Sportschefens målsætninger for 2015 – Del II

Bådmagasinet fortalte i ’Del I’ i går om Dansk Sejlunions sportschef, Thomas Jacobsen betragtninger efter en god sæsonstart i Miami, hvor de mest ’medalje-potentielle’ klasser lavede flotte placeringer.

Læs også: Sportschefens målsætninger for 2015 - Del I

Spørgsmålet er om der er medaljepotentiale i flere af OL-klasserne ?

Thomas Jacobsen uddyber i denne artikel nærmere  om de øvrige klasser, man lad os lige igen repetere hans – og Team Danmarks – målsætninger for disse klasser i 2015: 

  • EM Nacra 17 – medalje – top 10 er acceptabelt
  • VM Nacra 17 – top 5 – top 10 er acceptabelt
  • RS:X M – top 12 – top 20 er acceptabelt
  • RS:X M – top 12 – top 20 er acceptabelt
  • EM Finn – top 15 – top 25 er acceptabelt
  • VM Finn – top 15 – top 25 er acceptabelt

Nacra setup centreret om OL-bronzevinder

Nacra 17 besætningerne var ikke i Miami, men har trænet intensivt i lange perioder i Buzios, Brasilien. Thomas siger om deres setup:

”Det er min opfattelse, at vore sejlere er ved at konsolidere sig i top 10 på verdensplan. Vi har et specielt setup i denne klasse, hvor satsningen er centreret om Allan Nørregaard, som i høj grad koordinerer Nacra aktiviteterne. 

Der er mulighed for at skifte gaster indbyrdes på de forskellige både for at teste optimale kombinationer, bl.a. vægtmæssigt.

Allan har fået relativt frie hænder i projektet, men når udtagelserne starter, så skel de gennemføres med sammen besætning.”

OL-bronzevinderen 2012 i 49er, Allan Nørregaard har ikke fortrudt, at han er skiftet til Nacra 17, og han synes det er en sjov og udfordrende klasse. Allan sejlede tidligere Tornado, så han er slet ikke ubekendt med katamaran sejlads. Efter kun to år i Nacra klassen var de hidtil bedste placeringer i 2014 blandt andet en EM fjerdeplads, ligesom han sammen med makkeren Line Just kvalificerede klassen til OL-nationspladsen.

Et af sæsonens højest prioriterede stævner bliver VM på hjemmebane på Aarhusbugten, som også bliver starten på klassens OL-udtagelse.

Selvom Thomas Jacobsen ikke sige det alt for højt, så har han givet en god tro på, at Allan Nørregaard vil kunne bringe Nacra 17 klassen op tæt på medalje niveau til OL 2016.

Kommer der en Finn satsning ?

Jonas Høgh-Christensen kvalificerede Finn jolle klassen ved VM sidste år, men båden blev pakket ned og har ikke sejlet siden. Her siger Thomas:

”Der er et fantastisk miljø i den unge Finn jolle gruppe, men der er fortsat langt op til toppen for dem. Det vigtigste er, at de er motiverede og synes det er sjovt at sejle i klassen. Så skal det nok udvikle sejlerne i det lidt længere perspektiv. Det er en klasse, hvor det tager lang tid at nå toppen.” 

”Der er ikke sket meget i klassen siden VM’et i september, og der er ikke budgetteret med nogen OL-satsning i klassen. Jonas har ikke indikeret, at han forventer at lave en satsning. Men hvis han vil, så er det nok snart på tide, da der skal bruges mindst ét år på det.”

Bådmagasinet hører ”på vandrørene”, at Jonas nu skulle træne hver morgen på et fitness center. Det kan selvfølgelig være, at han blot gerne vil være i god form, hvilket jo altid er rart. Men omvendt er det også en nødvendighed, hvis han indenfor det næste halve år skulle beslutte sig for en OL-satsning.

Jonas jolle fra OL 2012 står pakket ned og parat til at komme frem i lyset, hvis han får lyst til endnu en OL-satsning. I givet fald må Sportschefen så hurtigst muligt i kontakt med Team Danmark, for at høre om mulighederne for at få støtte til en sådan satsning.

Og gad vist om ikke Team Danmark ville være klar til at bevilge flere midler til en sådan satsning i Finn-jolle – hvis nogen kan gøre dét, ja så er det den dobbelte verdensmester og OL-sølvmedaljevinder, Jonas Høgh-Christensen !

Øvrige OL-klasser

Thomas Jacobsen var ganske imponeret over RS:X sejleren Sebastian Fleischers flotte 13.-plads i Miami, ikke mindst set i lyst af, at han i overvejende grad selv må klare sin OL-satsning, da han ikke har kvalificeret sig til støtte fra Team Danmark.

Dansk Sejlunion har desværre ikke nogen mulighed for at stille træner ressourcer til rådighed specifikt for RS:X klassen, blandt andet set i lyset af at økonomien i den samlede OL-satsning er stram.

Danmark er ikke kvalificeret i RS:X kvinde klassen, og sandsynligheden for, at dette sker er ikke stor.

I Laser er der ikke nogen oplagte OL-kandidater, men sportschefen er positiv for klassens fremtid, idet der en gruppe talentfulde unge sejlere, som kan udvikle sig frem mod 2020, ikke mindst Patrick Døpping fra Egå.

Der er samtidig stor forældreopbakning i Laser klassen, hvilket er afgørende for at sejlerne har mulighed for at udvikle sig. Dansk Sejlunion støtter klassen med midler fra talentpuljen, men der er ikke mulighed for træner ressourcer på nuværende tidspunkt.

De to sidste OL-klasser er 470-jolle mænd og kvinder, hvoraf ingen endnu har kvalificeret sig til OL-nationsplads, og der er kun en enkelt aktiv besætning hos 470 mændene, men der er langt til OL kvalifikation og olympisk niveau.

Her finder du information om alle klassernes OL-udtagelser:

Dansk Sejlunions OL-udtagelsesplaner







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen