Undervisningen i navigation får en hjælpende hånd af firmaet NaviTools.
Den 14-årige Jeppe Krat fra Greve står bag et nyt 3D-printet undervisningsmateriale, som kan anvendes i sejlklubber, sejlhøjskoler og andre steder, hvor man underviser i navigation.
– Jeg fik ideen til de 3D-printede søfartsmærker under Covid19-krisens højdepunkt i april måned. Jeg havde netop deltaget i en konkurrence for unge forskere, hvor jeg havde præsenteret et sikkerhedsfaktorsystem til foils, som blev præmieret. Jeg sejler selv, men det var den tid, hvor vi måtte holde os hjemme. Kapsejladserne var aflyst, og træningen suspenderet, så jeg havde masser af tid til et nyt projekt, fortæller Jeppe Krat en tidlig morgen over telefonen til Bådmagasinet, før han skal i skole.
Han begyndte at designe modeller af bøjer i 3D-programmer, og snart kunne han printe prototyper ud på sin 3D-printer af alle søfartsmærker, som anvendes i de danske farvande i en hårdfør plastik og i forskellige farver. Siden kom også båker til – det er de anmærkninger, man finder på landjorden.
– Jeg præsenterede mine produkter på Facebook og fik flere henvendelser fra sejlklubber og højskoler, som gerne ville købe dem til deres undervisning. Jeg kalder nu mit hobbyfirma for NaviTools og tilbyder forskellige størrelse af pakker. Jeg tror, det er en stor hjælp, at man kan placere anmærkningerne som brikker på et søfartskort, og sidde i en gruppe og snakke om deres betydning og flytte rundt på dem, siger Jeppe Krat.
Navitools tilbyder også et NaviBoard, hvor man kan øve sig i at huske sømærkernes form og farver, og der er magnetbøjer til whiteboardtavler og forslag til øvelser i undervisningen, hvor navigations-brikkerne indgår i et lærespil.
Jeppe Krat er nu i færd med et værktøj til baneledere, vindmåling ved kapsejladser og at designe skibe og skibe til 3D-printet materiale, hvor der undervises i vigeregler, lanterner og dagsignaler.
I fritiden er han aktiv kapsejler i Sejlklubben Køge Bugt, hvor han har sejlet ungdomsjollen Zoom8 og for to år siden vandt han Danmarksmesterskabet i RS Tera-jollen. I dag er han begyndt at sejle 29’er.
Se NaviTools pakker til navigationsundervisning på hjemmesiden: navitools.dk
Jeppe Krat har deltaget tre gange i konkurrencen for unge forskere, og har alle tre gange stået på præmiepodiet.
Navitools har allerede kunder i hele landet, blandt andet Oure Idrætsefterskole, Samsø Efterskole, WaterGames og flere sejlklubber.
Med simple brikker i sættet NaviBoard kan man bygge alle bøjerne og de tilhørende reflekser, og målsætningen er at gøre undervisningen i navigation mere håndgribelig og interessant. Undervisningssættene er ideelle til duelighed- og speedbådsprøven.
Den 14-årige Jeppe Krat fra Greve står bag et nyt genialt 3D-printet undervisningsmateriale