I dag åbnes der for at stemme i valget om hvem der skal være præsident for World Sailing i de næste fire år. I den kommende uge – mere præcist indtil fredag 16.10 – kan hver enkelt nationalforbund stemme på den kandidat de foretrækker. Reglerne er udformet sådan, at hvis én kandidat får mere end 50 procent af stemmerne, er sagen afgjort. I modsat fald går de to kandidater som fik flest stemmer, videre til en ny valgrunde.
Udover den siddende præsident, danske Kim Andersen, stiller tre udfordrere op: Gerardo Seeliger, Scott Perry og Quanhai Li. Syv vicepræsidentposter skal også besættes, og her er der 15 kandidater. En af dem er norske Jørgen Stang Heffermehl, som er præsident i Norges Seilforbund. Der er altså to nordiske kandidater til ledelsesposter i World Sailing.
Beskidt valgkamp
Ikke overraskende støtter Dansk Sejlunion den siddende præsident Kim Andersen. Danmark er i øvrigt med i gruppe G, en enhed i WS-sammenhæng. Gruppe G består af Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og de baltiske nationer Letland, Estland og Latvia. Ofte stemmer man samlet i grupperne – men denne gang ser det anderledes ud.
Valgkampen har nemlig været den mest beskidte i organisationens historie. I løbet af de fire år Kim Andersens har været præsident, har WS gået fra den ene krise til den næste, og splittelse og strategiske magtkampe har taget over. Organisationen har alvorlige økonomiske problemer, og konflikter og personsager har inficeret samarbejdsklimaet i en grad, så kommunikation via advokater og sagsanlæg nu fylder agendaen. Der er et stort behov for at rette op, ikke alene på økonomien, men også på organisationens troværdighed og renommé.
Etisk sag sparket til hjørne
I valgkampens slutfase har den såkaldte TSE-sag stået centralt (se sagen beskrevet her). Den er under behandling i World Sailings Etiske Komité, og handler om Kim Andersens brug af PR/kommunikationsbureauet af samme navn (nu opkøbt af Burson Marsteller, og en del af BCW Sport Practice). Sagen er blevet imødeset med spænding i mange nationale særforbund: Hvis Andersens potentielle interessekonflikt og bestyrelsens manglende kendskab til aftalen mellem TSE og WS kan dokumenteres, vil det givetvis få mange nationale særforbund til at pege på en anden kandidat.
Sagen var planlagt færdigbehandlet inden valget, hvilket vi i dag må konstatere ikke lykkedes.
Må stemme uden afgørelse
Derfor er de nationale særforbund verden over nu i den situation, at de må stemme uden at vide om den siddende præsident har gjort sig skyldig i brud på etiske retningslinjer, informationspligt omkring potentielle interessekonflikter, brug af ekstern bistand til valgkampagne, og manglende information omkring forløbet.
Det er tredje gang, Andersen har været indbragt for Etisk Komité. Selv hævder han at alle sager udelukkende er et politisk spil, iværksat af hans modstandere. Den første sag blev afvist, men den foregående endte med stærk kritik af Andersen, hvilket fik ham til at søge advokatbistand med henblik på at kende Etisk Komité inhabil, og afgørelsen ugyldig. Den tredje sag bliver altså først afgjort efter valget.
DIF og DS var involveret
Næstformand i Danmarks Idrætsforbund, Hans Natorp, er tidligere formand i Dansk Sejlunion, og var centralt placeret i valgkampen i 2016. Som WS Councilmedlem og repræsentant for Gruppe G, er han lige nu aktiv i arbejdet for Kim Andersens genvalg. Han hævder i et tidligere interview i Bådmagasinet (se her), at der ikke findes nogen kontrakt mellem World Sailing og TSE, at Kim Andersen ikke har samarbejdet med TSE eller deltaget i udforming af hans valgkampagne – og at den eneste opgave TSE udførte på vegne af Dansk Sejlunion/Danmarks Idrætsforbund i 2016, var tolkebistand under en konference i Barcelona, samt oversættelse af pressemeddelelser. Disse opgaver, siger Natorp, blev betalt med omkring 50.000 kr. Opdragsgiver var Danmarks Idrætsforbund og Dansk Sejlunion. Netop det forløb er et af de områder, Etisk Komité nu undersøger.
Skulle Kim Andersen vinde valget, kan TSE-sagen sætte ham i en svær situation, som nyvalgt præsident.
Valgresultatet fremlægges 20 oktober, men hvis en ny valgrunde er påkrævet, offentliggøres resultatet først omkring 1. november.