Fødselsdagsbarnet og præsidenten for World Sailing, Kim Andersen, havde fundet tid til et interview, dagen før Aarhus Sailing Week (Test Eventen før VM) starter i Egå nord for Aarhus. Det er kulminationen på den første sæson som præsident, og derfor det rigtige tidspunkt til at tage temperaturen på sejlsporten worldwide.
Danmark som sejlsportsnation har internationalt en stor stjerne. Dansk sejlsport står for god stævneorganisering, og super race management på vandet. Det kombineret med historisk højt ”Sportsmanship” i Danmark, hvor vi alle står på skuldrene af Paul Elvstrøms mangeårige meritter.
Kim Andersen er den første dansker, der er valgt som præsident for den globale sejlsportsorganisation. Forventningerne til ham og Danmark er enorme.
Kim Andersen blev valgt ind i World Sailing for at sikre sejlsportens fremtidige OL-deltagelse gennem øget udbredelse, større publikumsinteresse, bedre formidling og mere forenklede strukturer.
Alle i sejlsporten må anerkende, at sejlsporten har udfordringer, men Kim Andersen ser det mere som et skisma – et generationsskifte, hvor sejlsportens mange organisationer har sovet i timen.
Et er den strukturelle nedgang, alle de klassiske sportsgrene oplever. Men i en ny verden har sejlsporten alle de samme værdier, som får de nye sportsgrene til at vokse massivt.
Som sejler, så tag en tur på Aarhusbugten i frisk vind, flotte bølger og solskin, så får du de samme store oplevelser som på en river rafting tur. Sejlsporten er i pagt med naturen, og det ligger naturligt for de mange sejlere at tage hånd om miljøet – værdier som driver mange ”nye” sportsgrene frem.
”Mange internationale forbund og Den internationale olympiske komite, har sovet i deres udvikling og organisering af OL. De er gået alt for langsomt i gang med mere aktiv brug af de mange nye mediemuligheder. De er kommet for sent i gang med at aktivere de nye generationer i sporten. De stadig flere sportsinteresserede over hele kloden, der er opvokset med Internettet og de utallige SoMe medier, skal på ny inddrages i den olympiske filosofi”, siger præsidenten og han fortsætter:
”Desværre er sejlsporten stadig stigmatiseret af den blå blazer og de gamle traditioner, fordomme som mange uden for sejlsporten forbinder os med.”
Hvad er det for nogle tiltag der arbejdes med?
Sejlsporten skal være bedre til at fortælle den gode historie, forklare det sportslige og fremvise de værdier, som fascinerer publikum. Tænk på Formel 1 hvor ingen med almindelig sund fornuft forventer, at danske Kevin Magnussen vinder, men alle glædes når han henter et point. Formel 1 løbet hvor stemningen bygges op over flere dage, men afvikles på 2 timer. Et point system som fokuserer på at få point og hvem er vinderen, – lille ændring stor effekt, – modsat det vi bruger i sejlsport med fratrækker og gennemsnits point.
Spændingen i sejlsporten skal ofte holdes oppe i en hel uge, i en tid hvor publikums tålmodighed sjældent holder ret langt. Det skal sejlsporten arbejde med. Måden sejlsporten er organiseret på, er der store forskelle i mellem Europa, USA og Asien. Her er der gode muligheder for at skabe en fælles ”Best Practice” gennem World Sailing.
Til OL i Rio var 66 lande repræsenteret, men World Sailing er repræsenteret i 149 lande. Så der er massive muligheder for udvikling i sporten i opgaven med, at få de mange nye lande mere med i sporten. Sejlsporten skal simpelthen længere ud, både i de etablerede lande og så geografisk over tid.
Hvilken rolle spiller VM i Sejlsport i Aarhus 2018 i den forbindelse?
“VM i Aarhus er sejlsportens suveræne udstillingsvindue, her skal de første OL billetter uddeles – faktisk 40 %. Aarhus har garanti for en massiv deltagelse, det bliver op mod 3-4 gange større end sejlsport under OL i Rio 2016.
Det er helt naturligt, at VM kommer til Aarhus, som en af verdens førende sejlsportsnationer, og den mest vindende sport i Danmark når det gælder OL-medaljer. For Aarhus er det et kvalitetsstempel, som er med til at højne imaget omkring byen internationalt”, fortæller Kim Andersen og fortsætter:
“Medlemmer af den olympiske komite vil også være at finde i Aarhus, for de ved godt, at her kan de hente den inspiration, de desperat mangler. Det forventes også, at der kommer mange sportsturister for at opleve stemningen, spændingen, den intense konkurrence og alt det byen ellers har at byde på. De lokale kan også se frem til en meget spændende uge med masser af aktiviteter omkring havnen.”
Sejlsporten er kommet godt med den teknologiske udvikling gennem high performance og foiling, krydret med hele det taktiske spil og den fysiske udfoldelse. Der hvor der skal arbejdes, er at give den enkelte sejler et fornuftigt liv økonomisk.
Alle de gode tanker giver ingen mening, hvis de bedste sejlere ikke kan få økonomien til at hænge sammen. Kim Andersens ambition er at skabe en maritim eventstruktur, hvor karierevejen bliver synlig og styrket gennem, at den enkelte sejler viser sin kunnen flere steder. Eksempelvis ville det være naturligt, at de nationale olympiske teams kæmpede med, når Volvo Ocean Race afviklede deres in port sejladser. At flere af de olympiske sejlere fik en plads på Americas Cup holdene, det er en udvikling som sker, – OL guld vinder fra Rio vinder Americas Cup, – mange Volvobåde har OL sejlere i besætningen. En bedre event struktur skal facilitere dette og kunne bane vejen for en professionel kariere hvis du spørger præsidenen for World Sailing – Kim Andersen.
Nu gælder det Aarhus Sailing Week – test eventen før VM i Egå, og den runde dag der fejres i familiens skød. Ja på selve fødselsdagen må sejlsporten undvære sin præsident, det har han selv lovet sin kone.