Dansk filmskaber har i selskab med tre Papua Ny Guineanere gennemført en ekstremt farlig rejse – verdens første sejlads hele vejen rundt om verdens næststørste ø Ny Guinea i en traditionel udriggerkano.
“På ekspeditionens første dag, flænsede sejlet og en time efter, var vi ved at synke”. Sådan begynder den 36 årige filmskaber, Thor F. Jensen, sin beretning om sin nylig fuldførte rekordsejlads, i selskab med tre sømænd fra Papua Ny Guinea; Justin John, Sanakoli John og Job Siyae, der har lært ham at sejle og leve som en indfødt.
Rejsen, der startede den 30. August 2016, har bragt mandskabet 6.300 km rundt om en af verdens vildeste øer - i en ni meter lang udriggerkano.
Et ekstremt farligt eventyr
Pirateri var udbredt på visse strækninger og her måtte mandskabe sejle i ly af natten med lanternen slukket. En måned inde i ekspeditionen var kanoen ved at synke på et forhekset rev, og da de kom i land, udbrød en machete-kamp imellem to lokale. Da besætningen endelig kunne lægge sig til at sove, blev de bestjålet.
Vest Papua - den indonesiske halvdel af øen bød på nye udfordringer: “Det indonesiske styre har jævnligt kampe med de indfødtes oprørsgruppe, så her var altid en chance for, at de ville smide os ud, hvis de mistænkte os for at støtte oprørsbevægelsen, men når de forstod, at vi lavede et verdensrekordforsøg, blev de utrolig hjælpsomme", fortæller Thor F. Jensen.
Tidevand og saltvandskrokodiller
En desperat mangel på finansiering har været en konstant bekymring, og trioen har måttet fiske og fouragere for at få mad på bordet. "Heldigvis har ekspeditionen fået stor støtte fra de mennesker, vi har mødt på vores vej - alt fra fiskere til stammehøvdinger og den indonesiske flåde. Men hvad der virkelig har sikret gennemførelsen af denne ekspedition, er donationer fra loyale Facebookfølgere, som har betydet, at der kunne betales for forsikringer, tilladelser og få udskiftet udstyr", siger Thor F. Jensen.
Hyldet som helte
Da mandskabet krydsede over Papua Ny Guineas sydlige grænse begyndte berømmelsen at tage til. Ankomsten til landets hovedstad, Port Moresby, skete under stor mediebevågenhed og byens fineste hotel, The Stanley, gav de tre udkørte sejlere en kæmpe luksussuite.
"Mine sejlere, som er vokset op på en afsides ø i en palmehytte, var svært begejstrede for de store senge og ikke mindst luksuskøkkenet med vaskemaskine", fortæller Thor.
Festlighederne fandt sted under Papua Ny Guineas nationale Kanofestival i Alotau. Sammen med tre lokale sømænd Justin John, Sanakoli John og Job Siyae, blev Thor F. Jensen den 04.11.2017, hædret med for den enestående bedrift, hvor de blev tildelt medaljer og hædersbeviser.
Med medaljer om halsen blev sejlerne hyldet. Foto: Paul Kerrison.
“At sejle ind til festivalen eskorteret af en armada af kanoer og opleve de lokales stolthed og glæde var helt fantastisk”, siger Thor og fortsætter: “Vi ønsker at promovere tourisme, lave et ærligt portræt af øen og dens befolkning. Samtidig håber vi med denne kano rejse at inspirere de kommende generationer til at varetage Papua Ny Guineas kulturelle arv”.
En historisk rejse
Thor F. Jensen, der vender tilbage med stof til en bog og en dokumentarfilm, fortæller, at han er inspireret af danske evnetyrer som Knud Rasmussen, Jens Bjerre og Troels Kløvedal. "Jeg gerne gøre min del for at holde vores stærke danske tradition for opdagelse og eventyr i hævd, og jeg håber, at denne rejse kan inspirere danskere til at rejse ud og møde fremmede mennesker og måske derved erfare, at vi i bund og grund ikke er så forskellige fra hinanden" slutter han.