Fra den første april 2015 indføres total forbud mod udledning af spildevand fra toilet eller holdingtank i havet, søer og indre vandveje. Forbuddet gælder i princippet alle fritidsbåde, uden undtagelse.
Målet med at indføre forbuddet er, at reducere udledningen af især fosfor og nitrogen i farvandene, ligesom det også bidrager til at forbedre nærmiljøet, når mængden af bakterier som spredes i hav og søer mindskes.
Forbuddet glæder hele Sveriges kystterritorium, samt i alle søer og indre vandveje, og det gælder i princippet alle fritidsbåde, uanset alder og størrelse, eller fra hvillket land båden kommer. Kun ”K-mærkede” både er undtaget, hvilket er både som er mærket af Statens Maritime Museer og bygget før 1965.
Kort over hvor forbuddet gælder
Hvad menes med toiletaffald?
Toiletaffald omfatter alt udslip af afløbsvand og andet affald fra toiletter, herunder også Porta Potti, der regnes for et fast bådtoilet o skal tømmes i land – eller udenfor 10 sømils grænsen.
Tømning af en spand, potte eller lignende omfattes derimod ikke af definitionen af ”toiletaffald”.
Alle havne skal have tømningsstationer
Forbuddet betyder også at alle lystbådehavne skal etablere tømningsfaciliteter for fritidsbåde. Det skønnes at der i dag kun er 150-200 tømningsstationer i hele Sverige, og det betyder at der forventeligt skal etableres 400-500 nye tømningsstationer inden den første april 2015.
En lystbådehavn er defineret som et geografisk område, der yder service til fritidsbåde, men ikke småbroer og enkle fortøjningspladser.
Du kan finde spørgsmål og svar om forbuddet mod toiletaffald fra fritidsbåde HER
Hvorfor indføres forbuddet ?
Sverige har gennem konventioner indenfor rammerne af FN arbejdet, jævnfør EU regulativer samt aftaler med Østersølandene forpligtet sig til at mindske udslippet af blandt andet fosfor og kvælstof. Et eksempel er at Sverige som en af medlemsstaterne i HELCOM er blevet enige om at forbyde udslip af toiletaffald i Østersøen. Dette forbud bidrager til den samlede løsning man har forpligtet sig til i henhold til internationale aftaler.
Hvad sker der hvis man bryder forbuddet ?
Ligesom med mange af den slags love i Danmark, så kan man idømmes bøder eller fængsel i op til 2 år, dvs. Det er samme regler for større skibe som fritidsbåde.
Du kan finde mere information om det svenske forbud HER