YSWC er årets højdepunkt for talentsejlere under 19 år. I år foregår stævnet ud for den irske hovedstad Dublin i dagene 14. til 21. juli 2012. Sejlere fra mere end 60 lande deltager, der sejles i otte klasser, hvoraf Danmark stiller til start i de fire.
"Det specielle ved YSWC er, at der kun er én nationsplads i hver klasse – præcis som ved OL. Det betyder, at du som sejler har trænerens fulde opmærksomhed. Det er selvfølgelig en stor fordel, men omvendt er der ingen andre danske både, du kan gemme dig bag. Det er din præstation, det handler om, og det er en stor mental udfordring, der er med til at modne sejlerne", forklarer Dansk Sejlunions talentkoordinator, Jan Christiansen.
Danmarks fire deltagere ved YSWC er Daniel og Nicolaj Bjørnholt (Svendborg Sund Sejlklub) i Sirena SL16, Frederik Just Melson og Markus Oliver Nielsen (Middelfart Sejlklub) i 29er samt Céline Carlsen (KDY) og Tobias Hemdorff (Kaløvig Bådelaug) i Laser Radial.
Målrettede sejlere
Danmark er kvalificeret i flere klasser, men har valgt at samle kræfterne om nogle få sejlere, der både er talentfulde og samtidig har nogle langsigtede mål med sejlsporten. "Unge sejlere på 16-18 år har mange ting at forholde sig til. De er tæt på voksenalderen, de skal vælge uddannelse, de får kærester og så videre. Det er en periode, hvor vi som trænere forsøger at spore os ind på dem for at afklare, hvor ambitiøse de er. Vil de satse på sejlsport? Og hvis ja, hvilken klasse skal de sejle?" siger Jan Christiansen.
"De sejlere, vi har udtaget til YSWC, har hver især et enormt udviklingspotentiale. Samtidig er de afklarede og indstillede på at træne målrettet mange år frem. Der er en god sandsynlighed for, at flere af dem sejler OL-klasser om fire år".
På trænersiden er det Finn "Beton" Jensen og Jacob Karstoft, der følger de danske både ved YSWC. En træningslejr i dagene op til stævnet har forberedt sejlerne på, hvad der er i vente. "I mine øjne er stævnet specielt på to punkter. Det ene er, at der som regel er en forfærdelig masse protester og en jury, der har travlt med at uddele gule flag. Det er lidt hysterisk i forhold til, hvad sejlerne er vant til, og det hænger sammen med, at mange lande tillægger stævnet enorm betydning", fortæller Finn Jensen.
"Men der er også en anden side af YSWC", tilføjer han. "Det er et hyggeligt stævne, hvor der altid er et godt socialt fællesskab, og hvor der bliver skabt en masse nye netværk, som sejlerne kan have glæde af fremadrettet".