Finalen og årets sidste internationale stævne sejles den 26.-30. november, hvor der først sejles en åbningsserie og derefter et Medal Race.
I 49erFX kvinder er der 19 deltagere, heraf de danske teams Ida Marie Baad/Marie Thusgaard & Jena Hansen/Katja Salskov. Seks af de to bedste fra VM deltager, heriblandt de brasilianske verdensmestre og etter på verdensranglisten.
Så det bliver rigtig spædende at se, om Ida Marie Baad & Marie Thusgaard denne gang kan slå deres evige rivaler fra Brasilien i sæsonens sidste internationale stævne. M-sølv, EM-guld og UVM guld, ligesom de ligger nr. 2 på verdensranglisten.
Jena Hansen & Katja Salskov blev nr. 6 ved VM og ligger nr. 6 på verdensranglisten, og de kan også være med og slås om podieplaceringerne.
Anne-Marie Rindom stiller op i Laser Radial, hvor der er 17 deltagere. Syv af de ti bedste ved VM stiller op, dog ikke den hollandske verdensmester, men her bliver helt sikkert kamp om podiepladserne.
På en god uge kan Anne-Marie sagtens vinde, ligesom hun gjorde det ved Rio test-eventen og viste, at hun ikke mindst i mindre felter har overblikket, teknikken og farten til at kunne vinde. I VM medal race finalen blev fx også nr. 2.
VM sølvvindere deltager ikke
De danske VM sølvvindere Jonas Warrer & Anders Thomasen deltager ikke, ligesom der heller ikke er andre danskere i resten af OL-klasserne.
Allerede da VM sluttede i Santander stod det klart, at det ikke er et stævne Danmark generelt prioriterer, og flere af sejlerne sendte deres både og udstyr direkte til Rio med containerne, hvor blandt andet 49er og 49erFX netop har sejlet Sydamerikansk mesterskab, hvor Warrer/Thomsen sluttede som nummer fire, og i 49erFX blev Jena og Katja nummer fem med Ida og Marie på sjette.
Danmark kvalificerede ved VM i Santander i september til OL-nationspladser i syv klasser, og derfor har mange af de danske sejlere prioriteret træning i Rio højere end deltagelse i ISAF World Cup Grand Finals i Abu Dhabi, selvom der er 200.000 US$ i præmiepuljen til de tre bedst placerede sejlere.
Der har været sat et max på 20 både i hver disciplin, men det er kun lykkedes ISAF at få 20 deltagere i 4 af de 10 OL-klasser, hvilket viser, at mange af de gode sejlere og lande ikke prioriterer denne world cup finale særlig højt.
Bortset fra pengepræmie og verdensrangliste point, så har world cup finalen ikke den store betydning for sejlerne, idet der fx ikke er nogle OL-kvalifikationspladser på spil.
Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt at de to klasser med lavest deltagerantal er 470 mænd og 470 kvinder med henholdsvis 16 og 12 deltagere, hvilket er markant mindre en de andre 2-personers jolle discipliner i 49er og 49erFX. Det samme var tilfældet ved VM i Santander.
Så det begynder at tyde på, at 470’eren bør stå til udskiftning på det olympiske program, men den har også været med siden 1976 – og rettelig bør der ikke være fire 2-personers joller ud af 10 OL-discipliner.
Kiteboading som opvisnings disciplin
Efter de mange kampe mellem Windsurfing og Kiteboarding i forbindelse med det dramatiske valg af surfing discipliner til OL, hvor det blev RS:X som bevarede sin plads i OP, har ISAF besluttet, at Kiteboarding får plads ved ISAF World Cup sejladserne, således at man kan vise disciplinens berettigelse som OL-disciplin, ikke mindst overfor IOC, hvor ISAF har et håb om mulige ekstra medaljer.
Men heller ikke i denne disciplin er der danske deltagere.
Du kan se deltagerlisterne HER
ISAF World Cup website
Se ISAF optakts video til World Cup Grand Finals i Abu Dhabi: