Spørgsmålet var yderst aktuelt i sidste weekend, da sejladsen ”Mestrenes Mester” skulle afvikles under kommando af en af sejlsporten største ildsjæle, - Victor Greulich. ”Mestrenes Mester” burde have samme bevågenhed, som en af de store fodboldfester. Holdt konceptet vand, var det jo der vi fandt dansk sejlsports 1. mand/kvinde. Konceptet fejler ikke noget, men det kniber åbenlyst alvorligt med interessen.
Med gru læste jeg Victors kommentar: ”Jeg har nu en aktuel navneliste på over 25 klassebådssejlere – der enten ville blive halshugget eller skilt, hvis de skulle sejle én kapsejlads mere i år.” Jeg spørger: ”Hvad foregår der dog i de små hjem?”
Hele debatten om ildsjæle i dansk sejlsport er jo fuldkommen ligegyldig, hvis der ikke er familiær opbakning på hjemmefronten. Vi må stille krav til sejlerne, ellers er det lige meget. Den enkelte sejler kunne jo også godt begynde at sælge sejlsporten ind ved middagsbordet, alternativt skifte sin partner ud med en mere forstående model. Der er jo kun kort tid til, at sæsonen starter igen.
Spørgsmålet er desværre om der sker ret meget fremadrettet? Sejlsporten virker stadig mere statisk, mange jeg snakker med virker grænsende til opgivende. Og det kan jo ikke være rigtigt? Med den meget konstruktive debat, der har rullet her på Bagsiden i de sidste mange uger. Debatten viser klart, at der er mange måder at sejle på. En retning er ikke alene sandheden.
Fra sidste uges kommentarer er der i den ene ende Per Larsen og Thea, der mener fokus på fællesskabet og klubliv hører fortiden til - den nærmeste fremtid handler om kombinationen af naturoplevelse og motion - altså tid på vandet. Hvor Steen Hillebrecht fra Vallensbæk ikke er uenig, men også lidt mere nuanceret, som jeg selv mener også tættere på sandheden.
Steen skelner mellem tre forskellige medlemsgrupper, der tydeligvis har forskellige ønsker og behov.
De unge fra 8 år og op til 17 år kræver et stort socialt indhold. Fællesspisning efter træning og sauna - for slet ikke at nævne den nærmest obligatoriske svømmetur fra flydebroen (mest for den yngre del). Alt sammen temmelig vigtigt, hvis vi skal holde på sejlerne. Jeg spørger også – nok lidt indiskret - om ikke flere af Bagsidens læsere har haft deres første seksuelle famlen i sejlklubbens sauna? Famlende, både fordi vi ikke kunne finde lyskontakten og dels fordi vi var lidt usikre omkring situationen.
Det sociale blandt de lidt ældre (15 år -18 år) trækker mere mod fælles træningsweekender - gerne med overnatning, fælles ture, stævner etc. Og dermed ikke sagt, at der ikke findes undtagelser. Men jeg giver Steen fuldkommen ret i, at de unge sejlere godt vil hinanden og hygger sig sammen med sejladsen som omdrejningspunkt. For mange, måske de knapt så ambitiøse sejlere, får det sociale en central placering. De er ofte der, hvor festen er bedst. Ligesom en fodboldklub skal være rammen om fodbold, skal en sejlklub være rammen om sejlsport. Hvis det så tilmed er festligt, giver det deltagerne mulighed for masser af fælles hygge. Det kan jeg ikke se noget galt i.
Læs videre på næste side...
Tilbage er de ”voksne” sejlere, dem i tyverne, måske lidt ældre. Dem med studie og spirende karrierer, dem du møder i det lokale matchrace center. Undskyld jeg er dobbelt så gammel til at være i målgruppen, men jeg har da stadig øjne i hovedet. Selvfølgelig er der de ambitiøse sejlere, der åbenlyst ser de sociale aktiviteter som et forstyrrende element.
Men for resten af sejlerne oplever jeg en glødende omgang social dating. Hvad enten det er matchrace eller sejlerskole er sejlsporten et vældig godt mødested for at finde nye bekendtskaber. Også nogle man kan kysse på, mænd eller damer, eller hvad man nu ellers ønsker at kysse på.
Skal sejlklubberne overleve – og skal sejlsporten have en rolle i den danske kultur? Så må de enkelte klubber skabe plads til dem alle, og frem for alt få bygget de fysiske rammer, der giver denne plads. Der skal være så højt til loftet, at ildsjælene kan udfolde sig. Jeg giver Steen Hillebrecht fuldkommen ret i at klubmedlemmer, der har ideer til aktiviteter, bør komme frem med dem.
For ofte brænder de så meget for deres idé, at der er ild i sjælen. Det skal klubben bestemt ikke stoppe. Kun fremme. Kravet må så være at medlemmer selv tager ansvar. Jeg ved godt, at lige nu sidder mange klubber og siger, ”Ja, ja – gode tanker. Vi i vores klub magter dem ikke.” Hverken økonomisk eller mandskabsmæssigt, dertil er kun en ting at sige, så kontakt naboklubberne og slå Jer sammen, i en fælles stærk unit.
