Langturssejlere skal til at skærpe opmærksomheden og planlægge turen grundigt, når turen går over de store oceaner. Australske forskere har ved at undersøge data fra de seneste 30 år påvist, at både bølgehøjder og vindstyrker er øget.
Stigninger i den gennemsnitlige bølgehøjde og -fart er blevet dokumenteret hele kloden rundt over de seneste 30 år. De senest indsamlede data matcher forudsigelserne om, at vejret vil blive mere ekstremt i takt med at vores planet bliver varmere.
Højere bølger og stærkere storme
Verdenshavene er blevet mere stormfulde igennem de seneste tre årtier, ifølge et stort og meget detaljeret studie lavet af et hold australske forskere. De nye tal forstærker bekymringerne i takt med at kloden bliver varmere, og ekstreme begivenheder som storme og oversvømmelser vil blive hyppigere og mere ødelæggende. Det fremgår af et forskningsprojekt fra University of Melbourne, der er offentliggjort i tidsskriftet Science.
Tallene for stigninger i bølgehøjde og vindstyrke er samlet ind i havene overalt på kloden og viser, at de største forandringer er i Sydhavet eller det Antarktiske Ocean, som består af Stillehavet, Atlanterhavet og det Indiske Ocean, der alle omgiver Antarktis. Undersøgelserne er baseret på data fra 31 satellitter og mere end 80 havbøjer, ialt fire millioner observationer, der er indsamlet mellem 1985 og 2018.
Ekstreme vinde i Sydhavet er øget med 1,5 m/sek. eller 8 % over de seneste 30 år, mens bølgehøjden er øget med 30 cm eller 5%. I Stillehavet ved ækvator, i Atlanten og det nordlige Atlanterhav er vinden øget med 0,6 m/sek.
– Selv om stigninger på hhv. 5% og 8% ikke lyder af meget, så vil det medføre meget store forandringer i vores klima, hvis udviklingen fortsætter. Øget bølgehøjde vil medføre oversvømmelser, kyst-erosion og bringe offshore-anlæg som f.eks. vindmøller i fare, siger Professor Ian Young, fra University of Melbourne.
Klimaændringer gør storme mere voldsomme
Forskerne fortæller, at observationerne var i overensstemmelse med forudsigelser fra klimamodeller og fra historiske kilder, der formoder, at som verden blev varmere, blev vejr og storme mere ekstreme, selv om forholdet var komplekst og ikke fuldt ud forstået.
– Den rolle klimaændringen spiller i vindhastighed og dermed bølgehøjde er stadig ikke klar, siger professor Young.
Undersøgelsen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Science, opdaterer tidligere arbejde fra samme hold, der blev offentliggjort for næsten ti år siden. En stor udfordring i at udarbejde dataserier, der er indsamlet over længere perioder, er betydelige ændringer i teknologi og databehandling over tidsperioden.
I den tidlige del af tidsperioden var dækningen ikke så omfattende, og målingerne var mindre præcise. Forskerne havde brug for at udelukke muligheden for, at de simpelthen så mere voldsomme storme, fordi der nu er flere satellitter til at se dem med.
Resultaterne tyder også på, at forholdene i det sydlige Ocean bliver mere forræderiske for skibe. Ifølge Young kan mere intense storme, der omgiver det sydlige Ocean, også generere større dønninger, der formerer sig over det Indiske Ocean, Stillehavet og Sydatlanten.
Kilde: The Guardian