De danske livreddere tager livtag med Vesterhavet og området omkring Sydstranden i Hvide Sande, når der afvikles WATERZ DAYS 2020 i weekenden 5.-6. september.
Her vil nogle af landets bedste livreddere deltage i Oceanwoman-Oceanman Denmark 2020, der er den ultimative udfordring for alle havkvinder og havmænd.
Deltagerne skal nemlig igennem 10,5 km. på Surfski, svømme 2,5 km., padle 3,5 km. på et board og slutteligt løbe 5,5 km. - alt sammen på tid.
- for at deltage skal man have erfaring med brug af Surfski, board, svømning i åbent vand og som minimum have en række færdigheder blandt andre at svømme eller ro gennem en meter høje bølger i brændingen, man skal kunne komme op på sin surfski eller sit board, hvis man ryger i vandet og så videre, fortæller Michael Iwersen fra Respekt for Vand under Trygfonden, der står bag arrangementet i samarbejde med Danmarks Svømmeunion.
Han fortæller, at man anbefaler, at deltagerne har en gyldig Åbent-vand Undervisningsprøve eller en ILS Åbent-vand Livredderprøve eller et tilsvarende udenlandsk certifikat.
Sikkerheden i top
Oceanwoman-Oceanmen Denmark 2020 er et krævende race og det er også baggrunden for, at sikkerheden er helt i top for deltagerne.
- kigger man på Surfski delen af konkurrencen, må man kun anvende godkendte surfski ligesom livredderen skal anvende godkendt svømmevest, leach (en type sikkerhedsline, red.) mellem Surfski og atlet, mobiltelefon i et tæt cover samt have et nødblus bundet til svømmevesten, fortæller Michael Iwersen.
Sikkerheden er også i top under svømmedelen af konkurrencen.
- her svømmes med en udleveret taske samt badehætte og så har deltageren en hjælper på et board og som har en gyldig livredderlicens til at følge vedkommende under hele svømmeturen. Afstanden mellem de to må være fra fem til maximalt ti meter under hele svømmeturen, fortæller Michael Iwersen.
Publikumsaktiviteter
Mens konkurrencerne afvikles i løbet af lørdag den 5. september, hvor publikum på standen ved Sydmolen i Hvide Sande virkeligt kan få sig en på opleveren, er det publikum selv, der kommer i centrum søndag den 6. september.
- her bliver der mulighed for bare at dukke op og se blandt andet en redningsøvelse, hvor man redder en Kite- og Windsurfer. Der bliver også en redningsøvelse med fokus på håndtering af nakkeskader i bølger. Der bliver også fremvisning af redningsudstyr, lige som der er åbne aktiviteter, hvor man kan prøve et resque board eller en redningstorpedo. Her skal man selv i vandet og bør derfor medbringe badetøj og håndklæde, fortæller Michael Iwersen.
Hvor deltagerne i lørdagens konkurrencer skal betale et deltagergebyr, er der gratis entre for publikum til at overvære alle aktiviteterne hele weekenden.
Glæder sig til Hvide Sande
Deltagerne glæder sig til at komme til Hvide Sande.
- beliggenheden med Vesterhavet på den ene side og Ringkøbing Fjord på den anden, giver nogle unikke muligheder, når man kan skal lave arrangementer af den her type, ligesom der findes en altafgørende opbakning fra både lokale myndigheder og arrangører, der gør, at vi ser frem til et fantastisk arrangement og at være med til at fortælle den gode historie om, hvad vandet faktisk også kan bruges til under sikre forhold, slutter Michael Iwersen.
Alle aktiviteterne afvikles efter myndighedernes retningslinjer i forbindelse med Covid-19 herunder krav om afstand mv. mellem publikum, deltagere mv.