Drukneulykker rammer typisk ældre, mandlige lystfiskere UDEN redningsvest, viser Søfartsstyrelsens opgørelse for 2017. Sejlere MED vest er til gengæld fraværende i statistikken.
Redningsvesten gør en forskel, når ulykken sker! Skulle nogen være i tvivl om dette, så tag blot et kig i Søfartsstyrelsens opgørelse over sejl- og bådrelaterede drukneulykker i Danmark i 2017.
Opgørelsen, der bliver omtalt i Dansk Sejlunions nyhedsbrev FRITIDSSEJLER, viser, at i alt 19 personer i årets løb mistede livet i forbindelse med fritidsaktiviteter på vandet og i havnen.
Et nærmere kig på de enkelte sager afdækker flere gennemgående træk.
• Ud af de 19 druknede er der INGEN, hvor det er oplyst, at vedkommende bar en korrekt siddende vest.
• 5 af de 19 druknede var mandlige jollefiskere i alderen 72-75 år. 4 af de 5 bar ikke vest, den sidste bar en forkert siddende vest.
• 5 af de 19 drukneulykker skete i havnen i forbindelse med ophold på og ved broer/både. Det var 4 mænd og 1 kvinde i alderen 54-82 år.
• 3 af de 19 var mænd (53-67 år), som faldt over bord fra sejlende lystbåde.
I alt druknede 13 personer ved enten sejlads eller ophold på og ved broer/både. Derudover druknede en mandlig kanoroer og en badegæst i et søbad.
Andre fatale ulykker
De resterende fire ulykker havde dødelig udgang som følge af andet end drukning. Det gælder bl.a. en kvindelig sejler, der døde af kvæstelser i forbindelse med en kollision. En mandlig kitesurfer mistede livet, da vinden pludselig løftede ham ind over land, hvor han ramte en stor sten.
Med i opgørelsen er også de to unge, amerikanske kvinder, der mistede livet ved den meget omtalte vandscooterulykke i Københavns Havn.
Sejlere tager sikkerheden alvorligt
'Opgørelsen dækker over 19 frygtelige tragedier. Enhver ulykke med dødelig udgang er én for meget,' siger sejladschef i Dansk Sejlunion, Steen Wintlev, og uddyber: 'Alligevel vil jeg godt fremhæve den væsentlige pointe, at traditionelle fritidssejlere iført redningsvest ikke figurerer i statistikken. Det understreger, at danske sejlere tager sikkerheden alvorligt, når de bevæger sig ud på vandet.'
'Druknestatistikken har altid en påfaldende stor andel af ældre, mandlige fritidsfiskere uden vest. Her er 2017 ingen undtagelse, desværre. Det bekræfter et velkendt mønster, hvor sikkerhed til søs åbenbart ikke har helt samme gennemslagskraft hos jollefiskere som hos fritidssejlere, der fra begyndelsen er opdraget med vest og sikkerhed som en uomgængelig del af turene på vandet,' siger Steen Wintlev.
Søfartsstyrelsen udgiver hvert år en opgørelse over fritidsulykker med dødelig udgang i danske farvande og havne. Berusede personer, der falder i vandet på vej hjem fra en tur i byens natteliv, er holdt ude af statistikken.