Langt ude i Kattegat ligger Anholt med 150 faste beboere, som om sommeren får besøg af flere tusinde sejlere og andre turister. Før ulykken sker i højsæsonen spiller Beredskabsforbundet en væsentlig nøglerolle for alles sikkerhed.
Forbundet er bygget på frivillighed, og målet er at skabe et robust samfund, hvor vi alle kan leve trygt. Du har nok aldrig hørt om forbundet, men de er nationalt ståsted for de frivillige i redningsberedskabet eksempelvis de mange deltidsbrandfolk som er rygraden i det nationale danske beredskab. Deres anden mission er at uddanne befolkningen, i at forebygge ulykker, og være mere selvhjulpne i de kritiske situationer der alligevel opstår.
Overfyldt havn
Så et vi tilbage i den snart overfyldte Anholt havn, som basalt set kun er en gnist fra en katastrofe! Må det aldrig ske, for scenariet er skræmmende. Der er sket en gaseksplosion langt ude på en af gæstebroerne i Anholt Havn. Ilden har fået fat i nabobådene. Der er mange kvæstede - og det brænder eksplosivt. Hjælp fra fastlandet er tilkaldt, men sejlturen tager et par timer. Vejret er rigtig sommerferie dårligt, så hverken fly eller redningshelikopteren kan lande på Anholt. Sejlerne er blæst inde.
Øens egne få beredskabsfolk er voldsomt udfordret, så hvad gør de?
Meld dig
Det er udgangspunktet for Beredskabsforbundets pilotprojekt, som kan blive den fremtidige model for udvikling af BorgerBeredskabet på de mange isolerede øer i Danmark. Helt lavpraktisk er der opsat en plakat og en folder, som giver beredskabsinformation til turister og opfordrer faglige relevante til at melde sig til Anholts Gæsteberedskab, mens de er på øen.
Budskabet er: ”Hvis krisen opstår, kontakter vi dig, så DU fagligt kan bidrage og dermed være med til at gøre en forskel”. Ideen er at de frivillige skal registrere sig ved ankomsten til Anholt, hvad enten de kommer med færgen eller på egen køl. Statistisk set vil der på en sommerferieuge være en god håndfuld læger, sygeplejesker, krisepsykologer og folk tilknyttet de forskellige beredskaber som frivillige i både sommerhuse og i havnen.
Ovenstående er en tænkt situation. Men den kan hurtig blive til virkelighed, både på Anholt og på de mange andre danske øer som sejlerne besøger. Ideen er at der oprettes et "Gæsteberedskab", til at supplere øernes egne ofte yderst begrænsede beredskabs-ressourcer.
"Pilotprojektet på Anholt er et forsøg i sæsonen 2020", fortæller Niels Mørup, specialkonsulent i Beredskabsforbundet og tovholder for Projekt Ø-beredskab. "Det er endnu for tidligt at sige, om ø-beredskabet kan udbredes til andre øer. På Samsø, Sejrø, de små øer i smålandsfarvandet og i det sydfynske og eksempelvis Læsø? Projektet skal ikke trækkes ned over hovedet på hverken de faste beboere eller turister. For det er dem, borgerne, og deres lyst til at medvirke, der er afgørende her'"slutter Niels Mørup.