Det er efterhånden almindelig kendt i sejlsportsverdenen, at der investeres enorme beløb i engelsk sejlsport. Vi taler om en støtte, som årligt alene for sejlsport kommer i nærheden af, hvad der udbetales i direkte støtte til alle danske eliteatleter. Selvom engelsk sejlsport ikke blev den mest vindende nation i Weymouth 2012, så kommer der fortsat lige så mange penge fra UK Sport til den engelske sejlunion de kommende år frem mod Rio. Og får de succes i Rio, er der gode chancer for at pengestrømmen fortsætter.
Danmark - og heriblandt sejlerne - klarer sig sportsligt godt i øjeblikket, men Team Danmark fortæller i en pressemeddelelse, at vi kan forvente at blive presset gevaldigt i de kommende år, fordi Danmarks internationale konkurrenter for alvor har skruet op for de økonomiske investeringer. Det viser de foreløbige resultater fra den hidtil største internationale undersøgelse om eliteidræt, SPLISS, der netop blevet samlet af Idrættens Analyseinstitut (Idan). Forskerne har sammenlignet eliteidrætssystemet i Danmark med 14 andre nationer.
Det bekymrer de danske eliteatleter, at Danmark halter efter de internationale konkurrenter på dette afgørende område.
”På mange områder har vi som atleter rigtigt gode vilkår herhjemme. Men når konkurrenterne skruer op for blusset, så skal vi også gøre det. Jeg så fx gerne, at man kiggede på løsninger for, hvordan vi undgår, at danske atleter indstiller elitekarrieren, før de egentlig er fysisk eller mentalt parate til det – simpelthen fordi de ikke har råd til at fortsætte. Danmark taber guld på jorden, hvis vi ikke har en økonomi, der kan matche vores internationale konkurrenters,” siger Rasmus Henning, formand for Aktivkomiteen og tidligere triatlet.
Økonomien i sejlsporten frem til OL Rio 2016 er sikret via flot Team Danmark samt TORM støtte, men situationen kan være en helt anden frem mod OL 2020. Dansk Sejlunion er den femte bedste olympiske sejlsportsnation gennem tiderne, hvor hovedparten af medaljerne er vunder siden 1948. For Norge er det omvendt, idet en stor del af medaljerne blev vundet før 2. verdenskrig.
SEJLSPORT - All-time Sailing Medal Tally - Top 5 Nations
England – 26 guld/18 sølv/11 bronze – i alt 55 medaljer
USA – 19 guld/23 sølv/17 bronze – i alt 59 medaljer
Norge – 17 guld/11 sølv/3 bronze – i alt 31 medaljer
Spanien – 13 guld/5 sølv/1 bronze – i alt 19 medaljer
Danmark – 12 guld/9 sølv/7 bronze – i alt 28 medaljer
Du kan alle medaljefordelingen for alle nationer HER.
Danmark vil sakke bagud
Team Danmarks formand,
”Udviklingen af dansk eliteidræt skal ses i det internationale perspektiv. Vi gør det rigtigt godt herhjemme, men når vores internationale konkurrenter investerer kraftigt, så bliver vi overhalet. Forskningen understreger, at det kræver flere penge, hvis vi i Danmark skal følge med i den stigende internationale konkurrence. Vi er blevet et økonomisk lilleputland,” siger Frank Jensen.
Danmark er sammen med Portugal og Spanien de eneste lande i undersøgelsen, der i dag investerer færre penge i elitearbejdet end i 2001. Alle andre lande har skruet op for støtten og investeringerne i eliteidræt, viser analysen fra SPLISS.
”Vi er presset på 2 fronter: Det bliver dyrere at vinde medaljer. Og samtidigt er vi et af de eneste lande, hvor økonomien til eliten har stået stille de sidste 10 år. Vi skal øge investeringerne til eliten nu, hvis vi også vil høste resultaterne i 2020 og fremefter. Hvis vi ikke gør det, så tyder undersøgelsen på, at vi bliver overhalet indenom,” siger Frank Jensen.
Nye elitesportsnationer fordobler investeringer
SPLISS-undersøgelsen viser, at det ikke mindst er nye elitesportsnationer som Brasilien, Korea og Japan, som hen over de seneste 10 år har mere end fordoblet de statslige investeringer i eliteatleternes muligheder.
Forskningen fastslår at efter økonomi, er organiseringen af elitearbejdet den mest afgørende succesfaktor for en nation. Og her klarer Danmark sig godt. Den danske model er effektiv til at skabe sportslige resultater. Danmark ligger over gennemsnittet, når det drejer som om effektiv udnyttelse af ressourcerne.
Der er også andre områder, hvor undersøgelsen viser, at Danmark er foran de internationale konkurrenter:
”Vi er en lille nation, og derfor skal vi være verdensmestre i talentudvikling. Talentarbejdet herhjemme er rigtigt godt, der bliver gjort et fantastisk arbejde for at løfte talenterne i klubberne, i specialforbundene og i de Elitekommuner, som vi samarbejder med. Men når det drejer sig om forskning og innovation, så skal vi gøre det endnu bedre i de kommende år. Derfor skal vi udbygge vores samarbejdsrelationer med videns- og forskningsinstitutioner yderligere i de kommende år,” siger Team Danmarks direktør, Michael Andersen.
De 9 kritiske succesfaktorer for nationer
SPLISS har på baggrund af tidligere forskning på området identificeret de ni kritiske succesfaktorer, som er særligt afgørende for de enkelte landes succes:
• Finansiering
• Organisering, struktur og forvaltning
• Breddeidræt og generel idrætsdeltagelse
• Talentidentifikation og -udvikling
• Elite- og post-karrierestøtte
• Sportslig infrastruktur og træningsfaciliteter
• Trænerekspertise og –udvikling
• Konkurrencebetingelser
• Forskning og innovation
SPLISS-forskningen peger på, at de tre vigtigste succesfaktorer i prioriteret rækkefølge er:
1) Finansiering
2) Organisering, struktur og forvaltning
3) Forskning og innovation
Hvis du er interesseret, kan du læse forskningsrapporten ”SPLISS – Dansk eliteidræt i international sammenligning – foreløbige resultater” her