i Nyborg i forbindelse med Danske Tursejleres 20 års jubilæumstræf. Nyborg kommune har reserveret hele den gamle inderhavn til danske tursejlere, så de deltagende både får mulighed for at ligge samlet. Et stort festtelt bliver opstillet lige ud til havnebassinet, masser af frivillige fynboer giver den "en skalle". Nyborgs borgmester Erik Christensen, holder åbningstalen. Havnekaptajnen udfordrer formanden for Danske Tursejlere, Poul Erik Jakobsen, i "at gå planken ud".
Fynboerne giver den gas
Havnen i Bogense summer i dag fredag af liv, når den fyldes af omkring 2000 glade sejlere, der skal sejle Palby Fyn Cup. I Pinsen var Kerteminde på den anden ende med Big Boat Challenge & Sail Extreme, og en fest – lige midt i byen. Alle lokale fynboer var af huse, enten fordi de lige "bare" skulle kigge, men langt hovedparten fordi de "lige" skulle give en hånd med i det frivillige arbejde.
Hvor vi på Øresund jubler rørstrømsk, når en enkelt eller 2 sejlere udviser lidt initiativ og kalder dem "ildsjæle", så kan de i Nyborg, Kerteminde og Bogense få hele byen til at løfte i flok. Fantastisk, og forhåbentlig lidt god inspiration for alle de mange "dødbidder", der sidder passivt i dansk sejlsport – og kun brokker sig her i kommentarfeltet.
En stor inspirator - Jørgen Ring
Jørgen Ring, Yngling sejler, juniorleder og ikke mindst inspirator i dansk sejlsport de sidste mange generationer. Som den kvikke læser – hvis vedkommende overhoved findes – ved, så fyldte jeg 55 år for 2 "Bagsider" siden. Jeg har selv haft Jørgen som min juniorleder i KDY. Sikkert blevet skældt ud, og formentlig sat i karantæne for upassende omgang med de våde vare og klubbens materiel. Jeg har sejlet med og mod Jørgen i mange år. Faktisk bærer Jørgen også sit store ansvar for mine maritime skriverier – nu med "Bagsiden". For med Jørgen som inspirator, lavede vi dengang KDyngling og DYK bladet, to klubblade produceret med masser af klister og heftig brug af en saks. Ikke trykt, men produceret på en ildelugtende spritduplikator. Du skal en tur på Teknisk Museum, hvis du ikke ved, hvad en spritduplikator er.