Juniorbåden blev udfaset som uddannelsesbåd i 1970-erne, og erstattet af glasfiberbåde - oftest en Yngling eller en 606. Skægt nok, var Juniorbåden klubbernes foretrukne klubkølbåd i cirka 40 år. Efterfølgerne – Yngling og 606 - er først nu ved at blive udskiftet af både som J80 og fremadrettet J70 klassen – cirka 40 år senere. Dengang var debatten lige så ophidset, som den er nu.
Trods der er gået 40 år, så har de mange private ejere holdt fast i det lille smukke skib. Dengang var der kapsejladser, hvor klubejede både sejlede for sig, og de private ejede i en start for sig, slut i 1950'erne med imponerende felter på 40 og 15 både. Så hed Juniorbåden KDY 15 kvm. klassen. I dag er klassen aktiv i hele Danmark og i nordtyskland omkring Flensborg, Hamborg, Neustadt og Berlin.
I år var det Hobro Sejlklub der var vært for årets mesterskab, og her kneb det at samle de 15 både der kræves for at få et officielt Danmarksmesterskab, men de 8 besætninger fra Danmark og Tyskland havde en fin "fætter / kusine" fest.
Klassen vil meget gerne være med på noderne og sejle tæt på land, så publikum kan følge med i dramet og de tætte sejladser. Banen var beliggende i øst – vest retning umiddelbart ud for Hobro Sejlklub.
En smule forvirring?
I KDY 15 kvm klassen er mantraen, gør ikke tingene mere kompleks en højst nødvendigt. Ved skippermødet blev sejlerne instrueret omhyggeligt om, at en sort plade var erstattet af et grønt flag, hvilket betød at feltet skulle starte mod øst, altså ud ad fjorden. En hvid plade var erstattet af et rødt flag, for at starte i modsat retning, altså ind i fjorden. Fint nok, logik for agerhøns og denne flok modne sejlere.
Derfor fik alle deltagere, arrangører og tilskuere den mest forrygende oplevelse ved starten af 1. sejlads.
Da starten går, sejler halvdelen ud af fjorden og den anden halvdel ind i fjorden, altså i modsat retning og fra samme startlinje. "Hvad pokker?" dommerne var ganske forvirrede, sejlerne ligeså – for hvem tog fejl. Kort efter gjalder det "Omstart!".
De otte 'KDY 15kvm' linet op efter dagens stradbasser.
Dommerne fandt senere forklaringen: Den kasse, hvori man opbevarer flag, horn osv., havde et grønt låg, der stod opslået. Og trods den grundige briefing, var det ikke fortalt, at når starten ikke skete fra en dommerbåd men fra land, så skulle sejlerne se efter en sort eller hvid plade.
Nuvel, en oplevelse rigere blev der lørdag sejlet 4 sejladser, med frokostpause på Hobro Lystfartøjsmuseum. Dagens sejladser fik 4 forskellige vindere, så konkurrencen er tæt. Efter dagens anstrengelser var der den festaften og de obligatoriske røverhistorier, der kun bliver bedre år efter år.
Læs mere på næste side