’2014 Santander ISAF World Championships’, der sluttede i dag (red. 21/9), blev en stor succes for dansk sejlsport. Det blev til OL-kvalifikation i syv ud af de ti olympiske bådklasser. Og til en VM-sølvmedalje til to besætninger: Ida Marie Baad og Marie Thusgaard fra Aarhus Sejklub i 49’er FX-klassen og
VM-successen er efter min opfattelse resultatet af målrettede og seriøse forberedelser. Både i de mange timer på vandet og i træningslokalerne. Samtidig vidner det om udvikling af en ny generation af kvindelige sejlere, der tør bryde grænser.
Jonas Warrer & Anders Thomsen vandt begge deres første VM-medalje nogensinde. De startede med at sejle sammen for tre måneder siden. Foto Water Cooper/USSailing
Vigtigste mål var OL-kvalifikationen
Det vigtige mål for det danske sejlerlandshold ved VM i Santander var at opnå OL-kvalifikation til Rio 2016 i flest mulige bådklasser.
På forhånd var sandsynligheden for OL-kvalifikation størst i 49’er, 49’er FX og Laser Radial, mens der var lidt usikkerhed om Jonas Høgh-Christensens niveau i Finnjolle efter to års fravær fra international sejlsport. Også chancen for direkte OL-kvalifikation i den nye olympske bådklasse Nacra 17 var forbundet med usikkerhed, selv om Line Just og Allan Nørregaard gennem sæsonen har vist en stigende formkurve.
Derudover var hverken RX:S-sejleren Sebastian Fleischer eller Laser-sejleren Thorbjørn Schierup spået mange chancer for OL-kvalifikation allerede to år før Rio. De to sidstnævnte overraskende imidlertid stort, og især Sebastian, som deltog som 18-årig ved OL 2012, viste meget lovende takter i den forløbne uge. Det bliver spændende at følge hans udvikling frem imod OL 2016 – måske kan der komme en olympisk overraskelse fra den kant.
Jonas dukkede op i Santander til alle overraskelse. Efter ikke at have sejlet i to år, kunne han i flere sejladser sejle lige op med de allerbedste. Foto Robert Deaves/Finn Class
Tæt duel om OL-plads
Jonas Høgh-Christensen i Finnjolle og Line Just og Allan Nørregaard i Nacra 17-klassen leverede så stabile VM-præstationer, at OL-nationspladserne i de to bådklasser aldrig for alvor var i fare.
Det samme var tilfældet med Anne-Marie Rindum fra Horsens Sejlklub, som opnåede sit hidtil bedste VM-resultat med en samlet 7. plads i Laser Radial. Det bliver også rigtig spændende at følge duellen om en OL-billet mellem Anne-Marie og Sanni Gunni Toftedal, der sidste år blev nr. 5 ved VM i Kina, frem imod OL 2016. Uanset hvem af de to piger, som vinder retten til at repræsentere Danmark, tror jeg, Danmark vil kæmpe med om OL-medaljerne i Laser Radial-klassen.