Fra 1. september er Christian Lerche ny direktør i Dansk Sejlunion. Store udfordringer venter forude – men der er muligheder, der kan udvikles, lyder det fra den erfarne erhvervsleder og sejlsportsmand.
To måneder er gået, siden Dansk Sejlunions bestyrelse sidst i juni udpegede Christian Lerche som sejlunionens kommende direktør. Lerche har brugt sommeren på bl.a. at være baneleder ved det succesfulde VM i Aarhus for de olympiske klasser – og i det hele taget er det en person med krop og sjæl dybt engageret i sejlsporten, som nu fra 1. september tager plads i direktørstolen i Dansk Sejlunion.
Finansiering og flere unge
Derfor er han heller ikke i tvivl, når han skal udnævne et par af de mest markante opgaver, der venter ham i det nye job.
'Det handler især om to udfordringer. Det ene er at tiltrække og fastholde de unge sejlere. Vi har en god og stabil medlemsudvikling, men har en udfordring med at fastholde de unge i sporten. Den anden store udfordring er at sikre finansieringen af vores elite- og talentarbejde for den kommende periode,' siger Christian Lerche.
Netop finansiering af aktiviteter og medlemsudvikling blandt unge er to udfordringer, der længe har figureret højt på Dansk Sejlunions dagsorden. Det bliver en helt central opgave for den nye direktør at bane vej for nye partnerskaber, som kan supplere de eksisterende aftaler omkring sejlerlandsholdet.
Der sker noget på unge-fronten
Medlemsudfordringen blandt unge er rent faktisk et af de områder, hvor der tænkes offensivt i øjeblikket. Adskillige sejlklubber har de seneste år investeret i nye, hurtige klubbåde – ikke mindst med henblik på at skabe nye, attraktive sejladstilbud for unge. Også Sejlsportsligaens nye 2018-koncept, Youngsters, sigter målrettet mod de 15-23 årige, og det samme gør Dansk Sejlunions sportsklub-koncept, som for få uger siden blev tildelt 600.000 kr. i støtte fra Spar Nord Fonden.
Christian Lerche har yderligere ideer rettet mod de unge. 'Jeg ser muligheder for, at vores sport og vores klubber kan få et større samfundsengagement. Eksempelvis ved at blive bedre til at åbne op for ressourcesvage unge. Vi kan give dem noget mere tro på livet og dem selv gennem en sund fritidsinteresse som sejlsport.'
Noget på hylderne for alle
De mange timers tv-sendinger fra VM i Aarhus rettede et kraftigt spotlys mod sejlsportens eliteaktiviteter. Og ganske vist er eliten ofte mere synlig end andre grene af sejlsporten, men det må ikke blive for dominerende – Dansk Sejlunion skal være relevant for alle, understreger Christian Lerche.
'Jeg vil bidrage til at sikre, at alle, som har en tilknytning til sejlsporten og vandet – at de oplever, at de får værdi af deres medlemskab af sejlklubben og af Dansk Sejlunion. Vi er andet og mere end kapsejlads, elite og ungdom. Vi har noget på hylderne for alle.'
40 år som sejler
55-årige Christian Lerche er cand.merc.-uddannet og har beklædt en række lederstillinger inden for bl.a. arkitektur og byggeri, ligesom han også i en periode var direktør i KDY.
Han begyndte at sejle som 13-14 årig, da nogle kammerater lokkede ham med i 606'erne i Hellerup Sejlklub. I gymnasietiden sejlede han nærmest hver dag, og det var også i den periode, han blev fanget af interessen for at være dommer ved kapsejladser – et karriereforløb, han siden har forfulgt med uddannelser, der har banet vej for dommeropgaver på højt niveau i ind- og udland.
Christian Lerche bor i København, han har tre voksne døtre, og han er medlem af både Hellerup Sejlklub og KDY.