Det store traditionsrige Palma stævne, som har været sejlet på Mallorca, i år for 47. gang er slut. Tidligere hørte stævnet hjemme i World Cup kalenderen, men den status er et overstået kapitel. Ikke desto mindre er det et stævne der rangerer højt blandt verdens sejlere. Det er ligesom startskuddet på den europæiske sæson.
Status for den danske indsats må være godkendt, men jeg må også indrømme at det ser ud som om det stærke køn redder det danske sejlerlandsholds ære. De to danske både Finn med Jonas Høgh og 49er med den nye konstellation Warrer/Lübeck nåede ikke Medal Race på Mallorca, mere herom senere, i denne status for bådene med medalje potentiale i Rio.
Rindom igen igen
I Laser Radial har AnneMarie Rindom ført hele ugen, godt nok tæt forfulgt, men hele fem førstepladser blev det til, men desværre også et par dybe dyk i tabellen. Alligevel sikrede den forsvarende verdensmester sig en bronzemedalje, ved at blive nummer tre i lørdagens Medal Race. Sarah Gunni, som stadig kæmper med om en OL plads, sejlede også et flot stævne, og sluttede på en fornem femteplads.
I den samlede stilling fører Rindom dog stadig, og må også betragtes som en favorit til OL billetten i denne klasse.
Stabile Jena og Katja
OL billetten i 49erFX er der, som bekendt for de fleste af Bådmagasinets læsere, sat navn på.
Hellerupbåden med Jena og Katja er sikret deltagelse ved OL i Rio, og det ser absolut ud til at være et stærkt kort, sejlerlandsholdet har på hånden her. De performer eminent i toppen af feltet, ganske konstant, og med en andenplads denne uge, cementerer de deres kandidatur til OL medaljer. De hører efterhånden fast til i toppen af verdenseliten.
For at blive blandt besætninger hvor der er kvinder om bord, så lykkedes det Allan Nørregaard og Anette Viborg at sejle en flot bronzemedalje hjem i Nacra17. Det er den anden medalje i et stærkt ’world-cup’ felt, og med Allans rutine og erfaring (vandt OL bronze i London, red.) – ja så begynder det altså også at lugte lidt af medaljepotentiale i Nacra’en. En stærk og flot indsats af en besætning som ikke just har mange sømil på bagen.
Finn klassen er hård
Jonas Høgh har været væk fra klassen i et par år efter OL i London. Her erklærede Jonas faktisk sit stop, men som gode gamle Franck Sinatra, ja så kan vel godt have mere end ét comeback.
Men klassens hårde drenge har arbejdet målrettet siden Jonas stoppede efter London. I næsten tre år har Giles Scott vundet alt han er stillet op i, og selv Giles måtte se sig slået på Mallorca. Ok, han blev noteret for en udgået, med et ror-havari, så der skulle altså lidt mere end en skraller til at slå denne stærke brite ud!
Jonas lagde flot ud, men måtte også indkassere tunge placeringer på Palmabugten, og efter stævnet har Jonas været ude at melde om mangel på fart. Ved EM i Barcelona var meldingen en anden, og det kan virke en smule bekymrende, at den rutinerede Finnjolle sejler ikke kan ramme trimmet.
Jeg tror nu nok at Jonas skal komme længere frem i feltet end top 16, den placering er hans talent, og målrettede måde at arbejde på, simpelthen for godt til, men løber han tør for tid. Vi er i april – om fire måneder sejles der under Cristo Redentor på Guanabara-bugten...mon Jonas og hans træner Kjærgaard når det?
49er besætningen har også travlt
Warrer/Lübeck havde ikke siddet i båden sammen i mange uger, før startskuddet lød på Mallorca. 49eren er jo en af de bådklasser som Danmark har vundet OL medaljer i ved de seneste to OL, (Qingdao 2008 og London 2012, red.) – og længe har jeg da haft den danske båd med blandt medaljefavoritterne i Rio.
Den opfattelse ændrede et opgør mellem Warrer og Thomsen på. Det kørte ikke om bord, og rorsmand Jonas Warrer måtte træffe det svære valg, få måneder før OL at skifte gast. Det er jo ikke første gang Joans har prøvet at skifte gast, så skal vi finde lyset – ja så kan det jo netop være, at Jonas’ erfaring i at få en ny mand om bord er til stede.
Peter Lübeck er jo ikke nogen landkrabbe, og har selv sejlet skiff, men ikke desto mindre vil det naturligvis kræve lidt tid at finde hinanden.
Deres indsats på Mallorca, er af Dansk Sejlunion stemplet som godkendt, men båden er endnu ikke indstillet til OL deltagelse, her vil sportschef Thomas Jacobsen med stor sandsynlighed gerne se en top ti placering ved et af de kommende World Cups.
Jeg tror på det. Med Warrers erfaring og vindergén, og en topmotiveret Lübeck, så skal de to nok få fart i skuden, om det rækker til medaljer i Rio er et godt spørgsmål. En båd med OL guldvinder Jonas Warrer om bord, bør vi vel altid betragtes som en farlig spiller?
Men afslutningsvis, så må vi erkende at pigerne løber med medaljerne som det ser ud lige nu, lad os håbe de holder farten oppe frem mod Rio, og de erfarne og garvede mænd, skal holde 100 % fokus, så kan det jo gå hen og blive rigtig stort.