Magasient BÅD på er gaden, nummer 563 i rækken - og traditionen tro kan du læse redaktørens leder, samt smugkigge på hvad der ellers findes af artikler på de 100 tryktet sider.
Det MÅ være tid til at åbne
Ultimo juni blev der sejlet Sjælland Rundt. Små 150 både var tilmeldt, fordelt med 589 sejlere om bord. Helsingør Sejlklub havde lagt sig i selen, og skabt et arrangement så flot så flot med fuld fokus på at undgå for mange samlet på ét sted. Alle deltagere var blevet delt ind i grupper af 40 personer, bådene var fordelt i disse grupper ud over hele Helsingør Lystbådehavn, som vel at mærke er en af landets største. Skippermøde samt sociale arrangementer var naturligvis erstattet af virtuelle happenings. Bådene blev kaldt enkeltvis ud til en respitstart, så smitterisikoen i dette sammenhæng var så godt som ikke eksisterende. Det kunne ikke gøres bedre.
Alt var linet op lige indtil den lokale landbetjent stak hovedet forbi et par døgn før startskuddet skulle lyde, blot for lige at gøre stævneledelsen opmærksom på, at man, i henhold til forsamlingsforbuddet, kun måtte være 500 i dette arrangement – og dette tal skulle også skulle indeholde de officials, som havde stillet deres frivillige arbejdskraft til rådighed – altså personer, som ville sidde tilbage på havnen, når sejlerne var sendt af sted!
Jeg må indrømme, jeg var noget målløs, da nyheden tikkede ind på redaktionen. 89 sejlere var blevet bedt om at blive hjemme med begrundelse i forsamlingsforbuddet.
Hvorfor kunne der ikke gives dispensation til Sjælland Rundt? Brødrene Allan og Dan Ibsen var blandt de fravalgte. To ihærdige twohandsejlere, den ene overlæge, og den anden nok bedst kendt som tidligere generalsekretær i Dansk Sejlunionen – de valgte ganske enkelt i protest, at sejle Sjælland Rundt med Dannebrog på hækken – altså uden for det officielle arrangement.
Normalt bifalder jeg ikke ulydigheder, men denne gang vælger jeg at kippe med flaget. Godt gået Allan og Dan. Når retningslinjerne til sidst bliver så urimelige, så mister man ganske enkelt respekten for beslutningen, truffet af politikerne på
Borgen. Fra DIF og Dansk Sejlunion forlyder det, at der er ydet en stor indsats for at få lempet reglerne, eller opnået en dispensation. Herfra kan jeg konstatere, at den indsats åbenbart ikke har været nok – det er ikke lykkedes, at få ændret et komma.
Jeg tror ikke der findes mange, hverken læger, politikere eller embedsmænd, som reelt mener at smitterisikoen er stor ude på det åbne hav, eller for den sags skyld hvor som helst bådene ville befinde sig på en Sjælland Rundt. Udendørs om bord på en båd, er vel nok et af de steder, man med ro i sindet kan opholde sig, uden at udsætte sig selv for smitte. Jeg føler med de sejlere, som havde glædet sig til turen rundt om Sjælland.
Herfra håber jeg virkelig at protesten har givet genlyd, og så højt, at de implicerede parter kan indse fornuften i at åbne for sejlsporten. Tiden må være inde til at give klubberne og kapsejlerne deres stævner tilbage. Når jeg tænker på hvad man ellers oplever af ”forsamlinger” i dagligdagen, så giver det bare ingen mening at opretholde forsamlingsforbuddet til søs.
Søren Øverup
Redaktør