Sejlklub nomineret til "Historiske Dages Fornyelsespris"

Festivalen "Historiske Dage" uddeler hvert år sin egen pris for fornyelse inden for historieformidling. Prisen er på 10.000 kroner og gives til en institution, virksomhed, forening, projekt eller person, som har fornyet måden at formidle historie på.

En af de nominerede er Thurø Sejlklub, der i sommer havde lavet et forløb med navnet "Smuglerskolen", hvor eleverne/sejlerne kunne få et daglangt reenactment-forløb (Reenactment er en måde at formidle historie på, hvor deltagerne forsøger at genskabe en bestemt tidsperiode eller begivenhed, red).

smugler

I sommer deltog 25 børn/sejlere i et historieforløb, hvor der skulle smugles, skrives i koder og sejles udenom toldere. Forløbet er nu indstillet til en pris.

Historien var bygget op omkring købmand Carl Johansen fra Søby. Han var tilbage i 1918 i centrum for en stor sag om ulovlig udførsel af varer fra Ærø. Købmanden havde vakt en del mistanke hos lokale toldere, da han indkøbte meget store mængder kaffe i Svendborg og Lohals, og sendte sin kone på indkøbsture i oplandet med den begrundelse, at de manglede varer. Samtidig havde han anskaffet sig en dyr motorbåd.

Thurø2

Smuglerkone og tolder foran købmandsbutikken Storms Hjørne i Troense.

Med smuglergods i lasten

De 25 deltagende børn og unge blev i sommer trænet i at undgå toldere, ombygge deres både til smuglerfartøjer med hemmelige rum, finde gemt smuglergods og skrive kodede kærestebreve til indespærrede smuglere. Men vigtigst af alt: En god smugler er også en god sejler! Hele forløbet er baseret på historiske kilder, så ungerne fik også en masse med hjem.

thurø1

Der var store smil blandt de deltagende børn. Nu er historieforløbet i Thurø Sejlklub indstillet til en pris.

Smuglerskolens vision var, at aktivere eleverne moralsk og fysisk og skabe debat om danskernes paradoksale forhold til regler. Mange hylder velfærdsstaten med den ene hånd og smugler eller udøver sort arbejde med den anden. Hvorfor?

Der er et klart element af civil ulydighed i smugleriet – det er et lille oprør. Det samme gør sig gældende for sort arbejde – en parallel, der virkelig satte gang i diskussionen. Moral er et glat begreb og det var målet med refleksionen at pege på, at handlinger har en konsekvens.

Johan Søgård Hoff, træner og lejrleder, fortæller: "Som trænere føler vi, at to verdener blev bragt sammen og det var en fornøjelse at se sejlads blive brugt som platform for historie og dykke ned i lokalmiljøet samtidig med, at børnene var på sommerferie". Flere af sejlerne udtalte efterfølgende, at det var sjovt at hjælpe karaktererne, som blev præsenteret af Svendborg Museum og spillet af frivillige skuespillere. "Som medarrangør er noget af det, som står klarest, hvor meget børnene kunne huske fra dagen. Sille på 11 sang blandt andet: ”Vi skyder din hund og smugler din kaffe” efter at have hørt, hvordan Niels Juels herregårdsskytte skød toldernes hund, da de forsøgte at stoppe smugleriet”.

Udover at smugleraspiranterne fik øget deres sejlevner, fik de ny viden om en væsentlig lokalhistorie ind under huden samtidig med, at de har øget deres refleksion om, hvordan den enkeltes handlinger påvirker kollektivet. Kort og godt: demokratisk dannelse.

Om Thurø Sejlklub går hele vejen og vinder "fornyelsesprisen" afsløres på Historiske Dage festival lørdag den 25. marts klokken 14.00 i Øksnehallen. Se de andre nominerede her.







★ Artikel

★ Lamineret cockpitarm og timevis af lakering

★ Interview & Portræt

★ Portræt: Ny kaptajn ved roret i Dansk Sejlunion - Anders...

★ Test af motorbåd

★ Test: Bayliner V20 - Sjov og rummelig

★ Artikel

★ Vendée Globe: Nedtælling til verdens hårdeste...

★ Artikel

★ Rita IV: En konge værdig

★ Test af motorbåd

★ Test: Delphia 10 Sedan - Slowboat til gode oplevelser

★ Interview & Portræt

★ America's Cup: Dansk civilingeniør stadig en af de mest...





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen