Dette vil stå for altid

I et overflødighedshorn af toppræstationer er der en hændelse, der står ud fra Vendee Globe 2020/21 og som vil blive stående så længe der sejles havkapsejlads.

Cirka 24 timer efter den første båd Apivia og Charlie Dalin havde krydset målstregen i Les Sables d’Olonne kom løbets helt store helt Jean Le Cam i mål. Yes We Cam blev den 8. båd, der gled over mållinjen, hvilket er endnu en bemærkelsesværdig kendsgerning i denne fænomenale udgave af sejladsen. Lad os tage et par hurtige højdepunkter:

Vinderen Yannick Bestaven havde kun 2 timer og 31 minutter ned til nummer 2, hvilket er det tætteste sejladsen nogensinde er blevet vundet med. Bestaven er 49 år gammel og dermed sejladsens ældste vinder nogensinde.

Vi kan også fremhæve Damien Seguin, der er født uden sin venstre hånd og alligevel bliver nummer 7 i en båd uden foils. Han sætter helt nye standarder for, hvad man kan som para-atlet.
Eller Louis Burton, der med et meget lille budget og en sen tilmelding debuterer med en 3. plads. Undervejs kom han 800 sømil efter den førende, da han valgte at søge nødhavn for at reparere sin båd.

Imidlertid er der en ting der står ud og som overgår alle de andre fænomenale præstationer.

Hvad skete der med Kevin Escoffier
Vi har allerede nævnt den mange gange - episoden som blev definerende for denne udgave af sejladsen. Og vi kan allerede nu love, at vi kommer til at vende tilbage til den igen og igen blandt andet fordi der bliver ved med at komme nye detaljer frem om, hvad der skete, da Kevin Escoffiers båd, PRB, knækkede den forreste 1/3 af og sank på få minutter.

Han nåede at komme i sin redningsflåde og blev fundet af Jean Le Cam på mirakuløs hurtig vis. Hvorefter Le Cam tabte ham af syne igen på uforståelig vis. Herefter blev Yannick Bestaven og Boris Herrmann omdirigeret af løbsledelse og en eftersøgning gik i gang, men mørket sænkede og eftersøgningen sat på stand by.

Yannick Bestaven fortalte efter målgangen fredag, hvor hårdt det havde været at lede efter deres ven på kryds i enorme søer og med udmarvende kulde - han frøs og forstillede sig, hvordan Escoffier måtte have det i den lille flåde.

Det er kommet frem, at Jean Le Cam havde lagt sig til at sove for natten, da eftersøgningen var indstillet, men at han vågede pludselig, da hans intuition fortalte ham, at det var en god idé gå på dæk og se efter et blink fra redningsflåden, hvilket han gjorde kort tid efter. Og denne gang slap han ikke Kevin Escoffier og redningsflåden af syne. Kl. 04 om morgenen i bælgmørke var redningen en realitet en redning til for evigt vil stå som et fantastisk eksempel på hvad sømandsskab er.

Jean Le Cam, Boris Herrmann og Yannick Bestaven blev kompenseret på den tid de havde brugt på redningen. Det tog juryen en uge at nå frem til, at Le Cam fik 16 timer, Boris Herrmann 6 timer mens Bestaven fik 10 timer og et kvarter i godtgørelse. Det blev offentliggjort og samtidig slået fast, at beslutningen var inappellabel.

Det utrolige var godtgørelserne fik afgørende betydning ikke bare for placeringerne i top 5, nej det blev afgørende for, at Yann Bestaven vandt Vendee Globe 2020/21.

Hvilken slags foils – om nogen?
Noget andet som vi kommer til at vende tilbage senere er, hvorfor de nyeste både ikke var mere overbevisende end de var. Fire af top 10 bådene havde ikke foils. Kun nummer 2 Charlie Dalin i Apivia og nummer 6 Thomas Ruyant i LinkedOut var nye både med de mest avancerede foils. Resten af top-10 var både fra 2015 og ældre. Den vindende Maitre Coq havde korte og kun let modificerede foils. Der er rigtig meget at dykke ned og skrive om og det kommer vi til. De første forklaringer går på, at vejret var så specielt i år, at der var meget få steder, hvor de moderne foils kunne udnytte deres potentiale 100%. Hele passagen af den sydlige halvkugle er eksempelvis ikke et godt sted for foiling med de nuværende foils da bølgerne er for store.

Top 3 i tal
Nummer 1
Maitre Coq IV og Yannick Bestaven brugte 80 dage, 13 timer, 59 minutter og 46 sekunder. Hans korrigerede tid lyder på 80 dage, 03 timer, 44 minutter og 46 sekunder. Hans gennemsnitsfart på den teoretiske distance på 24.365.74 sømil blev 12,60 knob. Hans udsejlede distance var 28.583.80 sømil, hvilket giver en gennemsnits hastighed på 14,78 knob.

Nummer 2
Apivia og Charlie Dalin brugte 80 dage, 06 timer, 15 minutter og 47 sekunder. Han havde ingen tidskompensation. Hans gennemsnitsfart på den teoretiske distance på 24.365.74 sømil blev 12,65 knob. Hans udsejlede distance var 29.135.01 sømil, hvilket giver en gennemsnits hastighed på 15,13 knob.

Nummer 3
Bureau Vallée 2 og Louis Burton 80 dage, 10 timer, 25 minutter og 12 sekunder. Han havde ingen tidskompensation. Hans gennemsnitsfart på den teoretiske distance på 24.365.74 sømil blev 12,62 knob. Hans udsejlede distance var 28.649.99 sømil, hvilket giver en gennemsnits hastighed på 14,84 knob.

Top 4 til 9
4 Jean Le Cam Yes We Cam 80:13:44
5 Boris Herrmann Seaexplorer 80:14:59
6 Thomas Ruyant LinkedOut 80:15.22
7 Damien Seguin Groupe Apicil 80:21:58
8 Giancarlo Pedote Prysmian Group 80:22:42
9 Benjamin Dutreaux Omia – Water Family 81:19:45

Bådmagasinet har fulgt Vendée Globe tæt - læs alle artikler her







★ Test af sejlbåde

★ Interview, test samt portræt: Det nye First-DNA

★ Test af sejlbåde

★ 50 fod, to meter bred på 2,7 ton - helt sin egen...

★ Interview & Portræt

Fik du læst: DS formandsvalg, Jens Rask: ’Det fællesskab vi...

★ Artikel

★ Et arbejde uden facit med to streger under

★ Artikel

★ Vi har ikke et offentligt støttet søredningsselskab

★ Artikel

★ Hammeren faldt i CE-sagen

★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen