Spørger man sejlere, kano- og kajakroere eller garn- og lystfiskere, om de bruger vest, svarer 66 pct. ”altid”, og 92 pct. mener, at de altid tager skipperansvar. Det viser, at viljen er der, men virkeligheden ser en smule anderledes ud ifølge SejlSikkerts årlige redningsvesteoptælling i havnene. Derfor handler dette års SejlSikkert-kampagne om at opfordre og påvirke hinanden til at sejle mere sikkert, og sommeren over vil havne i hele landet være fyldt med de gode budskaber om at huske vesten og tage skipperansvar.
Det er højsæson for fritidsaktiviteter på vandet, og dermed er det tid til årets SejlSikkert-kampagne. De iøjnefaldende gule skilte og klistermærker fra SejlSikkert, vil i de kommende måneder sende sejlere, fiskere, roere og andre, der bruger vandet, afsted med en venlig opfordring til at sejle/ ro sikkert.
Årets tema er endnu en gang veste og skipperansvar, og det er der en god forklaring på, lyder det fra Sten Emborg, der er specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, som sammen med TrygFonden står bag indsatsen:
- I vores seneste undersøgelse blandt 2.804 fritidssejlere, fritidsfiskere og roere, svarer 92 pct., at de tager skipperansvar, og 98 pct. mener, at skipper er i sin gode ret til at bede alle om bord om at have vest på. Det viser en meget positiv indstilling til at sejle sikkert og prioritere sikkerheden. Men når vi ser på, hvad der rent faktisk foregår i havnene, så ser det ikke helt så flot ud, fortæller Sten Emborg og henviser til de redningsvesteoptællinger, som SejlSikkert har gennemført én gang hvert efterår siden 2016, siger Sten Emborg.
Viljen er der, men….
I den seneste redningsvesteoptælling fra 2019*, var det sammenlagt 52 pct. af sejlere, fiskere og roere, der havde vest på, da de sejlede ud af havnen, og på 47 pct. af fartøjerne havde alle personer redningsveste på. Til sammenligning har 86 pct. af skipperne svaret i en spørgeskemaundersøgelse, at de altid sørger for, at alle ombord har redningsveste på.
Kampagnen opfordrer derfor til, at man ikke alene selv udviser ansvar på sit eget fartøj, men også lægger et positivt forventningspres på andre i havnen, forklarer René Højer, der er programchef i TrygFonden:
- Det handler om, hvordan du kan være med til at få andre i nabobåden, i havnen eller i klubben til at tage et ekstra skridt for sikkerheden. Mind dem på en venlig måde om at huske vesten. Du kan også tale for, at alle bruger vest på klubbens fællesture, fx pinseturen eller på de lokale aftenkapsejladser. I det hele taget handler det om ikke at være bange for at give gode råd om sikkerhed eller komme med en venlig og velment opfordring til hinanden. Det kan føles svært at komme med råd til andre voksne, men i virkeligheden er det jo at vise omsorg for dine kammerater, når du ikke er ligeglad med deres sikkerhed. Vi håber derfor, at det kan være med til at skabe en kultur i havnen, hvor alle bidrager til at højne sikkerheden, siger René Højer.
Læs mere om SejlSikkert-kampagnen her.
Ta’r du skipperansvar?
98 pct. mener, at det er ok, at skipper beder dem om at tage vest på
92 pct. af skipperne svarer, at de tager skipperansvar for alle ombord
91 pct. af bådejerne svarer, at de ikke synes, det er svært at bede andre ombord om at tage vest på
86 pct. svarer, at de tager ansvar og sørger for at alle ombord bruger vest
Bruger du vest?
86 pct. angiver, at den mest udbredte grund til at bruge vesten er, at det øger ens sikkerhed
60 pct. svarer, at de gerne vil blive bedre til at bruge vest
Kilde: Evaluering af SejlSikkert 2019. Rapporten er udarbejdet af Als Research for SejlSikkert 2019. I alt deltog 2.804 respondenter blandt sejlere, fritidsfiskere og roere i undersøgelsen.
*Observationsstudiet er gennemført af Als Research i 15 havne i alle dele af Danmark over to dage i efteråret 2019. Undersøgelsen er blevet gennemført én gang årligt siden 2015 og har indtil nu indsamlet flere end 27.000 observationer.
– Samlet set angiver 66 pct. af sejlerne, fiskerne og roerne, at de altid bruger vest, når de er på vandet. Men vores redningsvesteoptælling fra havnene viser et andet billede. Jeg tolker det som en stor velvilje over for vesten, men at der er brug for at blive mindet om, at den ikke gavner, hvis den blot ligger i båden – den skal på, siger Sten Emborg
Når man spørger sejlerne, roerne og fiskerne, om de bruger vest, har andelen været stødt stigende siden 2017. Det er tegn på en positiv vilje til at bære vest.
Kilde: Evaluering af SejlSikkert 2019.