Det er blot 54 pct. af sejlerne, roerne og fritidsfiskerne, der tager redningsvest på, når de skal på vandet. Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden sætter derfor fokus hen over sommeren på de liv, der kunne reddes, hvis alle husker redningsvesten.
Ud af de 188 personer, som druknede i forbindelse med fritidssejlads fra 2001 til 2015, bar 90 pct. ikke redningsvest, da de blev fundet.
- At sige, at ingen drukner med redningsvest, er naturligvis at stramme budskabet. Men det er alvorlig ment, at de fleste drukneulykker kan forebygges, hvis alle bærer redningsvest, når de tager på vandet, siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.
Ifølge en undersøgelse fra Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden bruger 46 pct. af sejlerne, roerne og fritidsfiskerne ikke redningsvest, når de tager på vandet.
Sejlere bruger vesten langt oftere end fritidsfiskere (55. pct. af sejlerne mod 29 pct. af fritidsfiskerne), og generelt falder brugen af veste med alderen, så personer over 44 år er dem, der mest sjældent bærer redningsvest.
- Nogle mener, at redningsvesten hæmmer bevægeligheden, og erfarne sejlere og fritidsfiskere synes måske, at de ligner amatører, hvis de bærer vest. Men redningsveste findes efterhånden i mange forskellige modeller, så der er ingen undskyldninger for ikke at tage dem på, siger Sten Emborg.
Det er en sejlivet myte, at det er i hårdt vejr, at ulykkerne sker. Faktisk sker langt de fleste fatale ulykker i godt vejr, når man har paraderne ned. Derfor skal redningsvesten også på, når det er solskin og vindstille.
En usynlige redningsvest = ingen redningsvest
En redningsvest, der ligger i cockpittet under sejlturen, gavner ikke, hvis man falder over bord. Og en mangeårig sejlererfaring er ingen garanti for at undgå ulykker til søs. Det har fået Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden til at lancere indsatsen ”Den usynlige redningsvest”, som hen over sommeren skal øge opmærksomheden på den forskel, en redningsvest kan gøre.
- Den usynlige redningsvest hjælper dig ikke, hvis du falder i vandet. Det er desværre sådan, at vi ofte skal have en ulykke tæt inde på livet, før vi ændrer adfærd. Men vi vil gerne undgå, at det kommer så vidt. Derfor opfordrer vi til, at man bruger en synlig redningsvest – både for sin egen skyld, men bestemt også for ens families skyld, siger René Højer, programchef i TrygFonden.
Gode tips og råd under videoen:
Tjek din redningsvest mindst én gang om året
Læg den selvoppustelige redningsvest på et bord og åbn vesten i siden. Bemærk hvordan den er foldet, så du kan folde den igen.
Tag CO2-patronen ud og tjek,
om der er hul i toppen af patronen. Hvis der er hul, så er den tom og skal udskiftes. Vej evt. patronen på en brevvægt. På patronen står den oprindelige totalvægt (patron + CO2). Patronen må højst mangle 2 gram.
Tjek automatikudløserens udløbsdato.
Er den for gammel udskiftes den. Har udløseren rød indikator, skal den også skiftes. Nogle veste har en synlig tablet i udløseren. Tjek den med neglen: Hvis den er blød, skal den udskiftes.
Tjek den manuelle udløser.
Den skal være ført tilbage, og den lille grønne sikkerhedssplit skal være intakt.
Blæs vesten op igennem mundstykket.
Lad den ligge i 16-24 timer. Er trykket gået af, er den utæt og skal kasseres. Holder vesten trykket, lukkes luften ud via mundstykket.
Monter automatikudløser og CO2-patron.
Monter en automatik-udløser/tablet og skru en fuld eller ny CO2-patron i udløserenheden.
Pak vesten sammen.
Følg den medfølgende brugsanvisning for, hvordan den skal foldes. Noter årstallet med vandfast tusch på ydersiden af vesten.