I rundt regnet 40 år har John Christensen spillet en markant rolle i dansk sejlsport og idræt generelt. Torsdag d. 6. juli fylder den stadig aktive sejlerskoleleder fra Odense Sejlklub 75 år.
Det går godt i Odense Sejlklubs sejlerskole. Pladserne er booket op så langt, øjet rækker, og der er venteliste. Før 2017-sæsonen blev der udvidet med en ekstra dag - sejlerskoleleder John Christensen var sikker på, det nok skulle lykkes at finde en ekstra instruktør. Det glippede lidt. Men eleverne var jo lovet pladserne. Så foruden sin faste tirsdag har John Christensen også torsdag gennem hele foråret kørt turen fra Odense til Fyns Hoved for at tage på vandet i en af sejlerskolens Folkebåde.
Ja, aftaler skal overholdes, og det går fint. Det er en sejler i absolut topform, der i dag fylder 75 år.
John Christensen har været medlem af Odense Sejlklub siden 50'erne. Tidligt blev han klubbens yngste juniorleder og fra 1978 klubformand, da han afløste sin far, Valdemar Christensen, på posten.
Snart efter blev han involveret i Dansk Sejlunions organisatoriske arbejde. Først via Instruktionsudvalget omkring uddannelser, og senere var han med til at ansætte de første elitetrænere i Dansk Sejlunion.
OL-chef for sejlerne
Ved OL i 1984 i Los Angeles og igen i 1988 ved legene i Seoul (Pusan) var John Christensen leder for de danske sejlere. Det var de to OL, hvor Paul Elvstrøm var med igen efter en del års pause. Resultatmæssigt gav 1984 to ærgerlige fjerdepladser, mens 1988 huskes for Flying Dutchman-guld til Jørgen Bojsen-Møller/Christian Grønborg og Soling-bronze til en ung Jesper Bank med gasterne Steen Secher og Jan Mathiasen.
Mellem de to lege - i 1985 - blev John Christensen valgt som formand for Dansk Sejlunion. En post, han varetog frem til 1991. Det stod klart for ham i de år, at Dansk Sejlunion både kunne og burde engagere sig tættere med Danmarks Olympiske Komité (DOK) og det, der dengang hed Dansk Idrætsforbund.
Det førte til, at den ingeniør-uddannede fynbo blev valgt ind i DOK's bestyrelse, og som den første sejler blev han valgt ind i bestyrelsen for det i 1993 nydannede Danmarks Idræts-Forbund (fusion af DOK og Dansk Idrætsforbund).
Første sejler i DIF's bestyrelse
John Christensen var Chef de Mission for hele det danske OL-hold både ved Barcelona-legene i 1992 og ved Atlanta-legene i 1996. Også fire vinter-OL har han på CV'et, så alt i alt har John Christensen repræsenteret dansk sejlsport og idræt ved ti olympiske lege.
John Christensen sad i DIF's bestyrelse frem til 2005, og stadig i dag figurerer han som DIF-ambassadør, der repræsenterer DIF's regionale interesser på Fyn. Med god grund. Overalt er der enorm respekt om den fynske idrætsleder.
Vellidt og diplomatisk
Dan Ibsen, KDY-direktør og mangeårig generalsekretær i Dansk Sejlunion, siger om John Christensen:
"John har lagt et kæmpe engagement i sejlsporten og idrætten. Han har altid været særdeles vellidt, selv om han kunne være både diplomatisk og en dreven idrætspolitiker, men også skarp i sine meninger om tingene. John har i væsentlig grad bidraget til at professionalisere DS og organisationen med henblik på at sikre, at vi fulgte med udviklingen i idrættens verden, samtidig med at han lagde meget stor vægt på, at Dansk Sejlunion skulle være for alle klubber og sejlere."
John Christensen har stadig tillidsposter i fynsk idræt og erhvervsliv, men afhænder dem lidt efter lidt. Odense Sejlklubs sejlerskole har han dog ingen planer om at forlade. Han nyder de ugentlige ture til Fyns Hoved og Korshavn, hvor han i mange år var central drivkraft bag Fyns Rundt-kapsejladsen, som han i øvrigt selv har sejlet mindst 50 gange.
Og sejler er dét, som han først og fremmest er i sit fritidsliv - trods sit imponerende og bredt favnende CV, der rummer op mod 40 forskellige tillidsposter gennem tiden.
Privat har John været gift med Vibeke Christensen siden 1965, parret har to sønner og børnebørn.
Stort tillykke med de 75 år til John Christensen, Odense Sejlklub.
John Christensen er én ud af blot fem personer, der har modtaget både Dansk Sejlunions Ærestegn (1991) og Danmarks Idræts-Forbunds Ærestegn (2004).
Et stort tillykke fra hele redaktionen på Bådmagasinet skal lyde.