Et veldimensioneret og godt installeret solcellesystem er et fantastisk hjælpemiddel i en båd. Der er ingen bevægelige dele, ingen løbende vedligehold, det er lydløst, og det virker altid. Nyere solceller er mere effektive end gamle – teknologien har udviklet sig. De nyere modeller er desuden mindre følsomme for delvis skygge.
Det har været (og er til dels stadig) et problem på sejlbåde: Vant, stag, tovværk, mast eller andet vil i mange tilfælde lægge en stribe af skygge over panelerne. Det nedsætter effekten af hele panelet betydeligt, langt mere end den procentvise reduktion af det areal, som solen skinner på.
MPPT-regulator
Vi har tilsammen syv solcellepaneler på Miss X, med en samlet nominel effekt på ca. 300 watt. I Caribien, hvor solen skinner meget og voldsomt, er det nok til, at batterierne er topladet inden klokken tolv hver dag. I hvert fald når vi ligger for anker, og vejret er pænt. Vi behøver faktisk aldrig landstrøm, men bruger det en sjælden gang, eftersom bådens 220 V-lader er intelligent og kan pulslade, og formentlig toppe batterierne noget bedre op, end solcellerne kan. Det er dog i virkeligheden ikke solcellerne, men den regulator som solcellerne er tilsluttet, det kommer mest an på.
Regulatoren er en væsentlig lille boks, som styrer solcellernes ladeproces og har stor indflydelse på, hvor stor effekten bliver i den sidste ende. Vi bruger en MPPT regulator (Maximum Power Point Tracking), som efter sigende øger output med op til 35%.
Lette, tynde paneler med velcro
Placeringen af solcellepanelerne er også et væsentlig tema. Vi har nogle ældre paneler som hænger i søgelænderet agter, og som kan vinkles ved hjælp af aluminumsrør. Det betyder en hel del,
at man sørger for at flytte solcellepanelets vinkel sådan nogenlunde i løbet af dagen. De nyere SunZip paneler er fleksible og lette, og monteres i en slags stofpude med velcro. Vi har dem på toppen af vores bimini, 4 x 50 watt, og de kan ikke vinkles.
Til gengæld ligger de godt, der de er, mere eller mindre horisontalt. Vi sejler med dem i al slags vejr. En af dem blæste dog væk på Madeira, men det var i en situation med ekstrem faldvind under land, som kunne have blæst nærmest hvad som helst afsted. Vi har også byttet trykknapperne som forbinder solcellerne med stofpuden ud med kabelstrips, for at være sikre på, at de ikke hopper af.
Denne artikel om solcellepaneler er en del af en større artikel omkring grejtest, hvor Bådmagasinets Øyvind Bordal har testet forskelligt udstyr om bord på båden Miss X. Grejet er blevet testet i over to år og gennem mange tusinde sømil. Erfaringerne herfra kan du bruge til at vælge klogere.
Læs hele artiklen "Holder grejet? Testet gennem 8.000 sømil" i september udgaven af Bådmagasinet. Er du abonnent og logget ind, kan du læse hele artiklen under "Mit Bådmagasin - artikler for abonnenter".
Er du ikke abonnent på Bådmagasinet, men ønsker at være det, kan du tegne et online årsabonnement for 499 kroner her.
Du kan naturligvis også få leveret den trykte udgave af Bådmagasinet, direkte i din postkasse på adressen, køb trykt abonnement her (der findes flere at vælge i mellem).
Begge abonnementstyper giver adgang til:
- De 12 næste numre af Bådmagasinet online. (leveret direkte i din postkasse ved trykt abonnement).
- Hente Bådmagasinet til tablets (iPad eller Android) eller læs det direkte på PC skærmen
- Låste artikler - kun for abonnenter.
- Stort online-arkiv med Bådmagasinet fra 2010 og fremefter ( over 80 online blade).
- Mulighed for at benytte shoppens specielle tilbud til abonnenter - spar op 65% på udvalgte varer.
Ønsker du blot at købe denne ene artikel, kan du også gøre det her på sitet.
Køb artiklen - "Holder grejet? Testet gennem 8.000 sømil". Køb artiklen og få den som PDF fil - lige til at læse med det samme.