Stand Up Paddle er blevet en populær sport trods denne sommers omskifteligt vejr. Men de såkaldte SUP har skabt travlhed for livredderne på de danske strande.
– Vi har været ude at hente flere på SUPs, som vi kategoriserer som livreddende aktioner, og vi har haft mange hændelser, hvor vi advarer folk mod at padle ud i fralandsvind, siger chef for TrygFondens Kystlivredning, Anders Myrhøj, til TV2 Øst.
Dage med fralandsvind giver mest travlhed hos de ca. 200 livreddere fra TrygFondens 37 kystlivredderstationer, der melder om dage med 20-30 aktioner, der skyldtes brugen af SUPs. Anders Myrhøj forklarer, at en oppustelig SUP agerer fuldstændig som et stort badedyr, når der er vind:
– Når man står på sådan et SUP, fungerer du selv som et sejl. – I fralandsvind kan man tro, at man kun er 50 meter fra kysten. Men når man så kigger over skulderen igen, er man pludselig drevet 200 meter ud. Og her går folk ofte i panik og handler irrationelt.
I den forgangne uge har der i region Øst, som dækker Vest- og Sydsjælland, samt Lolland-Falster, været gennemført samlet 795 aktioner – heraf tre førstehjælps- og 50 forebyggende aktioner, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras, gummibåd, badedyr eller SUP med i vandet ved fralandsvind, skriver TV2 Øst.
Interessen for at padle opretstående på et oppusteligt surfbræt er i år vokset markant. Og på kun fem år er Dansk surf og rafting forbund gået fra 500 medlemmer til 3.500.
Kilde: TV2 Øst og Folketidende