Er der noget vi sejlere er gode til, så er det at tjekke vejrudsigter: DMI, YR.no, weather.com og hvad de ellers hedder. Og vejret er noget, der betyder noget, for at få en god sejltur.
Men meteorologi er en vanskelig videnskab, hvor regnestykket indeholder flere ubekvemme, som det hedder her i familien. Der er tusindvis af faktorer, der liiige får lavtrykket til at gå udenom Danmark, eller måske får vi uvejret lige på og hårdt.
Får vi det berømte højtryk fra Østeuropa, giver det sol og varme, men ingen vind. Eller stiller lavtrykkene fra nordvest sig op i kolonner, giver det vand, vind og ikke så meget varme.
Og så ved vi godt, at vejrudsigter der rækker ud over tre, fire dage, er meget usikre.
Langtidsmeteorologerne fra DMI, Martin Lindberg og Steen Hermansen har gjort forsøget, og kommer her med en prognose, der rækker sommeren over. Som det ser ud lige nu, bliver det så nogenlunde en dansk normalsommer – med andre ord en pose blandede bolsjer.
Juni
Fra den sidste uge af juni og frem får vi formentligt afvekslende sommervejr, dog stadig med mulighed for flere dage med solskinsvejr til de fleste. Temperaturen holder sig frem til slutningen af juni mest i den pæne ende af sommerskalaen, hvorefter den nærmer sig det normale for årstiden.
Junis gennemsnitstemperatur ser ud at ende lidt over normalen, mens nedbørsmængden på landsplan sandsynligvis ender omkring normalen, dog med ret stor usikkerhed og med mulighed for store regionale forskelle, grundet mulighed for lokale kraftige byger.
Juli
Trods den betragtelige usikkerhed, ventes højtryk overvejende at befinde sig over Sydøsteuropa, mens der er tendenser til lidt lavere tryk over Nordskandinavien. Det medfører en dominerende vestlig strømning med normalt, dansk sommervejr – eventuelt lidt til den kølige side. Kort sagt bliver det til enkelte dage med skyer og regn, efterfulgt at dage med opklaring, drivende blomkålsskyer og typiske dagtemperaturer mellem 17 til 22 grader. Flere prognoser antyder højere tryk end normalt fra Centraleuropa og op over det sydlige Skandinavien. De fleste lavtryk fra Atlanten vil derved tage ret nordlige baner forbi Island til Nordskandinavien.
Der er således gode muligheder for flere perioder med tørt, solrigt og varmt vejr, dog afbrudt af svage fronter, der oftest passerer landet fra vest med skyer, regn og lidt lavere temperaturer.
Julis gennemsnitstemperatur ender sandsynligvis lidt over normalen, mens nedbørsmængden på landsplan ser ud at ende lidt under normalen.
August
Udsigten for den sidste sommermåned er mere usikker. Den højtryksprægede vejrtype fra juli, med overvejende varmt og solrigt vejr, kan muligvis fortsætte et godt stykke ind i august. Der er dog også efterhånden flere prognoser der peger på at lavtryksbanen bliver lidt sydligere – fra Atlanten via De Britiske Øer og ind over Skandinavien.
Det er derfor sandsynligt, at vi efterhånden får mere skiftende vejr, hvor tørre, solrige og varme perioder afløses af frontpassager vestfra med skyer, en del regn og lavere temperaturer.
Prognoser er usikre
For dem som skal på sommerferie, skal det slås fast, at prognoserne på den lange bane er meget usikre. Sommervejret har derfor stadig mulighed for at ændre sig, men lige nu ligger langvarigt stabilt, varmt og tørt sommervejr - som vi så i 2018 – altså ikke i kortene.
Så er der kun tilbage at sende et fromt ønske om, at regn og storm starter kl. 1 om natten og slutter kl. 6 morgen. Resten af tiden vil vi gerne have 6-8 sekundmeter vind og tørvejr tak!
PS: Sommer betyder også skypumper. Så hold godt udkig, og få sejlene ned i en fart, hvis en sådan djævel nærmer sig.
God sommer