Skal dansk sejlsport overleve? Skal det give nogen sportslig relevans at gennemfører stævnet ”Mestrenes Mester” om 5 år? Så må lurepasseriet i dansk sejlsport ophøre. Hver enkel sejler må spørge sig selv: Hvad kan jeg gøre for min sejlsport? I skal hver især sætte jeres præg på jeres egen måde. Når I har en idé til en aktivitet eller et spændende format, så er der reelt kun et krav: Før det selv ud i livet. Det er faktisk sk... sjovt, når det lykkes, hvis jeg som slutbemærkning må citerer Steen Hillebrecht.
Debatforum indlæg
Tilbage til oversigt
Sendt d. 05-11-2010 kl. 11:02 af viggo
endelig en ærlig mand. Nicolai, ja vi er en flof fisse jagtende tøffelhelte - hele banden.tro mig du får smæk når konen læser bagsiden.
Sendt d. 05-11-2010 kl. 11:37 af jens a
Nicolai, du rammer præcis igen, igen. Vi er alt for mange som ikke har den familiære opbakning til aktiv kapsejlads. At så mange fravælger Victor arrangement kan jo også skyldes at de sejles i de forfærdelige match 28
Sendt d. 05-11-2010 kl. 12:33 af P. Hansen
Hej,
Ja, selvfølgelig er danske sejlere tøffelhelte - ellers havde både som Bavari aldrig kunnet sælges.
Sendt d. 05-11-2010 kl. 12:34 af sreen h
nicolai har ret, alt for meget går tabt fordi familien er med
Sendt d. 05-11-2010 kl. 13:05 af Viggo
undskyld jeg mener IKKE er med, altså familien
Sendt d. 05-11-2010 kl. 13:08 af Kaj
Viggo - nu er jeg ikke med.
Sendt d. 05-11-2010 kl. 13:16 af Viggo
I alt for mange sejlerfamilier, er det kun den ene part der finder kapsejlads interessant. Den ande parts kan ikke se hvorfor denne sportsgren skal ødelægge weekenden og muligheden for at få svigermor på besøg.
Hvis du viste hvor mange gange jeg har kæmpet med familieaktiviteter i kapsejladsweekenden. Det er til at blive sindsyg over.....
Sendt d. 05-11-2010 kl. 13:28 af Mikkel Styrbjørn Hartvig Andersen
Man må undres over at skribenterne har indledt sig på disse forhold, når betingelserne er så ringe for udlevelsen af sine passion. Eller måske er de oprigtigt talt ikke passionerede???
Selvfølgelig skal egne sysler vægtes i fht. familiære pligter og arbejde. Forståeligt. Og med 3 børn og egne virksomheder har jeg altid følelsen af ikke at være nok på vandet.
Men hvis min hustru stod sådan imod min passion, når jeg havde overholdt mine pligter, var hun hylet lige ud af klappen... Eller jeg havde fået sparket. I hvertfald er det en disrespekt overfor partneren ikke at respektere der er andet end parmiddage og weber-rally i livet... Også uden for familiens skød.
Måske skulle DS have et par-terapi hotline???
Sendt d. 05-11-2010 kl. 14:03 af Frederik Højgaard Berg
Måske lidt dristigt at gå så mange af jer imod når i taler om mangel på ildsjælde, men jeg er nu engang ikke enig.
Hvad jeg ser og hører er der massere af ildsjæle og sejlere med høje abitioner, men hvad nytter det hvis klubben ikke åbner op for dem.
Jeg ser det som et problem at der ikke er flere sejlklubber der tilbyder mere kvalificeret træning. Måske kommer det som en konsekvens af at det sociale er prioriteret så højt. Som tideligere nævnt oplever jeg i hvert et tilfælde selv at kapsejlads og seriøs træning er noget af det sidste der bliver taget fat på og mange medlemmer og kakao på havnen er første prioritet.
Det tror jeg gør at mange sejlere der gerne vil sejle seriøst og kapsejlads mister interessen (ildsjæle).
Sendt d. 05-11-2010 kl. 14:34 af Tom Bøjland
Hej Frederik
I storkøbenhavnsområdet er der klubber der tilbyder træning - også for "ikke" OL sejlere - eksempelvis har din egen klub lige annonceret vintertræning (200 dask for hele vinteren incl. sauna) - forresten er det gratis for dig da du er medlem. Ligeledes er der træning i Vallensbæk hele vinteren.
Generelt er sejlsport jo fantastisk smart idet man - for at træne bare behøves et enkelt fiskeflag - og hvis det er fart man vil have - nogen at tune imod.
Det er "desværre" ikke træningsudbud der mangler, men sejlere til at udnytte dem.
