Norge er et dejligt land at sejle i, og nordmændene er fortrinsvis et hyggeligt folkefærd. Men indimellem trækker norske myndigheder desværre indtrykket ned. Og en gang imellem stikker der et særlig grimt ansigt frem: En gammel og stærk tradition for forbud og stive regler og love får landet til at fremstå nærmest komisk i enkelte sammenhænge. <br />
Spærrer for bådturisme
Det seneste eksempel er den såkaldte ”seilingstillatelse”. Ifølge norske myndigheder må ingen udenlandske både nemlig anløbe en norsk havn, uden på forhånd at søge om skriftlig tilladelse. Det har medført at staten i praksis spærrer for en bådturisme, som landet ellers har investeret tungt i at tiltrække.
Beslaglagt båd
Et endnu mere trist eksempel er det som er overgået flere udenlandske langtur-sejlere. De har efterladt båden i en norsk havn, for at tage tilbage til sit hjemland i en periode. Det har medført at norske myndigheder har beslaglagt båden og opkrævet toldafgifter og moms – noget som har resulteret i regninger på flere hundrede tussen kroner. Kravet for at undgå beslaglæggelse, er at man ”besøger” båden hver sjette uge.
Vurderer ændring
Norske sejlere har allieret sig med engagerede politikere, og igennem længere tid forsøgt at få de åbenlyst tåbelige regler ændret. Det har virket nytteløst, og gang på gang har norske ministre fastholdt at de ikke så noget behov for at ændre reglerne. Men seneste nyt i sagen er, at ”modstandsbevægelsen” omsider har fået medhold, i form af et svar fra justitsministeren. Her åbnes det op for en ændring af reglerne, ”som ministeriet allerede er i gang med at vurdere”.