Derude ser vi den lille, spændende ø med sin typiske profil med det mørke granitfyrtårn højt over træerne. Vi har ingen andre danske øer, der har så koncentreret hygge og natur. Jo, måske Christiansø, men det er langt væk og en anden historie.
Vi glider ind ad indsejlingen mellem kampestens-molerne forbi et skilt: ”Hunde og katte må ikke medbringes”. Havnebassinet virker stort, men vi må holde os på midten, for der er lavt og stenet ved landsiderne og langs molerne.
Vi havde ventet trængsel af gæstebåde, men lige nu lå der forbavsende nok kun to både ved vestmolens træbro, som har plads til ca. ti både. Men vi var også tidligt ude, da vi kom fra Frederikshavn kun 5 sømil borte. Vi firede hækankeret ned og gik ind til broen.
Der findes også en ældre anløbsbro fra landsiden, men den er mest beregnet til fiskere, postbåden og lokale både.
Straks fortøjningerne var i land, var vi grebet af den specielle stemning på Hirsholm. Fra gæstepladserne er der flot udsigt fra første parket til fyrtårnet over høje, grønne træer, og til gulkalkede små huse, der putter sig mellem buskads og træer bag strandens sten og græs. Overalt er der måger i luften, og inde på stenmolen sad der 30-40 sorthvide tejster.
Da vi travede ind ad molen, gad tejsterne ikke flytte sig mere end højst en meter. Det er jo også deres stenmole, undskyld vi går her.
Vi fulgte stien i højt græs rundt om den lavvandede inderste del af havnen, hvor strandskader med røde ben og lange røde næb tjekker mudderet. Terner svirrer skrigende rundt og styrter sig lodret ned i havnen efter småfisk.
Snart er vi oppe på flisegangene mellem haver, krat og byens huse, der er gulkalkede og enkelte er af granitblokke. Vi kom ofte i tvivl, om det nu var den offentlige sti, vi fulgte, eller om det var indgangen til en privat have. Så bakkede vi diskret og gik en lille omvej rundt om et par huse, og derfra så vi, at den flisebelagte sti gik mellem husene og altså var offentlig.
Øen har ikke veje, kun stier. De to største, den til kirken og den snorlige op til fyret, har fliser i to rækker. Andre stier mellem husene har én række fliser, og de yderste stier mellem græs og krat har ingen fliser.
Måger er der alle vegne. De flyver over øen, de sidder på hustagene og i træerne. Det er ikke mange andre steder, man ser måger sidde i træer, men på Hirsholm er der begrænset siddeplads for måger. Der er bl.a. ingen lygtepæle.
Strandene er stenede med højt græs, krat og lidt sandstrand hist og her. Kommer du på strandengene tidligt på sommeren, flakser måger skrigende om ørene på dig. De vil skræmme dig bort fra de store mågeunger, der vralter klodset rundt i græsset. Så er det om at komme væk hurtigst muligt, for måger kan præcisionsbombe med lune mågeklatter.
Kirken er lillebitte
Søkortet angiver med et kors en kirke på øen, men der ses intet kirketårn. Kirken gemmer sig mellem træer og ligner et hvidkalket bondehus med små vinduer, og der er ikke noget tårn. Kirken blev bygget i 1641 på Christian 4.s befaling, og præsten skulle have betaling i form af fisk fra beboerne.
Der er lejlighedsvis sommergudstjeneste i kirken, men ellers er den sjældent åbent for besøg. I første omgang måtte vi nøjes med at kikke ind ad vinduerne.
Kirken er så lavloftet, at man let kan nå loftbjælkerne med hånden, og det hængende kirkeskib må man gå uden om, for der er ikke ståhøjde under det.
Omkring 1710 havde Tordenskiold flådebase i Fladstrand - nu Frederikshavn - og hans soldater og søfolk var stationeret ved skanser på flere øer, Hirsholm, Kølpen og Deget. Hans folk kom også i kirken, hvor de formodentlig i kedsomhed har ridset graffiti med navne og skibe i stoleraderne.
Altertavlen drev ifølge et romantisk sagn i land på øen. Sandheden er dog, at tavlen blev købt brugt i Flade kirke ved Frederikshavn for 12 rigsdaler.