M.h.t at få det familiemæssige til at gå op med sejlsporten (eller hvilken som helst anden hobby der koster masser af tid & penge) ja så kan jeg da godt forstå vores bedre halvdele en gang imellem - i min egen klasse har vi taget konsekvensen og bevidst valgt at arrangere en del stævner på attraktive lokationer (steder med blåt varmt vand og shoppingcentre) - det er noget nemmere at "sælge" budskabet om en uge i Cannes istedet for en weekend i Kalundborg!
Ja og så skal jeg lige slå et slag for min kæphest - Jollesejlads - billigt, nemt, mindre tidskrævende, hurtigt, giver motion, ingen handicap regler - eneste ulempe er manglende ståhøjde i kahytten og intet lokum!
Go weekend
Tom B.
Sendt d. 05-11-2010 kl. 14:39 af Andreas
Tænk hvis begrebet Ildsjæl kunne bredes ud på hele familien. Altså begge ægtefæller, ikke forstået at fruen skulle servicerer mænderne - at at hele familien fandt projektet interessant at gå ind i. Desværre er det nok kun en drøm, for selv med mænder jeg har sejlet imod i mange år - der aner jeg ikke hvem deres koner er. De er aldrig i nærheden af havnen.
Iøverigt synes jeg disse fredags bagsider er de fedeste på bådmagasinet.dk
Sendt d. 05-11-2010 kl. 15:17 af Bertel
Nicolai skriver: "om ikke flere af Bagsidens læsere har haft deres første seksuelle famlen i sejlklubbens sauna?" Et fantastik spørgsmål jeg synes kræver et ærligt svar fra så mange som muligt af dette sites læsere. Jo, min mødom blev taget i klubben sauna - godt nok slukket, men små mørkt var der og jeg fattede ikke meget af det hele. Jeg var lettere overrislet og hun var stang barcadi - og åbenlyst meget i stødet for "her og nu sex". Det er 25 år siden, men står stadig klart i erindringer. Det var min troes bekendelse, hvem bliver den næste?
Sendt d. 05-11-2010 kl. 15:41 af Frederik Højgaard Berg
@ Tom Bøjland
Ja, næsten desværre vil jeg sige; at vintertræningen først er lanceret nu. Det betyder at jeg ikke tror klubben skal regne med nogle ynglinge da sådan noget skal planlægges i meget bedre tid, hvad det er blevet gjort længere nord på i skovshovede hvor ynglinge klubben vil samles.
Jeg oplever selv stor mangel på træning. Det er i hvert et tilfælde ikke noget man får serveret lige til i min klubs juniorafdeling og jeg fornemmer også at samme problem eksisterer i andre mindrere klubber.
Det er for mig at se ikke nok at der er fem kraftcentre der tilbyder seriøs sejlads. Det er lidt som at man kan lære at sejle (få en båd til at gøre fart gennem vandet), og hvis man vil mere end det hedder det kraftcenter. Det spring duer ikke tror jeg, og jeg kunne i hvert et tilfælde godt tænke mig mere kvalificeret undervisning - også henover sommeren.
Jeg synes der er nok af unge der gerne vil sejle på et højt niveau (at det så altid er sjovere med flere er jo noget andet), men jeg tror vigtigst er at prioriterer SEJLADS som faktisk ligger gemt væk i ordet sejlklub som det absolut højeste. SÅ dem der vil sejle kan dyrke deres interesse sammen og selvfølgelig også have sjov omkring det med evt. træningslejre eller sejlads aftener, mens dem der kun vil have sjov omkring det må finde sig en anden sport eller fritidsklub.
Eller forstå mig ret, lad dem da endelig være i sejlklubberne, men det der måske trækker dem mest for at blive i sejlklubben som skiturer og lækkert tv og fester, må komme i anden prioritet når en klubs budget skal fordeles.
Sendt d. 05-11-2010 kl. 16:12 af Tom Bøjland
@Frederik
Tror jeg har en ide om hvad du mener, men reelt set er det jo ikke klubben der afgør om man træner eller ej - det er dig/jer selv - hvis man vil sejle stærk/godt er det timer på vandet der tæller - og det uanset om der er gummibåd ved siden af en eller ej.
For vores eget vedkommende aftaler vi hvor og hvornår og hvad der skal trænes og så mødes dem der har tid/lyst. (foregår faktisk oftest i HS)
Og når der nu er ynglinge træning i nabohavnen i vinter - hvorfor samles i så ikke bare der og får et større felt.
Det virker på mig som om at juniorer ofte kun kan tager på vandet hvis det er skemalagt/der er trænere osv. (ved godt det er lidt sat på spidsen") - men hvis man vil være en go sejler er det sq på vandet så snart man har muligheden uanset om der eventuelt er andre der kan den dag - der er ALTID noget man kan forbedre selv om man er alene på vandet.
Sig til hvis du eller ynglinge sejlere skal have et "testride" en dag og se så at få lavet noget reklame for julesejladsen blandt alle ynglingene i området ;o)
Sendt d. 05-11-2010 kl. 16:33 af Frederik Højgaard Berg
@Tom
Nok, er det måske at sætte det på spidsen, men jeg tror desværre du har ret.
Men hvis juniorer kun træner når det skemalagt og med trænere, er det så ikke det man må give os?
