’2014 Santander ISAF World Championships’, der sluttede i dag (red. 21/9), blev en stor succes for dansk sejlsport. Det blev til OL-kvalifikation i syv ud af de ti olympiske bådklasser. Og til en VM-sølvmedalje til to besætninger: Ida Marie Baad og Marie Thusgaard fra Aarhus Sejklub i 49’er FX-klassen og
VM-successen er efter min opfattelse resultatet af målrettede og seriøse forberedelser. Både i de mange timer på vandet og i træningslokalerne. Samtidig vidner det om udvikling af en ny generation af kvindelige sejlere, der tør bryde grænser.
Jonas Warrer & Anders Thomsen vandt begge deres første VM-medalje nogensinde. De startede med at sejle sammen for tre måneder siden. Foto Water Cooper/USSailing
Vigtigste mål var OL-kvalifikationen
Det vigtige mål for det danske sejlerlandshold ved VM i Santander var at opnå OL-kvalifikation til Rio 2016 i flest mulige bådklasser.
På forhånd var sandsynligheden for OL-kvalifikation størst i 49’er, 49’er FX og Laser Radial, mens der var lidt usikkerhed om Jonas Høgh-Christensens niveau i Finnjolle efter to års fravær fra international sejlsport. Også chancen for direkte OL-kvalifikation i den nye olympske bådklasse Nacra 17 var forbundet med usikkerhed, selv om Line Just og Allan Nørregaard gennem sæsonen har vist en stigende formkurve.
Derudover var hverken RX:S-sejleren Sebastian Fleischer eller Laser-sejleren Thorbjørn Schierup spået mange chancer for OL-kvalifikation allerede to år før Rio. De to sidstnævnte overraskende imidlertid stort, og især Sebastian, som deltog som 18-årig ved OL 2012, viste meget lovende takter i den forløbne uge. Det bliver spændende at følge hans udvikling frem imod OL 2016 – måske kan der komme en olympisk overraskelse fra den kant.
Jonas dukkede op i Santander til alle overraskelse. Efter ikke at have sejlet i to år, kunne han i flere sejladser sejle lige op med de allerbedste. Foto Robert Deaves/Finn Class
Tæt duel om OL-plads
Jonas Høgh-Christensen i Finnjolle og Line Just og Allan Nørregaard i Nacra 17-klassen leverede så stabile VM-præstationer, at OL-nationspladserne i de to bådklasser aldrig for alvor var i fare.
Det samme var tilfældet med Anne-Marie Rindum fra Horsens Sejlklub, som opnåede sit hidtil bedste VM-resultat med en samlet 7. plads i Laser Radial. Det bliver også rigtig spændende at følge duellen om en OL-billet mellem Anne-Marie og Sanni Gunni Toftedal, der sidste år blev nr. 5 ved VM i Kina, frem imod OL 2016. Uanset hvem af de to piger, som vinder retten til at repræsentere Danmark, tror jeg, Danmark vil kæmpe med om OL-medaljerne i Laser Radial-klassen.
Et særligt sammenhold
Det samme vil efter min opfattelse være gældende for såvel 49’er som 49’er FX. Danmark har gennem det seneste årti opbygget en unik trænings- og konkurrencekultur inden for denne fascinerende bådtype.
aggrunden for det store antal EM-, VM- og OL-medaljer til de danske 49’er-sejlere er efter min opfattelse en høj grad af vidensdeling og et helt særligt sammenhold mellem sejlerne og deres trænere. Det er ingen nem opgave at være gode kammerater og hårde modstandere på én og samme tid – men den udfordring løser 49’erne perfekt.
Dobbelte europamestre, ungdomsverdensmestre og VM-sølvvindere - Ida Marie Baad / MArie Thusgaard har haft en severæn sæson. Foto Dansk Sejlunion
En af årets største præstationer
Jeg har i denne uge været meget imponeret over de seje piger i 49’er-klassen – ingen andre nationer end Danmark havde tre både i Medal Race.
Ida Marie Baad og Marie Thusgaard har trods deres unge alder på 21 og 22 år allerede vist et helt usædvanligt højt internationalt niveau som bl.a. dobbelt europamestre, og ungdomsverdensmestre, og VM-sølvmedaljen i dag er efter min opfattelse en af årets største præstationer i dansk elitesport.
Ida og Marie vil imidlertid få kamp til stregen om OL-billetten i Rio af
En anden væsentlig forklaring på sammenholdet mellem pigerne er landstræner
Kursen nu sat mod Rio
Under VM har i Santander har jeg været imponeret af den nye besætning i 49’er-klassen –
Det er tradition for, at dansk sejlsport står stærk i olympisk sammenhæng. VM-præstationerne i Santander har kun forstærket det billede. Et stort tillykke til hele sejlerlandsholdet, deres trænere og ledere samt sportschef
Jeg tror, de danske sejlere vil være med i kampen om OL-medaljer i fire – måske endda fem – bådklasser, og det samlede OL-resultat bliver bedre end i London – det skal pigerne nok sørge for!