Bådmagasinets besætning tilbringer, lad os bare erkende det, langt mere tid foran en blinkende skærm end ude på det blå ocean. Men sejlertøjet bliver heldigvis stadig stift af salt en gang imellem. Således gik det for eksempel i pinsen, da vi tog på togt til Bornholm, for at se hvad solskinsøen har at byde på, her i udkanten af den nye sæson.
Nord for skibsleden
Man ankommer bedst Østersøen igennem Falsterbo-kanalen, og en naturlig rute til Bornholm for lystsejlere går nord for den meget trafikerede skibsled som løber vest-øst et stykke syd for Sveriges sydkyst. Dog ligger der et stort militært skydefelt lige øst for Ystad, så en telefon til de stedlige myndigheder kan godt anbefales inden passage her. Telefonnummeret findes i de fleste elektroniske søkort.
En lang dags sejlads
Der er ca 70 mil fra Falsterbo til Bornholm, en distance som for de fleste lige kan klares i dagslys - hvis man gider at stå tidligt op, og der ellers er vind at sejle i. Vi sejlede om natten den ene vej, også det en fin oplevelse, selv om der er et par færgehavner undervejs, hvor der er en del trafik at holde styr på. De fleste interessante havne ligger på østsiden af Bornholm, så for os fungerede det fint at runde den nordlige spids af øen, og lægge til i Allinge. Her er der en beskyttet, stensat lille havn. Den endnu mindre inderhavn er dyb og rolig, selv om der kan stå en smule dønning ind i bassinet ved hård sø fra øst. Havnen er omgivet af et hyggeligt bymiljø med restauranter og butikker, men det meste lokale liv skabes af tilrejsende.
Allinge havn
Christiansø
Besøg Christiansø!
Fra Allinge går også en færge til Christiansø, Danmarks østligste punkt. En velbevaret garnison, beboet af ca. 100 mennesker, er et blik ind i en helt anden verden - og desuden er stedet så smukt, at det er svært at glemme igen. Man kan lægge til i den sydlige ende af kanalen mellem de to hovedøer. Et højdepunkt på turen!
Koldt i Østersøen
I øvrigt er der hele 27 havne fordelt på de ca. 90 sømil der er rundt om klippeøen. Men langt fra alle er dybe nok til sejlbåde. De mest centrale er Rønne, Nexø, Svaneke, Gudhjem, Allinge, Hammerhavn og Hasle. Der er mange solskinstimer på Bornholm, men som vi også oplevede, er der generelt koldere i Østersøen end i dansk farvand i øvrigt. På vej tilbage mod Falsterbo oplevede vi det som at ankomme en anden klimazone, da vi passerede Trelleborg. Det blev pludseligt mange grader varmere!
Anderledes og tæt på
Bornholm er en interessant destination for danske tursejlere – dels er den inden for rækkevidde, rent distancemæssigt, og dels byder den på en helt anden natur, end den der ellers er almindelig i Danmark. Og så er der selvfølgelig al den vidunderlige, røgede fisk...