De flest sejlklubber har vel faste sejltider hen over ugen, men ligesom ved en hver anden sportsgrensyntes jeg der må høre sig en træner til. Også til at tage sig af de nye.
F.eks. har jeg gernet villet lære en hel masse, men eftersom at jeg er føre har jeg brugt 4/5 dele af mine sejltider på at sejle med gaster eller føreraspiranter og træne mand over bord osv. Det kan jeg altså ikke blive med, og det er ikke den måde jeg bliver bedre på.
Derfor kunne jeg godt øsnke mg flere penge afsat til sådan noget som trænere og gummibåde, penge til bezin til stævner og startgebyrer fremfor at købe fladskærme og kakaomælk samt støtte skiturer der 100% fremavler sofasejlere.
Iøvrigt er vintertrænigen også samlet i skovshovedet, men stadig ærgeligt vi var så sent ude i hs når nu ynglingklubben og os juniorer har spurgt så mange gange om vi ikke kunne få det til hs.
Sendt d. 05-11-2010 kl. 17:46 af Tom Bøjland
@Frederik
De penge du taler om er altså tilstede - De enkelte specialklubber får transport tilskud til internationale stævner hvert eneste år af DS. Endvidere er du medlem af HS der har yderligere støtte ordninger - eksempelvis rentefrie lån hvis du skal ud og købe en båd.
Men initiativet ligger hos de enkelte hvis de vil noget med deres sport - det uanset hvor mange gummibåde der indkøbes - når du bliver senior er der ikke nogen der nurser dig, så du kan ligesågodt vænne dig til det ;o)
Der er temmeligt meget tid hvor der ligger ynglinge i HS der ikke sejler - også selvom det er fedt vejr en weekend, så det er da ikke noget at vente på ;o) - fidusen med at begynde at sejle selv er at der ofte opstår et træningsmiljø der løfter både en selv og dem man træner med samt trækker flere til, hvorimod hvis man kun bruger sin sejladstid på mand over bord manøvrer så må jeg give dig ret - det er ikke sjovt i længden.
Iøvrigt er det fedt at der er yngre sejlere med i dialogen - bare klø på.
Det er det tankevækkende - i den klasse jeg selv sejler (505) - alle dem der sejler i klassen er "selvdrevne" og har generelt haft deres juniortid i små klubber ude på landet - men mange af dem jeg sejlede imod i min juniortid som blev passet i hoved & r. af forældre/trænere holdt op så snart supporten stoppede - de havde ikke lært det der med det "selvdrevne".
Tom.
Sendt d. 05-11-2010 kl. 18:51 af Frederik Højgaard Berg
@ Tom
Okay, kan kun konstatere jeg ikke kan modtage støtte til benzin penge når jeg vil til aarhus festuge, og at der i hvert et tilfælde i min klub tales om kun at dække stævner på sjælland, medmindre man er rigtig god i forvejen og klubben aner medalje chancer.
Hvorfor skal vi ikke have penge til det, men tilskud til skiture og julefrokoster?
Rentefrie lån er en god service, men lån tror jeg man skal holde sig fra som junior allerede.
Det er ikke fordi jeg ikke selv vil tage en tur i weekenden, men når det nu er i hverdagene at de fleste andre sejler er det selvfølgelig også der det er mest oplagt at få nogle timer på en træningsbane med andre både og en træner. Og en god træner kan ubenægteligt tilfører noget godt til en træning. Jeg ville have fuld forståelse for det hvis detvar økonomisk umuligt, men når jeg ser pengene fise væk på skiture føler jeg at sejlerdelen bliver taget fra klubben der trods alt er en sejlklub.
Men enig i at at det er gavneligt for alle at samle sig i nogle såkaldte træningsmiljøer, men for juniorer tror jeg det er godt at have en god træner med også i de miljøer til at holde en rød tråd i træningen.
Til sidst i dit indlæg rammer du iøvrigt måske PROBLEMET med hensyn til unge der forlader sporten, fordi jeg kan kun give dig ret.
De unge der f.eks. sejler optimist og har mor+bil med campingvogn og far+bil med gummibåd og jolle forlader sporten når de rammer teenageårene og gør "oprør" med det deres forældre stod for (groft sagt). Derfor kan vi kun blive enige om at man allerede som juniorsejler skal finde sit eget "drive".
At jeg så mener en træner er til for at hjælpe med netop det, er en anden snak ;)
Sendt d. 05-11-2010 kl. 19:02 af Jesn Aker
Unge sejlere er dybt forkælede, og stiller fulkommen urimelige krav. Jeg mindes et tidligere indlæg en en tidligere bagside hvor en af bdr. Westergaard errindrede om at der var engang sejlere klarede sig med en kassevogn, et lille telt og en porimus til dåsemaden. Den gang var Danmark en stormagt i international sejlsport.
Sendt d. 05-11-2010 kl. 19:20 af Frederik Højgaard Berg
@Jens
Ja, dengang tiderne ikke var som de er idag.
Men man bliver sku næsten nød til at forandre sig med tiden. Det ville også være dybt fjollet hvis du kun gav dine børn en en-krone med i kiosken idag.
Lig mærke til at jeg i mine indlæg ikke forlanger flere penge eller tager stilling til noget derom.
Jeg tilkendegiver blot min mening, at pengene fortrinvis skal bruges på SEJL og ikke KLUB
Sendt d. 05-11-2010 kl. 20:20 af Jens Anker
Jeg oplever mig ret med på noderne, men i alle af livets forhold skader det ikke at kæmpe lidt for tingene.
For at bruge dit eget citat: pengene fortrinvis skal bruges på SEJL og ikke LUKSUS.
Sendt d. 05-11-2010 kl. 22:33 af .
Frederik har da ret! Der mangler meget støtte til sejlerne som vil gøre noget ud af deres sejlads.
Ja, man kan selvtræne, men dette er langt fra 100% effektivt nærmere 50%, dog er det i en begrænset periode det kan gøre nytte, da man hurtigt vil nå sit topniveau (alt efter hvilken bådtype der sejles). Hvis der til gengæld er en træner på, vil man udvikle sig langt hurtigere, da man vil få af vide hver gang man laver en fejl, i stedet for at man træner noget som egentlig er forkert, hvilket ikke kan kaldes effektivt.
Hvis man ser en fodboldklub på højt niveau, træner de 4-5 gange om ugen med træner(e) og kamp i weekenden. Derudover er deres udgifter minimale, hvis de f.eks skal til turneringer i udlandet.
Sejlsport mangler forbilleder. Mange børn har et forbillede i en eller anden sport, og brænder derfor efter at bive ligesom ham/hende. Efter OL 2008 var Warrer og Kirketerp et perfekt eksempel på dette. De var oppe i medierne som "helte", hvilket er det der skal til.
Sejlsport skal kæmpe mere for at komme i medierne, dog vil jeg give danskerne ret i at sejlads kan være kedeligt at se på. Derfor er det enkelte bådklasser/dicipliner jeg mener har en chance. Det er 49er (som allerede har et billede hos de fleste danskere), 18-footer selvom vi ikke har mange af dem og matchrace som er actionpræget.
Jeg blev derfor positivt overrasket ,da jeg læste at 18-footer stævnet som bliver afholdt i Sønderborg vil blive TV-dækket. Dette er da noget af et fremskrift for sejlsport!
Personligt mener jeg ikke Mestrenes Mester, er noget at gøre et stort nummer ud af, langt over halvdelen af de bådklasser som deltager sejles ikke på seriøst niveau. De fleste deltager måske i den ugentlige kapsejlads i klubben, og så til 4-5 stævner om året, dette kan man jo ikke kalde seriøs sejlads! Hvordan skal medier nogenside være interesseret i sådan et stævne, efter dette er fortalt?
Sendt d. 05-11-2010 kl. 22:41 af Tom Bøjland
@Frederik
For at kunne blive en god sejler - og det uanset om det er OL, internationalt eller i en national klasse skal man kunne håndtere 3 dicipliner
Sejlads på vandet
Logistik
Finansiere legen.
Der er ingen klubber der kan finansiere ens sejlsport fra vugge til grav hvis det skal blive til andet end bare "endnu et fritidstilbud efter skole"
Hvis man vil noget og synes det er det fedeste i verden at sejle, kan man ligeså godt forberede sig på at man skal kunne håndtere alle 3 dicipliner - herunder gøre alt hvad man kan for at skaffe penge til skidtet ;o) og her er du som sagt medlem af en klub der har nogle økonomiske muskler som der ikke er så mange andre der har - det skal I sq da udnytte ;o)
Så få købt dig din egen båd og gi gas! - hvis det er det du brænder for - husk på at du topper med din sejlsport ganske sent i livet - læg en plan for hvad du vil sejle om 10 år
Jens Anker - hvem har gjort de unge snotforkælede? - da vist forældrene og deres ambitioner - så vi ligger som vi har redt!
Iøvrigt sover vi stadig i telt og har kassevogne i jolleklasserne - men må dog indrømme at vi har opgraderet til dobbelt gasblus nu om dage ;o)
Sendt d. 06-11-2010 kl. 10:41 af Ernst Andersen
Det er da noget fis: "De fleste deltager måske i den ugentlige kapsejlads i klubben, og så til 4-5 stævner om året, dette kan man jo ikke kalde seriøs sejlads!" Denne af. påstår at 90 % af alle danske sejlere ikke sejler seriøst. Jamen det er jo essenesen i hele debatten, det skal åbenbart være forbudt at være gald for sin sport og sejle den i samhørighed med sit daglige liv. Skal vi udelukkende fokuserer på super eliten er dansk sejlsport skåret ned til max 50 sejlere...........og dansk sejlsport er stendødt inden længe
Sendt d. 06-11-2010 kl. 12:06 af Frederik
Forældrene er uundværlige længe, men vi må lære de unge sejlere selv at tage varer på opgaverne. Selv få fingrene ned i snavset, ellers får vi aldrig topresultater i dansk sejlsport. Som det er nu, får du jo ingen af de unge ud og sejle interenationelt, hvis ikke det hele er klaret af andre. Det går sgu ikke...............
