Den norske idrætspsykolog, Willy Railo skrev engang en bog og holdt mange foredrag – temaet var ”Bedst når det gælder” – og handler i bund og grund om, hvordan man laver toppræstationer, blandt andet ved at være topmotiveret og tro på sig selv.
Det kan ikke siges tydeligere af en af Danmarks største idræts- og sejlsportsprofiler, Jonas Høgh-Christensen, som Bådmagasinet fik en snak med søndag eftermiddag i Santander:
”Motivationen kommer fordi jeg elsker min sport !”
Naturligvis skal Jonas være i fysisk form, båden og udstyret skal være i top, det sejltekniske skal være pudset af og meget skal sidde i rygmarven, så han også kan koncentrere sig om det strategiske og taktiske. Men hvis ikke motivationen er til stede, så kan man ikke præstere i top.
Kærligheden til sporten og sejlerlivet er Jonas vigtigste motivationsfaktor – og det kan også betyde, at man kan vinde, selvom udgangspunktet måske ikke lige er det bedste.
Det er afgørende vigtigt, at man nyder dét man laver – og det gør Jonas – derfor er endnu et comeback nu en realitet, selvom det ikke er sikkert, at det ender med en olympisk kampagne.
Motivationen lyser ud af Jonas Høgh-Christensen, da vi taler med ham på havnen i Santander, lige efter en træningssession på havet og de sidste ting lige var blevet godkendt måleteknisk.
Båden er fra 2004, masten er den samme som knækkede, blev repareret og brugt i OL 2012, sejlene er udviklet i 2008 og siden justeret lidt, men er et standard sejl alle sejlere kan købe. Spændende at se, hvordan klassen har udviklet sig, eller om OL-sølv-båden fortsat er konkurrencedygtig.
Lysten og motivationen lyser ud af Jonas, og man kan ikke andet end at blive inspireret af hans humør, udstråling og glæde ved sejlsporten. Foto Robert Deaves.
Hvornår og hvordan fik du ideen om at stiller op til VM ?
”Sejlunionen kom til mig i det sene forår og spurgte, om jeg havde lyst til at sejle VM i Santander og måske overveje endnu en olympisk kampagne. Samtidig var der også brug for en succeshistorie, idet sejlsporten på dette tidspunkt endnu ikke havde haft topresultaterne i 49er, 49erFX og Laser Radial – det kom så i sommer – men vi skal jo hele tiden sikre, at vi lever op til Team Danmark status som verdensklasseforbund. Og så ville jeg i første omgang kunne hjælpe dansk sejlsport ved forhåbentlig at sikre OL-nationspladsen.”
”Min lyst har hele tiden været der, men skal kunne kombineres med mit privatliv og mit job. Derfor tog det nogle måneder, inden jeg tog beslutningen, nemlig den 8. august.”
Har du stillet specielle krav til sejlunionen for at gøre det her ?
”Jeg har selvfølgelig haft nogle krav til, hvad der skulle til, for at jeg ville gøre det igen. En ting er, at jeg ville have fysisk support af en af Team Danmarks bedste fysiske trænere, Jarl Jacobsen. Vi arbejder godt sammen, hvilket er super vigtigt for mig, når jeg pludselig skal geare min træning op fra næsten ingenting, til to gange fysisk træning om dagen. Jeg skulle komme i form igen hurtigt, men uden at blive skadet, jeg er trods alt 33 år nu, og det er gammelt for en Finn-jolle sejler. Jeg har haft en enkelt skade i forløbet, men den har vi håndteret.”
”Et andet krav er naturligvis, at jeg kan gøre det sammen med Kristian Kjærgaard, ligesom som op til OL 2012. Vi har et supert makkerskab, og da vi startede igen, var det næsten som om det kun var tre timer siden OL 2012 sluttede.”
”Kristian er virkelig dygtig, og han har udviklet sig yderligere siden, med mere ansvar og viden som cheftræner i sejlunionen. Han fik meget ud af den sidste kampagne,og han er endnu bedre nu. Når man skal være så meget sammen, så har det også stor betydning, at vi har kendt hinanden siden 9-10 års alderen. Vi har sejlet med og mod hinanden, boet sammen, rejst sammen, samt oplevet og nydt sejlsporten sammen.”
”Siden starten af august har jeg sejlet 4 dage hernede inden stævnet, hvilket ikke er meget. Og selvom jeg har været her en uge, så er det ikke blevet til så meget træning, idet det har været meget lette vindforhold.”
