Søndag led bestyrelsen i WS, (World Sailing, red.) - med den danske præsident Kim Andersen i spidsen et smerteligt nederlag, da deres store reform blev nedstemt. Der er brugt bunker af tid, rigtig mange penge, og alle sejl var sat for at få gennemført en helt ny struktur og måde at træffe beslutninger på i WS.
Det magtfulde Council skulle blandt andet splittes i to. Den daglige ledelse samt bestyrelsen ville få mere magt – i bestræbelserne på at gøre beslutningsprocesserne nemmere.
Men set i det berømte bakspejl, så lignede det en håbløs mission.
Bestyrelsen i WS har været udsat for et gedigent stormvejr de seneste 12 måneder, et stormvejr som kulminerede ganske få dage før årets generalforsamling, som blev afholdt på Bermuda.
Organisationens CEO Andy Hunt valgte at søge nye udfordringer (!) 10 dage før det store slag skulle stå.
Der har været en del møgsager – en tom bankkonto, og som nævnt en CEO, der smutter umiddelbart før slaget skal stå! Vil man give sådan en bestyrelse et nyt og stærkere mandat?
Løber tør for penge
Bestyrelsen har tidligere været fremme med hatten i hånden, da det ser ud til at organisationen løber tør for penge inden længe. Det er en længere forklaring, men overordnet – så handler det om WS modtager i store runde tal 100 millioner danske kroner fra IOC/OL – disse penge, sammen med de sponsorbeløb WS selv formår at skrabe sammen, skal så holde den kommende fireårige periode, i dette tilfælde fra 2020 til 2024.
Fra Rio 2016 gik man ind i den nye periode med penge på bankbogen. Lige nu ser det ud til at kassen stort set er tom, når årsskiftet nærmer sig – altså et lille år før en ny 'indsprøjtning', og ifølge World Sailings egne tal vil man få brug for at trække på en kredit for at overleve. Der bruges ca. 35-40 millioner om året, og det er nogenlunde det tal som man er bagud, når indsprøjtningen efter OL i Tokyo kommer.
World Sailing går altså ind i en ny OL-periode på fire år med netto 60-65 millioner på kontoen, ca. nok til at overleve to af de fire kommende år, hvis man sparer! Der skal tages en eller anden form for action. Dette kræver handling – der skal udfærdiges en plan for hvordan man tænker at komme gennem de magre år!
Stor afstemning i 2020
Det kunne meget vel tænkes, at en del af de nationer der stemte nej, sidder tilbage og tænker på ordet 'timing'. Når vi er 12 måneder længere fremme i kalenderen, så forlyder det, at hele tre personer i den nuværende bestyrelse ønsker at gå på 'pension' – de stiller altså ikke op til genvalg. Samtidig er præsidenten på valg, så der er tale om over halvdelen af stemmerne (formandens dobbeltstemme, red.), som risikerer at blive skiftet ud i november 2020. Vil man byde en kommende ny bestyrelse, at overtage en strategi, udfærdiget af en afgået CEO, og en præsident som skal i kampvalg?
For dem som fulgte den næsten seks timer lange generalforsamling fra Bermuda søndag (via YouTube link, red.) - så kunne man høre to overordnede betragtninger, som skriger til hinanden i modsætninger, og udstiller det komplicerede i så store ændringer. En af modstanderne af de delegerede udtalte, citat – oversat til dansk: 'Du finder altid problemerne i detaljen' – mens der fra den gruppe, som ville stemme for forslaget, lød citat – oversat til dansk: 'Du kan aldrig kommer helt ned i detaljen, men må stemme ud fra det store billede' – sådan to betragtninger kan jo aldrig nå overens.
Der er brug for en reform
Det er helt sikkert ikke nemt at få lavet om på en organisation som er så kompleks som World Sailing, og hvor så mange forskellige interesser skal respekteres, men jeg er overbevist om, at en reform af den måde WS drives på er bydende nødvendig. Dette kræver absolut God Governance, et budskab som den nuværende præsident Kim Andersen gik til valg på, men samtidig et budskab, som har været så svært at føre ud i livet.
Kritikerne får alt for nemt ammunition til deres store kanoner, når der tydeligvis ikke er styr på butikken, hvilket Andy Hunt i mine øjne tog konsekvensen af. Et klogt move inden han var blevet sparket ud med 180 kilometer i timen. Jeg er sikker på at Andy Hunt ikke får et julekort fra præsident Kim Andersen, en præsident, som ikke har kunnet undgå, at få skrammer fra sin tidligere CEO.