Sendt d. 06-11-2010 kl. 12:47 af bjork.dk
Må jeg citere:
”I bestræbelserne for at gøre mere og mere tilgængeligt for flere og flere, kan der lokaliseres mindst tre grundlæggende udviklingstendenser i det moderne samfund. Tendenser hvor det drejer sig om, at gå fra det svære til det lette, fra det komplekse til det simple og fra det langsomme til det hurtige.
Den første tendens drejer sig altså om at fremme det lette på bekostning af det svære så alle kan deltage.”
Er der noget af ovennævnte citat, man kan nikke genkendende til set i lyset af den sidste tids debat her på bagsiden?
Citatet er fra Johannes Andersens, lektor og samfundsforsker ved institut for Økonomi, Politik og Forvaltning ved Aalborg Universitet, bog - DE BARNAGTIGE fra forlaget Hovedland.
Læs den - især hvis du deltager i debatten om dansk sejlspors fremtid.
Jesper Bjørk
Sendt d. 07-11-2010 kl. 08:02 af Nicolai Lassen
Jeg har grinet længe over titlen: DE BARNAGTIGE, Svende forstår I hentydningen? Alle ude i DS: er den sivet ind på øverste etage?
Johannes Andersen fra Allborg Universitet er på alle måder en klog og kendt mand. Og set overordenet, især når der skal rekrutteres har han 110% ret: "Gå fra det svære til det lette", 2 års aftenskole gang, for at få tovværket og navigationen på papir sælger næppe mange billetter i dag. "Kom med din taske" - "sejl 2 timer" princippet, viser jo at det tiltrækker mange nye sejlere, der lykkeligt lader sig indfange i sejlsporten, uden nogen sinde få styr på devitionen i søkortet.
Men for den lille gruppe der gerne vil noget mere, så stopper Johannes tease brat. Om du skal være "akrobat sejler" eller ...........? Der skal være en del kompleksitet før interessen og spændigen kan opretholdes - sæson efter sæson.
Ikke fordi jeg tror at Johannes Andersen, nogensinde er kommet nærmere oplevelsen på vandet, end det daglige brusebad. Så har han ret i at det er "akrobat sejlerne" i deres fritflyvende instrumenter der skal fange TV seerne, til gavn for os alle.
Men vi må huske at for hver talentfuld akrobatsejler, er der minimum 30 unge sejlere der gerne deltager - hvor fællesskabet tæller mindst lige så meget som resultaterne på vandet.
Sidstnævnte skal være fundamentet for de få, der skal løfte dansk sejlsport på den store arena.
God søndag til alle
Nicolai
Sendt d. 07-11-2010 kl. 13:41 af .
Ernst, hvis du læser artiklens første afsnit, hvor der står at Mestrenes Mester skulle være som en kæmpefodboldfest og derefter læser hvad jeg skriver ville du kunne forstå det.
Jeg har på intet tidspunkt nævt, at jeg ikke mener der skal være plads til bredden for selvfølgelig skal der det. Dog kan jeg godt sige at jeg ikke mener der skal ydes støtte til det, men at man i stedet skal satse på eliten samt ungdommen som er sejlsportens fremtid.
Sendt d. 07-11-2010 kl. 15:09 af bjork.dk
Nicolai Lassen - med din vanlige lette, simple og hurtige tilgang til substans og i dette tilfælde substansen i Johannes Andersens bog DE BARNAGTIGE overså du, at det ikke kun er DS, men så sandelig også dig og andre tivolidirektører, der som minimum bør læse bogen eller tilsvarende, inden man begynder at kloge sig om dansk sejlsports fremtid.
Vil du ikke oplyse hvor i bogen eller i andre sammenhænge Johannes Andersen udtrykker ”at det er "akrobat sejlerne" i deres frit flyvende instrumenter der skal fange TV seerne, til gavn for os alle.”
Udsagnet står i skærende kontrast til hvad Johannes Andersen selv mener, nemlig, at vi bliver nødt til at indse nødvendigheden i at skrue ned for markedet, for individualisme og jeg-perspektiver på tilværelsen til fordel for et mere voksent livsperspektiv.
Link: http://hovedland.dk/bog/De_barnagtige.htm
Det er samtidigt foruroligende at DSs bestyrelse ikke inddrager samfundsforskningen i strategi udvalgenes arbejde mere end tilfældet er.
Jesper Bjørk
Sendt d. 07-11-2010 kl. 19:23 af Nicolai Lassen
Kære Bjørk. Vi kan nemt få en diskussion om hvem der læser "De Barnagtige", som fanden læser biblen? Lige nu fører du med en 1/2 bådslængde. For jeg gør ikke noget forsøg på at lægge det maritime i munden på Johannes Andersen. Jeg skriver direkte: "Men for den lille gruppe der gerne vil noget mere, så stopper Johannes tease brat." Altså at tingene skal være simple for at fange interessen.
Til den interesserede læser kan jeg kun anbefale at gå ind på linket: http://hovedland.dk/bog/De_barnagtige.htm som Bjørk anbefaler. Så vi den aktive læse være enige i spørgsmålet: Hvorfor DSs bestyrelse ikke inddrager samfundsforskningen i strategi udvalgenes arbejde mere end tilfældet er?
God søndag
Nicolai
Sendt d. 08-11-2010 kl. 19:17 af Knut H.
Nocolai
Du er noget af det mest latterige sejlsporten har set og hørt fra, ærgeligt at Bådmagasinet gider bruge kræfter på dig.
God dag
Sendt d. 08-11-2010 kl. 21:43 af Søren Sørensen
"Super" indlæg Kurt H - står H for hundehoved? - din klovn, hvor er du useriøs. Hold dig dog væk hvis du ikke kan tåle at høre sandhederne fra Lassens hånd
Sendt d. 09-11-2010 kl. 08:27 af Anders
Kurt H
Som minimum må du da kunne stave Nicolai´s navn korrekt - du er udtryk for noget af det mest tåbelige og ødelæggende i debatten på Bådmagasinets hjemmeside. Vi er rigtig mange der oplever, at Nicolai fredags indlæg er det nærmeste du kommer paradis i dansk sejlsport. Kors, hvor kan han få skubbet en debat igang. Skidegodt.
Sendt d. 09-11-2010 kl. 10:51 af .
Men hvad skal vi bruge debat til? Kommer vi nogensinde videre fra debat til realisering?
Sendt d. 09-11-2010 kl. 13:46 af Tom B
Det bestemmer du jo selv, spørgs dig selv hvad du vil gøre for sejlsporten de næste 12 måneder. Hvis alle bare løfter en lille opgave, så er der jo i teorien 60.000 små opgaver der er løst - nogle sikkert 2 eller flere gange. Men du, jeg os alle sammen har ansvaret
Sendt d. 09-11-2010 kl. 15:42 af Tom Bøjland
For god ordens skyld - er ikke forfatter til ovenstående indlæg.
Tom B.
Sendt d. 09-11-2010 kl. 16:54 af bjork.dk
Men ellers god sort humor :)))
Jesper Bjørk
Sendt d. 09-11-2010 kl. 20:21 af Anders
Tænk hvis nu ham Tom Bøjland fortalte os alle hvilke 2 opgaver HAN ville fører ud i virkligheden de næste 12 måneder. Vi er næsten alle ved at død af spænding. Bjørk står vel næst i køen
:-)
Sendt d. 10-11-2010 kl. 08:34 af Tom Bøjland
Hej Anders
Det gør jeg da gerne.
Dels er jeg en del af DS strategiudvalget for kapsejlads - hvor vi netop nu forsøger at koge alle de gode ideer og inputs omkring hvordan vi får flere ud og sejle kapsejlads i Danmark sammen, så de kan overleveres til bestyrelsen primo januar.
Dels er jeg en del af I505CYRA hvor vi for få måneder siden afsluttede et meget succesfyldt VM sammen med Sailing Århus - En af mine arbejdsopgaver lige nu er at få lavet DM 2011 i samarbejde med VSK hvor vi får så mange klasser så muligt med så stor profilering af sejlsporten og i særdeleshed jollesporten som muligt.
Det var 2 opgaver der føres ud i virkeligheden indenfor de næste 12 måneder
Derudover tager jeg alle dem der har lyst med ud og giver en "ud af kroppen" oplevelse i min 505 (Gælder stadig for dig Nicolai når du har fået samlet mod!) - det kunne jo være at de blev så bidt af det at sejle stærkt at de selv købte en 505 jolle (som iøvrigt er et pissefedt idrætsredskab!)
Nå ja - og så bruger jeg lidt tid på at tune mit eget skiv og så sejler jeg da forresten også en række stævner rundt omkring i verden hvert eneste år - har endda truet min makker med at vi skal træne i 2011.
Hvilke 2 opgaver udfører du så i 2011?
Tom B.
Sendt d. 10-11-2010 kl. 10:24 af bjork.dk
Hej Anders
Den vigtigste opgave er - at fastholde sejlsportens egenart og kompleksitet, som er unik set i forhold til andre sportsgrene.
Det skal ske ved - at give nytilkomne en sejler uddannelse, der gør dem selvstændige, afklarede, indsigtsfulde og ansvarsbevidste og undgå at ungdomsarbejdet bliver et spørgsmål om - hvem der kan tilbyde mest gøgl i konkurrence med andre idrætsgrene.
Hvorfor bruge tid, energi og penge på f.eks. 30 unge, der alligevel smutter hvis de keder sig eller bliver tilbudt noget mere spændende i en anden sportsgren, frem for to tre unge der er tiltrukket af sejlsportens egenart og kompleksitet frem for gøglet.
Det vil sige, at vi skal væk fra det lette, det simple og det hurtige, hvis vi vil fastholde de unge autentiske sejlere med høje personlige og sociale kompetencer og forsat have en sejlsportskultur med kvalitet.
Derfor har min datter og jeg, for kort tid siden, startet en hjemmeside som mange glædeligvis allerede besøger.
Hjemmesiden er vore bidrag til sejlsportens overlevelse, med tankevækkende og debatskabende artikler der, om Tefnut vil, får beslutningstagerne i dansk sejlsport til at vende skrågen en ekstra gang.
Jesper Bjørk
Sendt d. 10-11-2010 kl. 11:51 af Anders
Hej Bjørk
Hvad er adressen på din og datterens nye hjemmeside?
Sendt d. 10-11-2010 kl. 14:04 af @Anders
Gæt selv ...
Hint: prøv at se hvad der står lige efter dato og tid i Jesper Bjørks indlæg.
Sendt d. 10-11-2010 kl. 16:39 af Tom C.
@Jesper Bjørk: forstår ikke rigtigt hvad du mener med:
"Det vil sige, at vi skal væk fra det lette, det simple og det hurtige, hvis vi vil fastholde de unge autentiske sejlere med høje personlige og sociale kompetencer og forsat have en sejlsportskultur med kvalitet."
Det at dyrke sejlsport kan vel næppe blive meget mere besværligt end det er i øjeblikket. Så hvad er det "lette, simple og hurtige" vi skal væk fra?
Sendt d. 10-11-2010 kl. 22:13 af bjork.dk
Hej Tom C.
Det er bl.a. de lette, simple og hurtige løsninger vi skal væk fra.
Må jeg komme med et eksempel.
Den 4. marts 2009 fortæller en DS konsulent til bådmagasinet, at ”Sejlerbørnene lever i en zapper-kultur, og hvis de ikke har mulighed for at zappe mellem flere tilbud, forsvinder de fra sejlsporten."
Link: http://www.baadmagasinet.dk/index.php?sid=107&;cid=9626
Her står en DS konsulent og fortæller de ungdomsledere, der ikke kan forstå at deres ambitioner om en succesfuld ungdomsafdeling målt i antal af medlemmer ikke bliver indfriet, at for at fastholde og få flere medlemmer skal man tilbyde medlemmerne muligheden for at zappe mellem flere tilbud.
Det vil sige, at når Ole ikke gider sejle optimistjolle, fordi han ikke kan få fart i jollen og er bagud, så tilbyder man ham straks alternativer for ellers forsvinder han, siger DS konsulenten.
Man zapper, går fra det svære til det lette (skifter objekt), fra det komplekse til det simple og fra det langsomme til det hurtige (Der stilles ikke krav om fordybelse og modtagelighed).
Fokus er rettet mod at please ungdomsmedlemmerne, af frygt for at de skal forsvinde.
Incitamentet rykkes over mod underholdning, hvilket i sig selv er uhyre besværligt, omkostningskrævende og tidrøvende og til sidst er man derude hvor det at sejle spiller en sekundær rolle.
Behøver jeg at sige, at det er de unge der kommer med motivation og interesse for at lære at sejle, der er de første der forsvinder, hvis de bliver udsat for ovennævnte.
Jesper Bjørk
Sendt d. 11-11-2010 kl. 08:29 af Tom Bøjland
Hej Jesper
Jeg er udfra egen erfaring ikke enig med dig - havde der ikke fandtes andet en det firkantede badekar da jeg var 14 år havde jeg ganske simpelt ikke sejlet idag! - Jeg syntes det var kedeligt og kapsejlads sagde mig heller ikke noget da det også dengang var forældredrevet (mine forældre havde ikke noget forhold til både, men var da glade for at jeg drev rundt på havnen istedet for at hænge på gadehjørnet)
Heldigvis havde min lille snoldede klub på Esrum sø investeret i en flipperjolle - hvilket for 14 års knægte dengang var skideskægt.
Derefter gik det slag i slag - og det kuld knægte der "zappede" rundt oppe på Esrum Sø dengang har sejlet jolle siden da - ja en af dem er endda blevet verdensmester i 505 jolle.
Så nej - det er bestemt ikke alle der passer ned i en optimistjolle - af den ene eller anden årsag - ligesom det er vigtigt med diversitet og synlighed i DS tilbud til sejlerne resten af sejlerlivet.
Iøvrigt er ting ikke nødvendigvis simple fordi de er hurtige - et kig ned i cockpittet på en 505 må være bevis på det ;o)
Sendt d. 11-11-2010 kl. 13:16 af bjork.dk
Hej Tom
Det glæder mig, at du tænker over hvad jeg skriver og argumentere for dine synspunkter contra mine.
At du så ikke er enig er i mine betragtninger er i og for sig ligegyldigt.
Mit mål er at få skråen vendt og søkortet tjekket en ekstra gang iført andre briller (de briller, hvor man ser det svære, det komplekse og det langsomme ;-) ), inden kursen bliver sat af beslutningstagerne i dansk sejlsport.
Jesper Bjørk