Igennem foråret har Aarhus Lystbådehavn været plaget af uro fra større grupper, som samles på havnen. Det har nu fået rådmanden for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune til at gå ind i sagen for at havnen igen kan blive et trygt sted at være.
Hærværk på både og klubhuse, ubudne gæster på både om natten, truende adfærd, høj musik og affald på kajen. Listen af ubehagelige episoder på Aarhus Lystbådehavn i den seneste tid er lang. Derfor har en samling af foreningerne i Aarhus Lystbådehavn bedt Aarhus Kommune om at skride til handling.
- Problemerne på havnen har været en blanding af større forsamlinger, som har badet fra molehovedet i godt vejr og er blevet hængende om aftenen og nogle er gået om bord på bådene, hvilket selvfølgelig er ubehageligt. Og så er der en mere hård kerne i store biler med truende adfærd, som har gjort det utrygt for andre at være på havnen, siger Jørgen Ringgaard, bestyrelsesformand i Aarhus Sejlklub til Bådmagasinet.
Efter henvendelse til kommunen og adskillige opkald til politiet i forbindelse med episoder på havnen holdt rådmanden for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad, tirsdag åben træffetid i klubhuset i Aarhus Sejlklub. Mødet tiltrak repræsentanter fra de forskellige foreninger i lystbådehavnen, men også beboere fra Aarhus Ø var til stede ved mødet for at dele deres oplevelser med uro på Aarhus Ø.
Efter mødet har Rabih Azad-Ahmad skrevet dette opslag på sin Facebook-profil.
”Tak til beboerne og fritidsbrugerne på Aarhus Ø for, med så kort varsel, at have taget imod invitationen til dialogmødet. Situationen på Aarhus Ø, kalder på handling. Jeg valgte derfor at afbryde min ferie og glæder mig nu over, at så mange har valgt at deltage og er kommet med god input. Beboernes og sejlernes personlige oplevelser har gjort stort indtryk på mig.”,
Den positive oplevelse af mødet, deler Jørgen Ringgard, som håber på, at mødet kan føre til nye tiltag, så havnen bliver tryg for alle.
- Jeg synes vi blev hørt ved mødet og rådmanden tog vores løsningsforslag med videre. Blandt andet var der forslag om at sløjfe parkeringspladserne omkring klubberne, videoovervågning, og at lukke molehovedet af, så man ikke længere kan samles derude. Vi er optimistiske efter mødet og følger selvfølgelig sagen tæt, afslutter Jørgen Ringgard.
Privat vagtværn
Indtil videre har dialogen ført til at Aarhus Kommune har ansat et privat vagtværn, som patruljerer på havnen i aften- og nattetimerne, hvor problemerne er størst. Hvad, der ellers skal til, for at Kystpromenaden igen bliver et trygt sted at være, er Aarhus Kommune i gang med at undersøge sammen med blandt andet politiet. Derfor kan pressechef i Kultur og Borgerservice Michael Jaap heller ikke sige, om der bliver iværksat yderligere tiltag eller hvorvidt parkeringspladserne omkring havnen bliver lukket af, som det blev ønsket på mødet med rådmanden.
- Ideen med området omkring havnen er jo, at folk skal kunne nyde Aarhus fra vandkanten, men de, der besøger havnen, skal selvfølgelig opføre sig ordentligt, siger Michael Jaab og fortsætter, - Vi vil gerne være sikre på, at det, vi gør, virker, og vi er ikke interesserede i at skubbe bolden over til nogle andre. Derfor har vi heller ikke truffet nogen endelig beslutning om, hvad der skal ske på havnen, siger han, men understreger, at Aarhus Kommune arbejder på sagen.
Ud over et privat vagtværn sørger politiet nu også for at være mere til stede på havnen og flytter blandt andet deres mobile politistation ud i området med jævne mellemrum.