Et bemærkelsesværdigt eventyr og en mulig ny brugbar teknologi rettet mod sejlsporten har næsten ingen dækning fået, selvom det er ganske interessant. The University of British Columbias Sailbot Team og deres 'Transatlantiske Challenge' sejles netop nu.
Holdet har udviklet, designet og bygget en næsten 20 fods sejlende robot, der lyder navnet 'Ada'. Denne wishbone-rigget, pulb-keeled robot har sejlet og navigeret over 4.000 km - hovedsagelig i zag-zag kurs gennem midten af Atlanterhavet.
Ligesom de fleste pionerer oplever, så har der også været problemer om bord på Ada. Sidst i august måned indtræf 'katastrofen', da Adas ror satte sig fast. Ada har også overlevet strømafbrydelser, gear problemer og blive knust af andre skibe og vragrester. Når problemerne opstod, har holdet været afhængige af hjælpende hænder fra blandt andet den canadiske hær, kystvagten og forskellige fiskerbåde. Via AIS er det lykkedes holdet at få kontakt til andre skibe i nærheden af Ada, der så har hjulpet. På trods af udfordringerne, gør Ada imponerende fremskridt. Netop nu ligger hun cirka 500 miles vest for Portugal.
Vil udvikle ny teknologi
Holdet bag Ada håber at kunne udvikle en meget brugbar teknologi, der kan forhindre kollision mellem lystbåde. Nogle af de data, der er blevet indsamlet om bord, kan og skal nemlig bruges til en teknologi, der kan udvikle sig til det første rigtige 'crash-avoidance-system' til lystbåde. I følge teamet bag Ada, så skal sejlere i fremtiden forvente at kunne, se og opleve robotter tage styringen på eksempelvis startlinjen.
Der bliver indsamlet meget data fra Adas tur over Atlanterhavet, og allerede nu arbejdes der med en Ada version 2.0, hvor man har forbedret designet.
British Columbias Sailbot team overvejer på nuværende tidspunkt at deltage i sejladsen 'Vic to Maui Transacific Race' med Ada 2.0 i 2018 - netop for at tage nogle af erfaringerne med 'Ada Version 1.'0' med videre til endnu en sejlads.