Men intet individ med sine sansers fulde fornuft kunne drømme om at skrive om denne sportslige dødedans. Nu har jeg heller aldrig påstået, at redaktøren er en helt normal repræsentant for pressens ellers forundelige verden. Men uden Øverup var der reelt set ikke en kritisk og uafhængig fagpresse inden for dansk sejlsport. Respekt for det og Jer mange dejlige læsere.
Fokus på det omkringliggende samfund
Skal der nyt blod ind i sejlsporten? Skal det være "sejt at sejle" for de unge? Så skal vi udover Øverup og bådpressen – ud i samfundet omkring os. Det er hammerende svært, gennem årene har jeg personligt inkasseret masser af nederlag på den konto. Men det kan lade sig gøre, succesen kræver desværre fortsat lidt held og masser af timing. Dette skal så krydders med gode klubmedlemmer, der kan give en hjælpende hånd – også når det er hele er lidt surt, og drejebogen løber af sporet.
Carbon3 - et godt eksempel
Mit personlige og mest aktuelle ynglingseksempel er Carbon3 - dette hurtigt sejlende misfoster fra Faaborg. Spørg selv den gamle redaktør, som så river sig i de få tilbageværende hårlokker over Jonas Pedersen. Projektet var sidste års store nyhed, men igen og igen får Jonas og besætningen masser af opmærksomhed i alverdens medier - sikkert for ganske få midler. Senest i sidste uge da de sejlede rekordforsøget: Danmark Rundt Inshore i tiden 57 timer, 50 minutter og 3 sekunder - hvordan man så kan være så præcis på en så luftig bane?
Carbon3 er et godt eksempel på, at man sagtens kan få medieomtale
Havde Carbon3 ikke slået Nokias 16 år gamle rekord, så havde det været en vaskeægte sensation – ja, vel nærmest en skandale. Lykkeligvis endte forsøget med sejr, trods vanskeligheder med vejr og vind.
Jonas og hele Carbon3 holdet optræder igen og igen i TV, i radioen, og de er sikkert nationale helte hjemme på Fyn. For Carbon3s forskellige samarbejdspartnere var det også nogle gode dage. Under i rekordforsøget var der monteret en ABAX kørebog, der med stor præcision viser position og klokkeslæt. Normalt et tilbud til ansatte med firmabiler og håndværkere i gulpladebiler. Har de ikke styr på dokumentationen, hidkalder de sig SKATs vrede og krav om store efterbetalinger og bøder.
På rekordsejladsen sendte enheden trofast positionerne mange gange i minuttet. Interesserede kunne via et link på Baadmagasinet.dk gå ind på ABAX og følge Carbon3 hele vejen rundt. De gode mennesker hos ABAX har svært ved at få armene ned for det lille stunt mere end 20 doblede trafikken på deres hjemmeside. Udover de mange interesserede folk blev opdateret på Carbon3s position, fik de også en lille praktisk øvelse i at chekke mulighederne i den elektroniske kørebog.
Reklamestund til gavne for alle parter
Alt sammen dygtigt arbejde udført af Jonas Pedersen, som derigennem får ubetalelig omtale og reklame for sin virksomhed - Tuco Marine Group, der er jo specialist i at bygge fartøjer og andre industrielementer i kulfiber og aluminium. Når Carbon3 kan sejle rundt i rekordtider, så kan Tuco også leverer kvalitetsvaren - godt reklamestunt til gavn for alle parter. Over tid har Carbon3 opbygget en base af gode venner i medieverden - inkluderende gamle redaktør Øverup. Dem som trofast igen, og igen følger projektet.
For hvis du "bare" tager den store journalistdatabase og masseudsender bevidstløst en indbydelse eller pressemeddelelse, er der statsgaranti for en ting: Larmende tavshed. Den enkelte journalist er i dag så hårdt presset, så hvis historien ikke har "breaking" nyhedsværdi – og det har de desværre yderst sjældent i dansk sejlsport, eller hvis du, som journalist, ikke har historien solo. Så har journalisten hverken tid, lyst eller mandat til at gøre andet end at dumpe din sejlerhistorie, hvor vigtig du så end synes, den er.
Stort stævne og ingen DS presseberedskab
Personlig sad jeg på et ydermandat i pressegruppen til TORM Junior og ungdoms DM i weekenden. Mere end 300 joller fordelt på klasserne Opti – C, Opti – B, Opti – A, Feva XL, 420, Laser Radial, Zoom8, 29´er og Europa Jolle. En myriade af børn, voksne, joller, RIBS krydret men mange nysgerrige turister på havnekajen i Nivå, Rungsted og Vedbæk. Egentlig troede jeg, at Dansk Sejlunion stillede op med deres presseberedskab? De kan godt jo godt - faktisk med en vis succes til OL i Weymouth.
Der blev sejlet TORM Junior Grand Prix i sidste weekend
Så hvorfor var Dansk Sejlunion ikke på plads med beredskabet til junior og ungdoms DM på Øresund? Jeg så dem ikke, så det var de lokale klubmedlemmer, der måtte gribe bolden og få bragt budskaberne ud.
Ildsjælene gør forskellen
Takket været mange gode medlemmer, så lykkedes det. På de interne linjer blev der fra kapsejladsbanerne sendt live web TV. KDY direktør Anders Kristensen både kommenterede og bloggede begge dage. Godt nok har den lille mand ikke skyggen af Jørgen Leths patos og sans for legen med sproget, men publikum fik klar besked. 40 af jollerne var udstyret med GPS sendere, og det gav publikum mulighed at tjekke positioner under hele sejladsen.
Satsning på Live TV, GPS og blog var en kæmpe succes. Rigtig mange unge sejlere fulgte og blev inspireret af stævnet - oftest på deres smart phones. Disse smart phones er jo efterhånden blevet en integreret del af de unge sejlere, sgu også når de er på vandet.
Nøglen til at gøre sejlsport levende for publikum, hvad enten de er på havnen eller hjemme, ligger her. Udfordringen er økonomien og at mange gode mennesker skal involveres aktivt. Kostbart og sårbart materiel skal bruges. Bådmagasinet lagde i weekenden fast fiberforbindelse til, således at der kunne streames live TV fra kapsejladsbanerne.
Fantastiske billeder fra oven
Men skal de landsdækkende medier med på vognen skal du leverer noget ekstra ordinært. KDY medlemmet Erik Larsen sad med nøglen – en helikopter, inklusiv Mads, hans sejlsportsinteresserede pilot. Så lørdag fløj pressegruppens filmhold ud over Øresund. Godt nok blæste det meget, især for de yngste sejlere der måtte lide den tort at blive i havnen. De større og mere erfarne sejlere fik dystet, alt imens kampen blev filmet fra oven. Resultatet er fantastiske aktionbilleder.
Et andet filmhold befandt sig på Rungsted Havn, hvor de optog stemningen og interviewede forskellige folk. Efterfølgende blev optagelserne givet videre til TV2 (Nyhederne, Vejret og Lorry) efter aftale. TV2 Lorry blev så inspireret, at de selv måtte forbi søndag.
TV2 Lorry på vej ud på vandet sidste søndag
Solen skinnede sensommerflot, og vinden flovede op af dagen til mellem 5 og 7 m/sek. Det perfekte stævnevejr. En god weekend for sejlsporten med håb for fremtiden for de mange unge sejlere.
Et stort tak til alle, der bidrog til fortællingen, der lykkedes at komme ud i samfundet uden for sejlsportens egne rækker.
PS: Alle resultater findes på stævnets hjemmeside. Bådmagasinets store TORM junior Grand Prix galleri kan ses her.