Måske 10 gange mere mikroplast i Atlanten end tidligere antaget

Related Articles: 3 mio. tons plastic i havet - hvert år, Havene er fyldt med plastik, Muslinger bliver deforme af mikroplastik

Hvor meget plast flyder der egentlig omkring i havet? Det er der ingen der rigtig ved. Dels er der de stumper man kan få øje på, og dels er der mikroplast, som består af plastmateriale brudt ned i så små stykker, at de er usynlige for det blotte øje. I tillæg er det svært at måle, andet end tæt på overfladen. Og endelig måler man typisk for bestemte plasttyper. Ingen målemetode kan få det hele med.

12-21 millioner tons
Men en ny forskningsrapport, for nyligt publiceret i Nature Communications, er efter sigende den første der er lavet med udgangspunkt i en egentlig måling af usynlige plastpartikler i hele Atlanterhavet. Og den fortæller, at den anslåede mængde mikroplast i de øverste 200 meter af vores nærmeste verdenshav ligger et sted mellem 12 og 21 millioner tons.

Totalt måske 200 millioner tons
Endnu mere bekymrende er det, at målingen kun omfatter tre almindelig brugte typer plast (polyethylene, polypropylene og polystyrene), og kun måler et begrænset spektrum af partikelstørrelser. Målingerne er taget i hele farvandet mellem Falklandsøerne og de britiske øer. ”Hvis vi antager at der er lige meget plast i vandet i alle dybder, kan vi regne ud at der totalt set befinder sig omkring 200 millioner tons plast i Atlanten”, står der i rapporten. Tidligere antagelser har ligget på ca. 17 millioner tons.

Findes overalt
I dag er der fundet mikroplast alle steder hvor der er vand på planeten – inklusive i is både i Arktis og Antarktis. Der er fundet mikroplast i verdens dybeste havområde (Marianergraven), og det findes i den mad vi spiser og den luft vi indånder. I en undersøgelse fra Arizona State University, hvor man undersøgte 47 prøver fra menneskelige organer som lever, lunger og nyrer, fandt man mikroplast i samtlige prøver.

Kilde: Independent

Undersøgelsen af mikroplast i Atlanterhavet er gennemført at det britiske National Oceanography Centre (NOC).







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen