Volvo Ocean Race besætningerne har som noget af det sidste fået opfrisket deres viden og praktik om, hvordan man – når der er flere tisunde sømil til næste havn – kan behandle også alvorlige, legemlige skader på et andet besætningsmedlem.
Der er ikke abre tale om et almindeligt første hjælps kursus, men et kraftigt udvidet kursus som er obligatorisk for alle Volvo Ocean Race team’ene. Denne lærdom de sidste måneder og dage kan være nøglen til overlevelse på havet.
Peter Wibroe, Vestas Wind (th) er en af de mange VOR sejlere som har gennemgået et intensivt uddannelsesforløb. Foto Ainhoa Sanchez VOR
Uddannelsen dækker de basale nødsituationer og sikkerhedsprocedurer, samt professionelle medicinske handlinger såsom kompetent styring af en luftpude støtte til fx et brækket ben, enkle forbindinger og gipsafstøbninger, sammensyning af flænger, indsættelse af intravenøse rør og give intravenøs væske, både intra-muskulær og intravenøs injektioner, anvendelse af en midlertidig tandfyldning osv.
Under sejladsen kan holdene også kommunikere med Volvo Ocean Race læge, Pablo Diaz Munio eller et specialiseret kirurg til remote vejledning, mens de udfører medicinske handlinger og kirurgi. Hvert hold har fået mindst to af deres medlemmer er uddannet.
Et er at foretage indgreb og behandlinger i et lokale på land, noget helt andet er hvis det foregår under dæk i 40-50 knob vind og 8-10+ bølger midt på et ocean.
Og her er lidt flere billeder fra det sidste kursus:
Alle fotos er taget af Ainhoa Sanchez VOR