I videoen nederst her kan du se INEOS, den engelske båd, i et fint klip, hvor man kan se hvordan den meget specielle konstruktion sejler på fladt vand og lige præcis nok vind til at holde båden flyvende. Små vinkelforskydninger i kurs, angrebsvinkel i sejlene (specielt storsejlet), samt aktiv, softwarestyret brug af foils (både på roret og de store, vægtede foils) holder den let og hurtig i luften, med minimal modstand. Den sidste del af videoen viser båden tæt på.
Lang, flad bulb
Det her er Ben Ainslies båd nummer to, det vil sige den som skal bruges under selve America’s Cup. Den har fået en meget karakterisk bulb, eller langsgående pod, under skroget. Den er flad under, noget som formentlig hjælper til med at skubbe båden hurtigere op i luften igen, når den falder helt eller delvis ned fra flyvende tilstand.
AC-75 reglen er udformet sådan, at alt under vandlinjen, det vil i prakis sige foilstyring, styres med computer- og batterikraft, mens alt over vandlinjen, det vil sige i praksis sige sejlene, styres manuelt af sejlerne selv. Storsejlet er dobbelt, altså et ”soft” vingesejl.
Tre hold udfordrer ETNZ
Udfordrernes indbyrdes kamp, Prada Cup, starter allerede 15. januar. Der er kun tre hold som skal kæmpe om sølvpokalen i AC-finalen mod forsvarerne, Emirates Team New Zealand: Foruden INEOS Team UK er det italienske Prada Pirelli Luna Rossa Team og American Eagle (USA).
Finalesejladserne starter 6. marts.
Alle de fire hold som er med i America’s Cup denne gang har nu søsat sin båd nummer to, og træningen i Auckland er i fuld gang. Som sædvanligt er der juridiske slagsmål i gang omkring sejladsen – men det er en historie vi gemmer til en anden gang.