Kirken har ikke klokketårn, men en noget nyere
klokkestabel af sorttjæret træ i nærheden mellem de gule huse.
Kirkegården ved kirken blev for lille, så en nyere Assistens Kirkegård (hjælpe-kirkegård) blev anlagt på nordvestpynten. Nord for kirken er der en fin badestrand i Præstebugt, som på søkortet hedder Kirkehavn. Her kunne joller med kirkegængere lægge til i læ for vestenvinden.
1000 mand og 1000 heste
Fyret er bygget af tilhugget granit fra øen, og ligger på øens højeste bakke, Ørnebjerg, 6 m. Fyret er fuldautomatisk og ikke åbent for besøg.
Stien op til fyret går snorlige på ægte militær vis - der har også været befæstning på Hirsholm. Fra Tordenskiolds tid er der en skanse på sydpynten ud mod dybt vand.
Under englænderkrigen 1807-14 var øen også befæstet, mens kanonbådene havde base i Fladstrand.
Under krigen i 1864 trak en dansk afdeling kavaleri sig ud på Hirsholm med over 1000 mand og lige så mange heste. Man kan næsten ikke forestille sig, at de kunne være der, og hestene må have ædt det meste af græsset. Men efter nogle dages hvil blev de sejlet bort igen.
Fra anden verdenskrig er der tyske betonbunkere på nordpynt og sydpynt.
Fladstrand (Frederikshavn) er gammel dansk flådebase. Det var kun en ankerplads indenfor eller nord for den lille ø Deget, beskyttet mod fjender af grunde og lavt vand, samt af skanser på øerne og en fæstning fra 1687 i land. Det tilhørende Krudttårn i Frederikshavn findes endnu, men er flyttet lidt. Fæstningen blev nedlagt 1864.
Først i 1805 fik flådebasen en havn, som voksede, og Fladstrand døbtes i 1818 om til Frederikshavn, da den blev købstad. Fiskeriet øgedes bl.a. efter ”frederikshavnere”, store rødspætter.
På afstand ser du tydeligt de 120 m høje Bangsbo bakker lige syd for byen samt fire nye vindmøller ud for havnen og de store færger.
Hirsholm har været beboet siden stenalderen. For nogle hundrede år siden boede her 100-200 personer, og alle mænd var lodser og fiskere. Mellem træerne nær fyret ligger lodsudkikken, et lavt firkantet, gult tårn med sort sokkel.
I 1920 var der 40 beboere. I dag er der 10-15 ”holmboere” plus sommergæster, der ofte er kunstnere, der lejer nogle af husene.
Hirsholm er bestemt en af vore mest spændende og særprægede øer. Her har man lyst til bare at daske rundt og nyde stemningen, naturen og livet på nogle sten og grusbunker, som en fjern istid skrabede sammen til os.
Tips til Hirsholm
Detailkort i søkort 101 Kattegat N. Ingen faciliteter på øen udover toiletter.
Ferskvand fås ikke, toiletterne bruger saltvand. Kroen blev nedlagt 1905.
Hunde og katte må ikke medbringes. Grene og blomster må ikke plukkes.
Tag hensyn til fuglene. Færdsel på søndre mole med tejstkoloni er forbudt 1.4.-31.7. Havnepenge betales efter kl. 17 (80-100 kr.). Et ”Maskinhus” af granit er vandværk og elforsyning til ø og fyr.
Start evt. besøget fra Frederikshavn Søsportshavn, Rønnerhavn (2 m) eller Strandby. Pas på, Degeløb ved Frederikshavn blev for tre år siden afmærket, da mange både ramte sten, men bøjerne er fjernet igen. Ofte 0,5-1 knob nord-gående strøm mellem øerne, men det generer ikke anløb af Hirsholm.
Kølpen og Græsholm er fuglereservat og må ikke besøges. Navnet Hirsholmene er inklusive Græsholm.
Hvis du har lyst til at se billeder fra Hirsholmen, så kan du finde dem på et slideshow, som jeg har lagt ud på nettet. Du kommer til det ved at klikke ind på www.ankerpladsen.dk