”Som jeg nævnte, så elsker jeg sejlsporten – og det her VM var en god mulighed for mig til at komme ud og sejle igen – på den fedeste scene vi overhovedet har, nemlig dette ISAF Worlds for alle OL klasser.”
”Min konklusion var i starten af august, at jeg havde muligheden for at gøre det igen, og at jeg vil prøve. Men det viser sig også, at det er svært at kombinere med mit job – for eksempel har jeg et konference call mandag formiddag kl. 11.00 – og starten går kl. 13.00.”
Stævnnummer 078 tilhører "the come-back-kid" og konkurrenter vil sikkert holde et godt øje med Jonas, der pludselig "kom ud af den blå luft". Foto Dan Ibsen
Kan du lave en ”2009’er” – du gjorde det dengang – vil vi se dig i toppen af feltet her ?
”Feltet er efter min umiddelbare opfattelse stærkere end dengang, men når jeg har været ude og sejle hernede, får man også et indtryk af, at sejlerne måske alligevel ikke har rykket sig så meget. Det er svært at vurdere. Sejlerne er blevet stærkere, de sejler virkelig godt og mange arbejder intenst på at udvikle deres grej og teknik. Men en gang imellem kan det også gå den anden vej eller udviklingen går i stå.”
Sejlerne er også blevet lettere, fordi det har kunnet betale sig ved en række af de vigtigste stævner. Mange har også fokuseret på, at Rio ville blive i let vind, men test-eventen viste noget andet, det kan måske lige så godt blive middel og hård vind. Sejlerne er også meget høje, og jeg er blandt de små i forhold til mange af topsejlerne. En canadisk sejler, som er meget sammen med landets basketball spillere, er den næsthøjeste i den gruppe. Det siger noget om de unge sejlere i klassen nu.”
En ”2009’er” er Jonas comeback efter OL 2008, hvor resultatet ikke levede op til egne og andres forventninger. Båden blev lagt på hylden, ingen sejlads mere, det var måske slut som topsejler – men der var VM i Vallensbæk, og Jonas havde lovet at være med på hjemmebane. Båden blev fundet frem kort før stævnet, han var ikke i form og havde ondt i alle muskler efter de første sejladser, som heller ikke var i top. Pludselig ”tog fanden ved” Jonas – i den sidste del af stævnet sejlede han en suveræn serie og vandt, til både sin egen og andres overraskelse, sit andet VM-guld.
Hvad siger alle de andre i klassen, da du pludselig stod hernede ?
”Det har været superpositivt at møde dem alle sammen igen, meget vedkommende, en rigtig god oplevelse. Det er en fantastisk klasse, der er fuld krig på vandet i hver eneste sejlads, på land er vi kammerater, og der er en fed stemning. Men de andre var selvfølgelig overraskede – da jeg pludselig dukkede op – ud af den blå luft.”
Kan du få en OL kampagne til at hænge sammen med resten af dit liv ?
”Jeg er for nylig blevet gift, og det ændrer selvfølgelig på ens liv, og der kommer selvfølgelig fokus på vores forpligtelser overfor hinanden og vores fremtid sammen. Da jeg sagde ja i starten af august, troede jeg det kunne hænge sammen, men som udviklingen har været med privatliv og job siden, så hænger det lige nu ikke så godt sammen. Det kan ændre sig, og jeg vil se tiden an. Jeg vil naturligvis gerne sejle et OL til, men ikke for enhver pris. Privatliv og job skal først og fremmest hænge sammen.”
”Jeg sejler det her stævne, fordi jeg elsker sejlsporten og har lyst. Viser det sig at det kan lade sig gøre at sejle et OL til, så er det herligt. Hvis ikke, så er det fordi andre ting er vigtigere i mit liv nu hvor jeger 33 år.”
Jonas Høgh-Christensens sejlsportskarriere – highlights:
-
OL-sølv 2012 - OL 2008 nr. 6 - OL 2004 nr. 9
-
VM-guld i 2009 og 2006 - VM-bronze i 2012 og 2008 - VM 2007 nr. 4
-
Næsten 2 år som nr. 1 på ISAF verdensranglisten
-
Mange guld, sølv og bronze placeringer i ISAF World Cup stævner siden starten af 0’erne.
-
Årets Sejlsportspræstation 2006 – 2009 - 2012
Jonas sejlede i foråret et TORM Grand Prix stævne id for Rungsted, hvilket var første gang han sad i jollen siden OL 2012. Foto Per Heegaard (arkiv)