World Sailing: Presset øges mod præsident Kim Andersen

Related Articles: Brænder platformen under Kim Andersen?, DIF-støttet dansk præsident i strid modvind , World Sailing: Kampvalget er en realitet

Præsident i World Sailing, danske Kim Andersen, befinder sig under et tiltagende pres, efter en lang række belastende sager og anklager. World Sailings økonomi er i krise, og en del af forklaringen er dispositioner foretaget af Andersen og den tidligere CEO Andy Hunt. Norske seilmagasinet.no har bragt en serie artikler som stiller spørgsmålstegn, ikke alene ved Andersens beslutninger, men også om hans troværdighed, åbenhed og kommunikation med bestyrelse og omverdenen i øvrigt.

Forkert registrerede stemmer?
Uroen omkring Andersens lederskab kom første gang til overfladen i forbindelse med afstemningen om kommende olympiske klasser i efteråret 2018. Afstemningen blev haste-gennemført ved hjælp af et online-produkt som ikke var beregnet til egentlige afstemninger, og fire stemmeberettigede Council-medlemmer hævdede bagefter, at deres stemme var blevet forkert registreret. Kritikken blev affejet, og resultatet fastholdt – ledelsens forslag blev vedtaget på trods af problemerne. I kølvandet på kritikken hyrede Andersen og Hunt et konsulentfirma, som frikendte dem for alle fejl. En efterfølgende sag i World Sailings etiske komité endte også med at frikende Andersen.

Etisk sag nummer to
I sidste uge blev sag nummer to mod Kim Andersen anlagt i etisk komité, denne gang indbragt af hans egne to vicepræsidenter, Gary Jobson og Scott Perry. De klager over at Andersen har anbragt deres signaturer på et brev til Tom Ehman og sejlsportsmediet Sailing Illustrated – ifølge dem selv, uden deres viden eller godkendelse. I brevet bliver Ehman anklaget for at misinformere i sin kritik af Andersen, og pålagt at undskylde og korrigere. Hverken Jobson eller Perry er enig i den vurdering, og oplever at deres navne er blevet misbrugt af Andersen. Perry har ligefrem sendt Ehman en uforbeholden skriftlig undskyldning. Nu indbringer de altså deres egen præsident for etisk komité.

Mere end 25 millioner dyrere
Den næste belastende historie handler også om etik og moral. Som mange vil vide, er dagsordenen i World Sailing lige nu koncentreret omkring økonomien, som ligger i ruiner. En af årsagerne er aflysningen af sommerens OL – en beslutning som har store omkostninger for alle idrætsforbund verden over.

Men allerede inden Corona-krisen, var den gal med økonomien i World Sailing. For godt to år siden flyttede organisationen fra forholdsvis billige lokaler i Southampton, til ekstremt dyre lokaler centralt i London. Norske seilmagasinet.no har gravet i sagen om World Sailings økonomiske fallit, og kan fortælle at organisationens tiårige lejekontrakt i London medførte en meromkostning på minimum tre millioner pund, svarende til 25 millioner danske kroner. Yderligere har der været flytteomkostninger på 1,1 millioner pund, svarende til et sted mellem ni og ti millioner kroner.

Gamle kontorer stadig tomme
Konfronteret med kritik af beslutningen om den voldsomt dyre flytning, forsvarer Kim Andersen sig med at sige, at World Sailing var tvunget til at flytte lokaler, eftersom deres kontrakt på lejemålet i Southampton ophørte. De var derfor – med kort varsel – nødt til at finde nye kontorer. ”Jeg vidste ikke at leje-kontrakten ophørte allerede i april/maj 2017, så vi havde fire-fem måneder til at flytte”, siger Andersen i et interview med senior chief reporter Liam Morgan fra insidethegames.org. Artiklen blev også bragt hos det anerkendte sejlsportsmedie Scuttlebutt her.

Ville selv flytte
Seilmagasinets journalist Mikkel Thommessen har i et interview,  spurgt Andersen om de virkelig var tvunget til at flytte fra Southampton. Det bekræfter han. Andersen siger ligeledes, at beslutningen om at flytte var truffet af den foregående ledelse.
Men er det nu også sandt? Det har Thommessen undersøgt. Det viser sig, at World Sailings gamle kontorer i Southampton stadig står tomme, næsten tre år efter at organisationen flyttede ud.

Mikkel Thommessen har kontaktet norske Arve Sundheim, som var generalsekretær i WS (den gang under navnet ISAF, red.) i årene 1995 til 2007.

Det var Sundheim, som i sin tid oprettede kontrakten på lejemålet i Southampton. Der var tale om en kontrakt, som ganske rigtig ophørte i 2017, men som sagtens kunne forlænges, fortæller Sundheim. For at få det bekræftet, kontaktede han for nyligt administratoren af lejemålet, som kunne fortælle at årsagen til flytningen var, at ledelsen mente at en international organisation som WS burde have kontorer i London – og altså ikke, at de var blevet opsagt fra lejemålet. Kontrakten udløb ja, men den kunne genforhandles og World Sailing var ikke tvunget til at flytte.  

Millionkontrakt udenom bestyrelsens godkendelse
De seneste dage er presset på Andersen øget yderligere, efter at Mikkel Thommessen har afsløret at en millionkontrakt med PR-bureauet TSE blev signeret, i følge Mikkel Tommessen, uden bestyrelsens godkendelse, kort efter at Andersen tiltrådte som præsident. TSE havde forinden hjulpet Andersen med den valgkampagne, som endte med at han fik posten som præsident. Efterfølgende fik TSE højt betalte opgaver for World Sailing. Det skete uden at opgaven havde været sendt i udbud – noget reglerne, ifl. Mikkel Tommessen, i WS ellers kræver.
”Kontrakten blev underskrevet 24. november”, skriver Thommesen, ”og allerede i december 2016 blev de første udbetalinger til TSE foretaget, uden bestyrelsens vidende. Først efter at World Sailing Audit Committee, et organ som blandt andet er sat til at følge med på forbundets ind- og udbetalinger, opdaget overførslerne til TSE et stykke ud i 2017, blev bestyrelsen informeret om sagen.” Artiklen kan læses i sin helhed her.

Hævder at bestyrelsen kendte til aftalen
I en opfølgende artikel hævder Kim Andersen imidlertid at bestyrelsen kendte til aftalen, og at der foreligger dokumentation for alle udbetalinger til TSE. Dokumentationen er dog endnu ikke fremlagt, og der er hellere ikke fremlagt referater eller andet fra bestyrelsesmøder, som viser at bestyrelsen var officielt orienteret, eller havde indflydelse på beslutningen.

Danmarks Olymiske Komité betalte regningen
Vicepresident i Dansk Idrætsforbund, Hans Natorp, var generalsekretær i Dansk Sejlunion da Kim Andersen blev valgt til præsident i World Sailing, og var involveret i arbejdet med valgkampagnen. Han siger til Seilmagasinet, at det er Danmarks Olympiske Komité og Dansk Sejlunion, som betalte TSE for hjælp med valgkampen.

Spørgsmålet er dog stadig hvordan det gik til, at TSE efterfølgende fik højt betalte opgaver af World Sailing. Hvem var med til at træffe den beslutning, og hvordan blev der orienteret om den?

Må Andersen træde af?
Kim Andersen stiller officielt op til genvalg til efteråret, mod den spanske modkandidat Gerardo Seeliger. Lige nu er det svært at se hvordan et genvalg skal være muligt. Kilder Bådmagasinet er i kontakt med, fortæller at der lige nu er et stærkt pres på Andersen, for at få ham til at træde tilbage allerede nu, og at han ikke længere har støtte og tillid fra majoriteten i hans egen bestyrelse.

Vi følger op på sagen med reaktioner på situationen, og håber på at få svar på de mange spørgsmål som rejser sig – dels fra Dansk Sejlunion, og dels fra Kim Andersen selv.







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen