Den 6. april har GPS-systemets ur kørt i 1025 uger. Det er én uge mere, end nogle modtagere kan holde til. Garmin og Raymarine beroliger.
Der er nu gået over 1000 uger siden GPS-systemets referenceuge, og når systemet passerer de maksimale 1024 uger, er det svært at gætte, hvad der vil ske med nogle GPS-modtagere.
For at finde en præcis position, er GPS-modtagere afhængige af at have den rigtige tid. Derfor inkluderer satellitsignalerne et tidsstempel. I en ældre version af navigationsmeddelelserne inkluderer dette tidsstempel et ugenummer. Her taler vi om antallet af uger siden 21. august 1999.
2. gang det sker
Ugenummeret er lagret i en værdi, som er begrænset til 10 bit. Den 6. april 2019, altså om 11 dage, udløber den 1.024. uge. Så sættes tælleren tilbage til 0, en begivenhed kendt som WNRO (Week Number Roll-over).
Problemet er, at ikke alle GPS-modtagere er i stand til at håndtere denne overgang. Det er i øvrigt anden gang, at det sker. Den første gang var den 21. august 1999, da den første periode på 1.024 uger var forbi. Denne periode startede den 5. januar 1980.
Garmin og Raymarine beroliger
Både Christian Ryborg fra Raymarine og Christian Peetz fra Garmin oplyser til bådmagasinet.dk, at der ingen problemer bliver med deres GPSer.
– Det er anden gang vi ser fænomenet, første gang var i 1999. Der bliver ingen problemer med de nyere GPSer fra Garmin, med nyere mener jeg apparater, der er ca. 20 år gamle. De allerældste, nogle håndholdte med over 20 år på bagen, kan måske fejle. Men det tror vi faktisk ikke, forklarer Christian Peetz fra Garmin.
– Vi hører fra vores bagland, at der ikke bliver problemer med Raymarines produkter. Men selvfølgelig kan der være nogle enkelte apparater derude, der er så gamle, at de muligvis ikke virker efter datoen. Men så vidt vi er underrettet, er der ingen problemer, lyder det fra Christian Ryborg hos Raymarine.
En af vores trofaste læsere Finn B. Andersen skriver til os:
– Jeg har selv en gammel AP-navigator som i 2000 blev ændret fra Decca til GPS. Hos Andersen & Kristensen i Køge, der lavede ændringen, mener man med nogenlunde sikkerhed, at hvis jeg lader navigatoren være tændt i den periode, hvor den ny datum indføres, vil apparatet automatisk acceptere ændringen. Det vil jeg naturligvis prøve.
Det er den tredie båd jeg har den i. Jeg købte den i 1984 efter den stormende Sjælland Rundt, hvor jeg med succes havde en med på prøve.
Nogle fejler på andre datoer
Ifølge U.S. Department of Homeland Security findes der enheder, som ikke bruger datoen den 21. august 1999 som reference, men har en anden referencedato for ugenummeret, for eksempel den dato, hvor firmwaren blev skabt. Disse vil ikke blive berørt den 6. april, men kan fejle på en helt anden dato.
Du kan læse mere om fænomenet på U.S. Naval Observatory og U.S. Department of Homeland Securitys hjemmesider (PDFer).
Kilder: digi.no & ing.dk